Ziua Logo
  Nr. 4097 de marti, 27 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

O localitate din Italia primeste imigranti doar daca au loc de munca, casa si 420 de euro venit

Verona ar putea deveni primul oras fara romani

Problema imigrantilor romani continua sa fie subiect de discutie pentru politicienii din Peninsula. Autoritatile cauta solutii pentru calmarea tensiunilor din unele orase, unde numarul imigrantilor este ridicat si asta ar conduce, dupa parerea demnitarilor italieni, la cresterea numarului de infractiuni. O masura extrema vine din partea primarului din Verona, Flavio Tosi, care doreste sa transforme orasul sau in prima localitate din Italia fara romani. Edilul a declarat pentru publicatia "Corriere della Serra" ca imigrantii vor fi controlati la sange inainte sa primeasca dreptul de a locui in Verona, iar cei descoperiti in neregula vor fi expulzati imediat. Tosi a lansat aceasta initiativa saptamana trecuta si a fost aprobata imediat. Edilul a precizat ca daca aceasta decizie nu vine de la autoritatile centrale, atunci fiecare primar va trebui sa ia propriile initiative in acest sens. Ceea ce primarul orasului Citadella, Massimo Bitonci, a si facut. El a restrictionat accesul imigrantilor in oras, fiind sprijinit in aceasta initiativa de populatia locala, dar si de primarii altor localitati din regiune. Ordonanta sa, insa, este aspru criticata de Guvernul Prodi care considera acesta decizie una rasista. La mai putin de o saptamana de la publicarea ordonantei, statul italian a decis ca noile reguli sunt ilegale, fiind vorba de o uzurpare a functiei publice. Primarul a fost avertizat ca risca sa fie actionat in justitie.

Reguli stricte pentru romani

Citadella a devenit primul oras italian care a stabilit conditii clare pentru imigrantii care vor sa se mute acolo, dupa ce primarul a emis o ordonanta ce permite cetatenilor din state UE sa traiasca in aceasta localitate doar in anumite circumstante. Astfel, imigrantii pot trai in orasul Citadella (regiunea Veneto, nordul Italiei) doar daca nu au antecedente penale, daca au un venit lunar pe cap de familie de cel putin 5.000 de euro anual si o locuinta conforma cu standardele stabilite de autoritati, scrie The Independent, in editia electronica. Potrivit documentului, autoritatile din Citadella vizeaza sa mentina "igiena, siguranta si ordinea publica" din localitate. Pentru a fi luat in evidenta in Citadella, un cetatean comunitar care nu lucreaza trebuie sa demonstreze ca are o sursa legitima de venit; cel care lucreaza trebuie sa prezinte toate documentele posibile pentru a o demonstra, inclusiv ultimul fluturas de salariu. Ordonanta prevede ca un imigrant trebuie sa castige cel putin 5.061 de euro pe an daca traieste singur sau cu un singur membru al familiei, 10.123 de euro daca trebuie sa intretina doi sau trei membri ai familiei si fix 15.185 de euro daca numarul rudelor care locuiesc cu el este mai mare de trei. In cazul in care imigrantul este considerat un "pericol social", pe baza unor eventuale antecedente penale sau a altor informatii obtinute de autoritati, toate documentele devin inutile. In acest caz, intervin politia si prefectura din Padova. Ultimul punct al ordonantei se refera la locuinta. Reprezentantii autoritatilor vor vizita casa imigrantilor, care trebuie sa fie "curata si decenta". In Citadella, rata imigratiei este ridicata, pentru ca cele 2.500 de intreprinderi din zona au nevoie de mana de munca.

"Masura rasista si discriminatorie"

Reactiile la ordonanta emisa de primarul Massimo Bitonci, membru al Ligii Nordului, nu au intarziat sa apara. "In mod clar, o masura rasista si discriminatorie, care incalca drepturile civile si constitutionale", a declarat ministrul pentru Solidaritate Sociala, Paolo Ferrero. Ordonanta evoca "un climat de obscurantism medieval", spune Andrea Martella, parlamentar de centru-stanga, din Venetia. "Ea este doar un act de propaganda care ne poarta in urma cu mai multe secole, cu factorul agravant ca, precum un virus periculos, risca sa se raspandeasca in alte orase conduse de primari de centru-dreapta si din Liga Nordului", a adaugat parlamentarul.

Pe de alta parte, la patru zile de la publicarea ordonantei, decizia primarului Massimo Bitonci a fost salutata de mai multi primari din regiuni, membri ai formatiunii Liga Nordului. "Ideea pe care am initiat-o a fost adoptata de primarii mai multor orase mici, ca al nostru, din regiune. Pana acum, 40 de primari din regiunile Veneto si Lombardia m-au sunat ca sa-mi spuna ca ma sustin", a explicat el. Bitonci beneficiaza si de sprijinul locuitorilor din oras. "Exista un consens popular cu privire la aceasta propunere, pe care o consider un lucru evident, aproape banal: in orice stat democratic un strain se poate muta dintr-un loc in altul, insa ar trebui sa aiba un minimum de venituri financiare, un loc in care sa traiasca si, mai presus de toate, nu ar trebui sa aiba antecedente penale", a afirmat edilul. Rasismul nu are nimic de-a face cu acest lucru, a subliniat el. "Este un oras mic si, pana acum cativa ani, nu erau imigranti aici. Erau unul sau doi marocani care au fost aici de zeci de ani. Erau integrati: aveau familii. Unii erau casatoriti cu italience, fara nici o problema. Acum insa este un moment dificil", a conchis Bitonci.

"Numarul de infractiuni a sporit"

Potrivit primarului Bitonci, orasul se confrunta in prezent cu o adevarata invazie de imigranti. "Majoritatea sunt romani: din 1.423 de imigranti care au acte in regula, 416 sunt romani. Si vorbesc doar de persoanele care locuiesc legal: sunt alti 40 sau 50% care se afla aici ilegal, si cu siguranta nu au locuinte adecvate in care sa traiasca. Toate celelalte orase de aici se confrunta cu aceeasi problema", a explicat Bitonci. In incercarea de a tempera ingrijorarea italienilor cu privire la comiterea de infractiuni, administratia lui Bitonci a infiintat in septembrie patrule de peste 60 de voluntari, care sa asigure paza in oras. Primarul este de parere ca imigrantii au adus un val de infractiuni. "Acest oras era o insula a fericirii. In urma cu 30 de ani, aici la tara, locuitorii nici nu isi incuiau usile pe timpul noptii. Au existat probleme cu drogurile, dar a fost un fenomen limitat. Numarul de infractiuni a sporit, in special in ultimele luni", a adaugat Bitonci. "Giuliano Amato (n.r. - ministrul de Interne) sustine ca Cittadella nu poate fi o republica de sine statatoare. (...) veniti sa vedeti cum traiesc oamenii din Veneto! Romano Prodi (n.r. - premier) nu poate comanda in propria noastra casa: doar primarii pot decide pe cine vor in orasele lor", a declarat, la randul sau, Flavio Tosi, primarul orasului Verona, cel care a fost condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare in urma cu cativa ani, deoarece a cerut intrari separate in autobuz pentru imigranti.

Oana ROTARU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Efectul bulgarelui (4111 afisari)
 Prapadul (4014 afisari)
 Executat pentru ca a vorbit la telefon in strainatate (2172 afisari)
 Jurnalul unei luptatoare de gherila (2074 afisari)
 Un nou sef la SIE. Care-i jocul? (1534 afisari)
 Fostul prefect Mioara Mantale si actorul Adrian Paduraru s-au despartit (2750 afisari)
 Vadim despre Basescu: "Daca ma duc la Cotroceni, ma duc sa-l arunc pe fereastra" (2454 afisari)
 Verona ar putea deveni primul oras fara romani (1272 afisari)
 Vremuri grele pentru Ungureanu la SIE (1195 afisari)
 Razboinicul Luminii vrea sa imbrace politicienii in Becali (1083 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00475 sec.