Ziua Logo
  Nr. 4101 de luni, 3 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Proiectul Nabucco, in atentia UE

Comisia Europeana prezinta, luni, ministrilor europeni ai energiei o informare despre proiectul conductei Nabucco, care ar urma sa transporte gaze naturale dinspre Marea Caspica spre Europa Centrala, trecand prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.

Comisia Europeana va face o scurta informare a ministrilor de resort din statele membre ale Uniunii pe baza detaliilor furnizate de coordonatorul proiectului Nabucco, olandezul Jozias Van Aartsen, numit in vara in aceasta functie. Prezentarea Comisiei nu va fi urmata de dezbateri, subiectul fiind trecut pe ordinea de zi la cererea Romaniei si Austriei. Ambele tari fac parte din proiectul Nabucco, devenit o prioritate in cadrul retelei transeuropene de energie. Recent, comisarul pentru energie, Andris Piebalgs, declara ca, in 2009, ar putea incepe constructia gazoductului Nabucco si ca, la orizontul anului 2015, ar putea fi incheiat. Proiectul acestei conducte de gaz face parte din strategia UE de diversificare a surselor de energie pentru a-si reduce dependenta, in principal fata de Rusia. Ministrilor europeni ai energiei le va fi prezentat si un raport al presedintiei portugheze referitor la propunerea comisiei de imbunatatire a competitiei pe piata interna a energiei si vor dezbate planul strategic propus recent de Comisia Europeana pentru tehnologiile energetice.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, va participa in zilele de 3 si 4 decembrie, la Bruxelles, la Consiliul pentru Energie si la Consiliul ministrilor Finantelor si ai Economiei din statele Uniunii Europene (Ecofin).

Un proiect controversat

Actionarul principal al Nabucco, compania austriaca OMV, este gata sa participe la finantarea proiectului, la fel si ceilalti actionari, printre care si Transgaz in Romania. Problema realizarii acestui proiect nu tine neaparat de partea financiara, estimandu-se un cost de 6 miliarde de euro, ci problema tine mai degraba de componenta politica a proiectului si de relatia cu Rusia, care, asa cum era de asteptat, nu poate vedea cu ochi buni diversificarea surselor europene de aprovizionare energetica. Totodata, investitorii se arata reticenti datorita instabilitatii politice a unor state din Orientul Mijlociu pe teritoriul carora urmeaza sa tranziteze conductele. Soarta lui Nabucco devenise de altfel foarte incerta in urma cu un an, cand compania maghiara Moll a semnat un contract cu gigantul rus Gazprom, in detrimentul proiectului comunitar. Rusia a facut diferite declaratii ostile fata de Nabucco in prima jumatate a acestui an, apoi nu a mai facut nici o declaratie in acest sens.

Madalin NECSUTU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Potlogaria Roman - Basescu (3840 afisari)
 Falimentul lui Ionescu (2656 afisari)
 Yeti se intoarce (2177 afisari)
 Berisha: "Am vandut meciul cu Romania!" (1983 afisari)
 Voronin continua sa atace Romania (1851 afisari)
 Bomba in centrul "reabilitat" al Capitalei (2771 afisari)
 Proiectul Nabucco, in atentia UE (1172 afisari)
 "Basescu - 10%" sau deturnarea banului public in buzunare private (1144 afisari)
 PSD, de la ''sa-mi dai chilotii sa ti-i pozez'', la Ana Cosanzeana (998 afisari)
 Venezuelenii au respins prin referendum reformele lui Hugo Chavez (805 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00459 sec.