Ziua Logo
  Nr. 4130 de sambata, 12 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Inima vie creata in laborator

Cercetatorii americani de la Universitatea din Minneapolis, Minnesota, au reusit sa creeze in laborator o inima vie de soarece. Pentru a ajunge la acest rezultat, ei au folosit inima unui animal mort si celule cardiace prelevate de la un animal nou-nascut, arata AFP citand un studiu publicat de revista Nature. Structura creata in laborator a fost plasata intr-un preparat steril. Dupa patru zile de la incheierea procesului, cercetatorii aveau sa constate ca organul a inceput sa prezinte contractii, iar dupa opt zile, inima avea o functie de pompare echivalenta a 2% din functia unei inimi adulte.

"Cand am vazut primele contractii, am ramas fara cuvinte", a comentat Harald C. Ott, membru al echipei care a realizat experimentul.

"A fost unul dintre cele doua mari momente din viata mea. Primul a fost in 1997, cand am vazut celule dezvoltandu-se la o inima de iepure, dupa un infarct", a marturisit si Doris Taylor.

Cercetatorii intentioneaza sa continue experimentele si intentioneaza sa transplanteze aceste inimi bioartificiale obtinute in laborator pentru a le studia functionalitatea intr-un organism viu. Lucrarile de cercetare s-au concentrat pentru moment pe soareci si porci.

"Ideea ar fi sa cream vase sangvine sau organe transplantabile pornind de la celulele pacientului", explica Doris Taylor unul dintre coordonatorii experimentului, relateaza AFP.

O inima bioartificiala creata de la celule ale pacientului ar trebui sa prezinte mai putine riscuri de a fi respinga de organism. Odata implantata, inima ar trebui, teoretic, sa fie hranita, reglata si regenerata in acelasi mod ca organul initial.

Daca ar reusi sa obtina o "inima bioartificiala" de om, aceasta ar spori numarul de inimi disponibile pentru transplant, prelungind durata de utilizare a organelor dupa decesul donatorului. In prezent, durata de utilizare este de maximum patru ore de la deces.

Anual, numai in SUA, 50.000 de pacienti mor pentru ca nu gasesc donatori pentru transplantul cardiac.

A.V.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Istoria provinciei Kosovo (5443 afisari)
 E Basescu! Sau e Talpes? (4809 afisari)
 Psihologii serviciilor secrete (2818 afisari)
 Amenintari de la Chisinau (2580 afisari)
 Executia Noricai (2321 afisari)
 Regina Ana: Cred ca Elisabeta Rizea este o mare doamna (1867 afisari)
 CT Popescu: Daca ne uitam la ce se intampla in presa, poate ca demisia mea nu e atat de surprinzatoare (1571 afisari)
 Fumatori, vremea razbunarii! (1467 afisari)
 Marius Oprea ii raspunde lui Tismaneanu pe tema criticilor aduse Guvernului (1202 afisari)
 Incidentul naval din Stramtoarea Ormuz, provocat de o farsa? (1105 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00618 sec.