Ziua Logo
  Nr. 4106 de sambata, 8 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

In dosarul mineriadei din 1990

Ion Iliescu a fost scos de sub urmarire penala

Desi in urma cu doua zile, Laura Codruta Kovesi declara ca nu crede in existenta unor vicii de procedura in dosarul mineriadei din 1990, astazi si-a reconsiderat total atitudinea. Ion Iliescu va putea sa-si petreaca linistit sarbatorile "de liber cugetator", asemeni lui Miron Cozma, alt "ocultat" in dosarul mineriadei din '90, intrucat doamna procuror a decis scoaterea fostului presedinte de sub urmarire penala. Cealalta veste data de procurorul general este ca, totusi, cercetarile in cauza continua, iar Iliescu va fi chemat la audieri. Dupa cum s-au miscat lucrurile in ultimii 18 ani, o sa ajungem la vorba fostului presedinte al Romaniei, si anume o sa-l vedem iesit din politica numai cu picioarele inainte.

Ion Iliescu a fost scos de sub urmarire penala in dosarul mineriadei din '90, a declarat, vineri dimineata, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi. Aceasta a precizat ca infirmarea solutiei de incepere a urmaririi penale in cazul fostului presedinte nu inseamna sistarea anchetei, cercetarea in acest dosar urmand sa continue. Kovesi spune ca, in dosarul privind evenimentele din 13 iunie 1990, Ion Iliescu era acuzat ca ar fi determinat cu intentie interventia in forta a militarilor impotriva manifestantilor din Piata Universitatii. Procurorul general a invocat si cateva nereguli in inceperea urmaririi penale a fostului presedinte. CSM va lua o decizie in privinta erorilor activitatii procedurale in dodarul mineriadei din iunie 1990.

Kovesi a sustinut ca increderea oamenilor in procurori nu va veni decat atunci cand vor exista acte de condamnare, adaugand ca in dosarul Mineriadei au existat si cateva incalcari in inceperea urmaririi penale in cazul lui Ion Iliescu. Astfel, prima neregula invocata de Kovesi se refera la persoana care a inceput urmarirea penala, procurorul Dan Voinea, care nu era investit sa efectueze acte de urmarire in acest dosar. De asemenea, procesul verbal de incepere a urmaririi penale a fostului presedinte nu era emis in conditiile legale: data era scrisa de mana, desi documentul era redactat la calculator, iar procurorul Dan Voinea a prezentat invinuitului alta stare de fapt. Kovesi a precizat, totodata, ca dosarul Mineriadei se refera strict la evenimentele ce au avut loc in data de 13 iunie 1990.

"Procurorii intocmesc acte de urmarire penala lipsite de rigurozitate"

Procurorul general a subliniat ca nu este dispusa sa acopere "erori din activitatea procurorului" care s-a ocupat de acest dosar. "Vreau sa va spun foarte clar care au fost ratiunile actului de infirmare a rezolutiei de incepere a urmaririi penale impotriva invinuitului Ion Iliescu. Increderea oamenilor in ceea ce fac procurorii nu va veni decat atunci cand instantele de judecata vor pronunta hotarari de condamnare pe rechizitoriile intocmite de procurori. Hotararile dispuse in ultimul timp de instantele de judecata in dosarele mari au indus ideea ca procurorii intocmesc acte de urmarire penala lipsite de rigurozitatea necesara. Nu sunt dispusa nici un moment sa acopar erori in activitatea procurorilor. Vreau sa spun adevarul, indiferent daca acest lucru ne poate aduce prejudicii de imagine sau nu", a explicat Kovesi. Procurorul general a mai spus ca nu vrea ca nimeni din acest dosar sa scape din cauza unor vicii de procedura si a subliniat ca urmarirea penala a unui invinuit nu inseamna neaparat ca acesta este si vinovat.

Kovesi: Voinea era incompatibil

Kovesi a explicat, punctual, ratiunile care au condus la infirmarea rezolutiei de incepere a urmarii penale impotriva lui Ion Iliescu. "In primul rand, procesul verbal de incepere a urmaririi penale trebuie sa intruneasca cateva conditii de forma prevazute in mod expres in codul de procedura penala. Sunt mai multe incalcari ale legii, in primul rand persoana care a inceput urmarirea penala, si in al doilea rand nu au fost respectate conditiile de fond si de forma ale actului procedural. In ceea ce priveste calitatea celui care a intocmit urmarirea penala, pot sa va spun ca urmarirea penala a fost inceputa de procurorul Dan Voinea, desi acesta nu era legal investit sa faca urmarire penala in cauza. In momentul in care solutia in acest dosar a fost infirmata, cauza nu a fost repartizata procurorului Dan Voinea", a declarat Kovesi. Nefiind investit sa efectueze acte de urmarire penala in dosar, procurorul Dan Voinea nu avea calitate procesuala sa emita un proces verbal, a mai spus Kovesi. "Procurorul Dan Voinea era incompatibil sa efectueze acte de urmarire penala in acest dosar intrucat initial dumnealui a fost cel care a sesizat instanta de judecata si a facut cercetarile initiale in acest caz. Dosarul a fost restituit pentru refacerea urmaririi penale, motiv pentru care din acel moment procurorul Dan Voinea era incompatibil sa mai faca acte de urmarire penala", a spus procurorul general. Totodata, Kovesi a mai spus ca "actele de urmarire penala trebuie respectate conform legii. In acest dosar, la 19 iunie 2007, a fost inceputa urmarirea penala impotriva lui Ion Iliescu, desi pe 20 iunie a fost publicata decizia prin care Parchetul Militar nu mai poate lua asemenea masuri", a afirmat Kovesi.

Nimeni din Parchetul General nu are curajul sa faca rechizitoriul lui Iliescu

Reactiile la decizia procurorului general nu au intaziat sa apara. Afirmatia potrivit careia Ion Iliescu a fost scos de sub urmarire penala este o "diversiune", deoarece cercetarile continua, a declarat presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries. "Afirmatia ca a fost scos de sub urmarire penala mi se pare putin fortata. Cercertarile continua. Din cate stiu eu, saptamana viitoare ar trebui sa fie audiat si poate fi pus sau nu sub urmarire penala, in functie de decizia procurorilor (...). Este o greseala impardonabila, dar nu o nenorocire", a explicat Maries. Acesta a adaugat ca "nimeni din Parchetul Militar nu are curajul sa faca rechizitoriul lui Ion Iliescu. Singurul om care a avut acest curaj a fost Dan Voinea", a precizat Maries. La randul sau, vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu, a spus ca fostul presedinte, Ion Iliescu, incearca sa scape de Justitie, in cazul mineriadei din iunie 1990, folosindu-se de "tertipuri judiciare". "Este o incercare disperata a domnului Iliescu de a scapa de judecata. Daca e nevinovat, sa vina in fata justitiei si sa o dovedeasca", a declarat Iliesiu. Acesta a adaugat ca fostul presedinte "a incercat mai multe tertipuri judiciare ca sa scape de justitie si, in parte, a reusit, dar pana la urma va trebui sa dea socoteala. Iliesiu a mai precizat, citat de NewsIn, ca la ultima intalnire pe care a avut-o cu Kovesi, aceasta i-a comunicat ca Ion Iliescu va fi chemat la audieri in dosarul mineriadei din 1990.

Procurorul Dan Voinea a declarat insa ca nu se teme de un control. Mai mult, el a precizat ca nu are ce sa isi reproseze, deoarece cat timp s-a ocupat de acest dosar a respectat legea .

Oana ROTARU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Focarul Kosovo (5976 afisari)
 Bucurestiul lui Videanu (3356 afisari)
 Cazul Serbia - ghinionul natiunilor mici (3059 afisari)
 Trupe rock maghiare cer Ardealul inapoi (2614 afisari)
 SUA impun in mod nazist solutii pentru Kosovo (2523 afisari)
 Leonardo da Vinci e posibil sa fi fost arab (2342 afisari)
 Fotografii cu profetul Mahomed in postura de homosexual, expuse in Olanda (1514 afisari)
 Angelina Jolie, cel mai sexy star de la Hollywood (1404 afisari)
 Miliardarii rusi Abramovici si Deripaska incearca sa preia Google  (1268 afisari)
 Decanul Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu, a incetat din viata  (1262 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01239 sec.