Ziua Logo
  Nr. 4110 de joi, 13 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Catalin Croitoru: BAC'-ul de anul acesta a fost un adevarat haos

Ministerul Educatiei pus la zid din cauza fraudelor de la BAC'

Profesorul care a descoperit lucrari copiate la bacalaureat cere demitarea ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei

"Un adevarat haos", asa a fost calificata desfasurarea examenului de bacalaureat de presedintele Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Catalin Croitoru. Presedintele FEN acuza Ministerul Educatiei ca nu a gestionat de la inceput aceasta criza, cand au aparut primele semne de frauda la examene si mai ales dupa declaratiile profesorului Radulescu, care a semnalat faptul ca exista mai multe lucrari identice. "Ne aflam in fata unui haos la acest BAC'. Este ceva ce pana acum, in 18 ani, n-am mai vazut sa fie o situatie de asemenea amploare. Din pacate reactia ministerului la inceput a fost inadmisibila pentru ca a negat cu desavarsire, ca totul este in regula, ca primul profesor care a sesizat a spus ca minte, apoi au venit informatii de la elevi, din alte judete. Forumurile vorbesc de o serie de tehnici de fraudare a BAC'-ului si moduri in care se procedeaza" a precizat Croitoru la Realitatea TV. Si nu e de mirare. Numai miercuri, circa 60 de elevi din toata tara au fost dati afara din examen pentru ca au incercat sa copieze prin diferite metode. In toaletele unor scoli, de pilda, elevi au rupt din manuale foile cu subiectele rezolvate. Au existat si cazuri in care elevii au dat bani profesorilor ca sa inchida ochii atunci cand folosesc fituici. Grav este si faptul ca, de la inceputul examenului, peste 150 de elevi din toata tara au fost exclusi din examen pentru frauda. Concluzia finala este ca s-a copiat pe rupte, elevii au achitat taxe de protocol, iar profesorii s-au facut ca nu vad ce fac tinerii prin banci.

Radulescu cere anularea lucrarilor copiate din carti

De aceeasi parere este si profesorul Gheorghe Radulescu, cel care a semnalat ca a descoperit 42 de lucrari identice. Profesorul a acuzat Ministerului Educatiei ca dat liber la copiat si nu a luat nici un fel de masuri in acest sens, mai ales dupa ce au existat primele semne de fraudare a examenelor. "Am constatat ca din cele 59 de lucrari pe care mi le-au dat sa le corectez, 17 dintre ele erau rezolvate fara copiere din manuale. Pe restul le-am pus pe serii in functie de cartile din care s-a copiat si am sesizat inspectoratul", a precizat el. Ca sa demonstreze ca elevii au copiat in masa, profesorul Radulescu a citit pasaje din lucrarile elevilor, care semanau perfect cu cele din cartile cu rezolvarile subiectelor. In aceste conditii, profesorul cere anularea lucrarilor copiate din carti si solicita ca Ministerul Educatiei sa inceapa o ancheta. Mai mult, Radulescu cere demiterea ministrului Cristian Adomnitei, dar si a secretarului de stat Zvetlana Preoteasa si a inspectorului general Stelian Fedorca. "Atat Ministerul Educatiei, cat si Inspectoratul, in loc sa constate criza si sa instituie un comitet de criza, deoarece stia toata tara ca se copiaza, au dat un comunicat de presa, in care ma acuzau, in stil stalinist, ca mint si ca sunt dusmanul poporului", a declarat Radulescu. Pana la aceasta ora, nici reprezentantii ministerului Educatiei, nici cei ai Inspectoratului Scolar Bucuresti nu au raspuns acuzatiilor.

Tarife pentru protocol

Chiar daca Ministerul Educatiei a interzis complet banii de protocol pentru profesorii corectori sau supraveghetori de la bacalaureat, in liceele din Romania acest obicei capata amploare de la an la an. Tariful pentru 2008 a pornit de la o suta de lei si a ajuns pana la o mie de lei, potrivit elevilor din clasele a XII-a. In Constanta, de exemplu, directoarea unei scoli le-a promis elevilor ca, in schimbul unei sume de bani, aranjeaza sa vina un presedinte de comisie indulgent, transmite Realitatea TV. Aici, la proba de sport, unei eleve i s-a cerut 200 de lei ca sa obtina nota 10. La un alt liceu, tot din Constanta, elevii au dat bani supraveghetorilor la fiecare proba, iar suma totala pe care un elev a dat-o ca sa se asigure ca nu pica examenul a fost de o mie de lei. La Dej, la Liceul "Papiu Ilarian", dar si la Colegiul "Andrei Muresanu", exista informatii potrivit carora elevii ar fi fost obligati sa contribuie la fondul de protocol cu sume cuprinse intre 100 si 250 lei. De asemenea, la un liceu din Tecuci, elevii au pus cate 50 de lei fiecare ca sa-i indulceasca pe profesori.

O.R.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo - cutia Pandorei (4590 afisari)
 Trei ani de zdranga-zdranga (3039 afisari)
 Portughezii ne dau cu tifla (2341 afisari)
 Republica Moldova ne declara razboi diplomatic (1999 afisari)
 Gaddafi a pus stapanire pe Sena (1895 afisari)
 Statele Unite ale Americii nu vor ataca Iranul intr-un viitor apropiat (540 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01854 sec.