Ziua Logo
  Nr. 4104 de joi, 6 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

SUA au decis: Fara ofiteri rusi in Cehia si Polonia

Rusia nu-si va spori prezenta militara in partea occidentala a tarii, daca si statele NATO se vor abtine sa comaseze noi forte la frontierele lor

Rusia a acuzat miercuri Statele Unite ca au revenit asupra "promisiunii" de a permite Moscovei sa detaseze in regim permanent o serie de ofiteri la bazele americane din Cehia si Polonia din cadrul sistemului de aparare antiracheta.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a calificat recentul raspuns scris oferit de Washington drept un "recul serios" in raport cu ceea ce Rusia si Statele Unite "convenisera", au relatat agentiile ruse.

"Nu se mai pune problema unei prezente constante a ofiterilor rusi la bazele din Cehia si Polonia. Nu se mai pune problema decat de vizite", a adaugat el.

Ministerul rus al Apararii este "dezamagit" de propunerile partii americane, a declarat, la randul sau, Ilceat Baiciurin, consilier al ministrului rus al Apararii, Anatoli Serdiukov, citat de agentia Interfax-AVN, denuntand "o abordare distructiva din partea americanilor a problemelor care vizeaza securitatea a milioane de locuitori din Europa".

"Washington-ul nu doar a refuzat sa accepte propunerile ruse privind scutul antiracheta, dar a renuntat la propriile sale propuneri", a apreciat Baiciurin.

Adjunctul ministrului rus de Externe, Aleksandr Grusko, a declarat ca planurile americane de amplasare a elementelor scutului antiracheta in Europa de Est risca sa "modifice considerabil sistemul global de securitate".

"Acest fapt ar putea avea un impact asupra cooperarii noastre", a avertizat oficialul rus, citat de Itar-Tass.

El a amintit insa ca Rusia si NATO coopereaza "strans" in privinta altui proiect, si anume TMD (teatrul de aparare antiracheta), "destinat initial protejarii contingentelor mixte de mentinere a pacii" si de a contracara amenintarea rachetelor balistice cu raza scurta si medie de actiune.

Acest proiect "va permite asigurarea compatibilitatii sistemelor de aparare antiaeriana si antiracheta a statelor NATO si a Rusiei" si de a contracara "amenintarile reale si nu imaginare", a subliniat Grusko.

Rusii promit sa nu-si sporeasca prezenta militara la granita cu NATO

Rusia nu-si va spori prezenta militara in partea occidentala a tarii, daca si statele NATO se vor abtine sa comaseze noi forte la frontierele lor, a declarat joi ministrul adjunct de Externe, Aleksandr Grusko, citat de Interfax.

"Rusia nu are planuri de sporire a prezentei sale militare in Europa (partea europeana a Rusiei) daca nici tarile NATO nu-si vor extinde prezenta lor militara", a subliniat responsabilul diplomatic rus.

Moscova a declarat insa ca gestul sau nu este ireversibil si ar putea reveni la acest document ce limiteaza armamentul conventional si impune tarilor semnatare schimburi regulate de informatii si de proceduri de inspectie, cu conditia ca si celelate tari sa ratifice varianta adaptata a CFE, semnata la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul, summit la care Rusia si-a luat obligatia sa-si retraga trupele si echipamentele din Georgia si Transnistria.

Tratatul CFE, garantia pacii dupa caderea URSS

Tratatul CFE, un text-cheie ce a reglementat securitatea pe Vechiul Continent dupa incetarea Razboiului Rece, a fost semnat in 1990 de tari NATO si ale fostului Pact de la Varsovia, inainte de prabusirea URSS.

Textul acestui document a fost adoptat la summitul din 1999 al OSCE de la Istanbul, pentru a fi in pas cu evolutiile geopolitice dupa disparitia blocului sovietic. Dar tarile NATO nu au ratificat aceasta versiune revizuita, argumentand ca trupele ruse mai stationeaza inca in Georgia si Republica Moldova, doua foste republici sovietice. Intre timp, Rusia si-a evacuat in totalitate trupele si patrimoniul din Georgia, dar insista sa-si pastreze prezenta militara in Transnistria, estul Republicii Moldova, indicand ca-si va evacua trupele si munitiile doar dupa reglementarea diferendului transnistrean.

Rusia si-a indeplinit de mai multa vreme toate angajamentele asumate la Summit-ul OSCE de la Istanbul (1999), a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, intr-un interviu recent acordat publicatiei germane "Frankfurter Allgemeine Zeitung". Totodata, ministrul rus de Externe a precizat ca pe teritoriul Republicii Moldova exista doar forte rusesti de pace, care au fost amplasate in Transnistria cu acordul Chisinaului, precum si o subdiviziune care asigura paza celor circa 20.000 de tone de munitie, iar militarii si munitiile, in opinia sa, nu pot fi retrase pana la reglementarea conflictului transnistrean.

In acelasi timp, presedintele rus Vladimir Putin a declarat luni ca Rusia va reveni la aplicarea Tratatului CFE numai daca tarile NATO vor "ratifica versiunea revizuita a acestuia si vor incepe transpunerea textului in practica".

Robert MIRCEA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Povestea perlelor Mariei Antoaneta (4442 afisari)
 Prezidentialii, la mana lui Geoana (3296 afisari)
 Serbia nu exclude razboiul pentru Kosovo (2866 afisari)
 Un stat terorist in G8? (2732 afisari)
 Diletantul lui Adomnitei (2610 afisari)
 Rusia a trimis zeci de nave de lupta si avioane in Mediterana (4843 afisari)
 Albanezii din Kosovo isi declara independenta (1693 afisari)
 Departamentul american de stat critica Mitropolia Moldovei (1682 afisari)
 SUA au decis: Fara ofiteri rusi in Cehia si Polonia (1616 afisari)
 Clanurile de tigani din California se rafuiesc pe cabinete de ghicit (1100 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00505 sec.