Ziua Logo
  Nr. 4092 de miercuri, 21 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Ambasadorul Rogozin sfideaza NATO si Romania

Rusia emite pretentii teritoriale in privinta Transnistriei

Ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin (cunoscut extremist si continuator al politicilor expansioniste sovietice) afirma ca Transnistria este teritoriu al Rusiei. De asemenea, oficialul rus a spus, intr-un interviu acordat miercuri postului de radio "Echo Moscova", ca locuitorii din aceasta regiune trebuie recunoscuti drept cetateni ai Rusiei.

Comentand situatia din republicile autoproclamate si nerecunoscute din zona de influenta a Kremlinului (Transnistria, Abhazia si Osetia de Sud), Rogozin a facut o paralela intre acestea si Republica Moldova si Georgia, care "au beneficiat" de dreptul de a se separa "de Rusia mare, numita anterior Uniunea Sovietica".

Lider al partidului ultranationalist "Rodina", Rogozin a sugerat ca si fostii cetateni ai URSS, care nu au dorit sa iasa din "Uniune", au tot dreptul sa ceara cetatenia Rusiei, succesoarea URSS.

"Transnistria este teritoriu al Rusiei, cu limba si cultura corespunzatoare. In 16 ani, de la proclamarea independentei, in regiunea transnistreana, majoritatea locuitorilor si-au luat cetatenia rusa", a spus Rogozin, in interviul citat de Rompres. Declaratia lui se refera si la asa-zisul referendum din Transnistria pe tema independentei. Cu acesasta ocazie, sustine regimul kaghebist de la Tiraspol, peste 90% dintre transnistreni ar fi sustinut ca doresc alipirea la Rusia.

Amenintari la adresa Romaniei

In anul 2001, ocupand functia de presedinte al comisiei de politica externa din Duma de Stat a Rusiei, Dmitri Rogozin afirma chiar la Bucuresti ca integrarea Romaniei in Alianta Nord-Atlantica ar putea genera probleme serioase, in special in raporturile Bucurestiului cu Chisinaul. Amenintarile oficialului au continuat: "Totdeauna este periculos sa fii tara de frontiera, cu atat mai mult cu cat aceasta frontiera desparte doua popoare inrudite, romanii si moldovenii, si cred ca de acest aspect ar trebui sa tina seama fortele care urmeaza doctrina nationala". De asemenea, spunea Rogozin acum sase ani, admiterea Romaniei in NATO "ar fi foarte suparatoare", inclusiv pentru Romania. Chiar si in cazul integrarii in UE, Romania trebuie sa ia in calcul "diversele bariere" cu care urmeaza sa se confrunte.

Stilul sovietic al lui Rogozin se manifestase si cu alte ocazii, pastrand tenta anti-americana. Astfel, el a acuzat de mult Washington ca provoaca o noua cursa a inarmarilor. Iar problema pactului Ribbentrop-Molotov era considerata "un gandac ce trebuie strivit".

Rogozin, o palma pe obrazul NATO

In luna octombrie 2007, Putin a semnat decretul de numire a lui Dmitri Rogozin, fostul lider al Partidului "Rodina", in functia de reprezentant permanent al Rusiei pe langa NATO. Decizia Kremlinului a fost considerata de multi analisti drept o palma data Occidentului, avand in vedere iesirile extremiste anterioare ale oficialului. Rogozin lansase si un apel la reinarmare catre autoritatile ruse pentru a contracara "amenintarea NATO", afirmand ca extinderea NATO spre Est plaseaza o armata straina la granitele Federatiei Ruse. Deloc surprinzator, declaratiile lui Rogozin au fost asumate in ultima vreme nu numai de catre generalii rusi, dar si de catre "Tarul de la Kremlin", Vladimir Putin.

In anul 2004, fiind avansat in functia de sef al delegatiei ruse la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, Dmitri Rogozin isi continua discrusul agresiv, sustinand ca Rusia considera ca nu exista nici un motiv pentru care in Transnistria ar trebui desfasurate trupe de mentinere a pacii sub egida Uniunii Europene sau a OSCE. "Diferendul transnistrean nu este greu de rezolvat, pentru ca acolo nu exista probleme de natura interetnica. Este conflictul care poate fi rezolvat cel mai usor astazi", sustinea Rogozin.

Intrebat cand va fi retrasa Armata rusa din Transnistria, reprezentantul Moscovei a replicat: "Care Armata? Au mai ramas acolo doar fortele de mentinere a pacii si soldatii care pazesc armamentul".

Marius BATCA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 De ce nu suntem nemti? (2493 afisari)
 Hemoragia (2362 afisari)
 Motocicleta "monstru" (2133 afisari)
 Basescu si... poporul (2130 afisari)
 Afaceri cu Palatul (1988 afisari)
 Rusia emite pretentii teritoriale in privinta Transnistriei (2488 afisari)
 Prezentator TV, batut in fata camerelor de propriul invitat (2224 afisari)
 Mioara Roman citeste in stele caderea lui Basescu (2081 afisari)
 Microbi "super-rezistenti" in spitalele din intreaga Europa (982 afisari)
 Colegiul Medicilor da vina pe legislatie in cazul bebelusului de la Universitar (743 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01343 sec.