Ziua Logo
  Nr. 4075 de joi, 1 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Noi scenarii apocaliptice ("geopolitice")

De cand lumea si pamantul, oamenii s-au temut de ce poate fi mai rau: dezastre, prapad, praf si pulbere. De aici - mitul Apocalipsei si multitudinea de variante, la scara mai mare ori mai mica: de la predictiile catastrofice si pana la (putem zice noi, urmasii lui Creanga) teroarea drobului de sare care ar putea sa cada de pe hornul sobei si sa omoare pruncul din leaganul de dedesubt.

In ultima vreme, una dintre directiile in care vedem relansata productia de groaznice predictii e cea a "geopoliticii". Iminenta unor tragedii colosale e anuntata de strategi si institute de analiza globala sau regionala, dupa care urmeaza lungi campanii mediatice de popularizare a scenariilor respective. Modelul multiplicat in perioada actuala, un soi de "arhetip" al catastrofismelor la moda, e "ciocnirea civilizatiilor", teoria lansata de politologul american Samuel P. Huntington acum aproape un deceniu si jumatate, in vara lui 1993, intr-un faimos articol, apoi intr-o carte publicata in 1996. Variantele care ne privesc direct, in context global, respectiv regional, sunt confruntarea dintre Occident si Islam, respectiv cea dintre Uniunea Europeana si Rusia.

Prima teza a ajuns la ordinea zilei dupa atacurile teroriste asupra Americii din 11 septembrie 2001. Interventiile internationale, la initiativele Washingtonului, asupra Afganistanului (octombrie-noiembrie 2001) si Irakului (martie-aprilie 2003) si, de-atunci incoace, situatia complicata din zona au alimentat continuu ideea de "ciocnire a civilizatiilor". Ca e vorba doar despre un "razboi contra terorismului" (denumirea americana oficiala), ca tintele sunt gruparile de tip Al-Qaeda si nu popoare, populatii, state sau o religie anume - sunt "detalii" pe care multi nu mai apuca sa le remarce si sa le inteleaga. In septembrie 2001, imediat dupa atacuri, l-am vazut pe Huntington insusi, invitat de CNN sa comenteze situatia: ei bine, tocmai el, invitat ca "parinte" al teoriei care - iata! - se si concretizase in catastrofa Turnurilor gemene din New York, incerca sa tempereze spiritele, explicand ca nu e vorba despre asa ceva, ca nu asta a vrut sa spuna. Prea tarziu! Cine sa mai asculte argumente si analize rationale dupa imaginile socante cu avioane strapungand in zbor zgarie-norii, explodand, provocand incendii intr-adevar apocaliptice, surparea imobilelor de peste o suta de etaje si moartea a mii de oameni?

In proximitatea noastra, implicandu-ne direct, la Est si Nord-Est, s-ar pregati o alta "ciocnire": vlaguita dupa dezintegrarea Uniunii Sovietice, in vara lui 1991, Rusia si-a revenit si ar fi devenit din nou agresiva, atacand energetic Uniunea Europeana. Romania ar fi amenintata si ca stat, si anume prin intermediarele Ucraina, care ne agreseaza Delta si ne ia Insula Serpilor, respectiv Basarabia, care ar urmari "reintregirea Moldovei lui Stefan cel Mare". In formula extinsa, aceasta a doua "ciocnire" ar atrage - de-o parte - intregul Occident euro-american si - de cealalta - noul conglomerat al Organizatiei de la Shanghai, fondate in 2001, in centrul careia se afla Rusia si China, anturate de fostele republici sovietice din Asia Centrala. Mai mult, intrucat Pakistanul si Iranul au participat, ca observatoare, la o reuniune recenta a noii grupari, a aparut si sugestia asocierii islamismului in acest nou front. Degeaba a confirmat organizatia ca se raliaza eforturilor internationale de combatere a terorismului (in iulie 2005 fiind adoptata oficial o "Conceptie de colaborare a statelor membre in lupta impotriva terorismului, separatismului si extremismului"): profetii noilor apocalipse si-au lansat deja scenariile.

Cine sunt ei si ce interese alimenteaza aceste inspaimantatoare ipoteze - in articolul de joia viitoare.

Ion Bogdan LEFTER
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ucraina ne umileste la Bucuresti (5040 afisari)
 Un criminal roman arunca in aer relatiile cu Italia (3388 afisari)
 Tara pentru mafie (3252 afisari)
 Moarte in picaj (2307 afisari)
 SUA mituiesc Rusia (1881 afisari)
 Tariceanu: "Nu putem sa ii aducem pe romani acasa cu forta" (848 afisari)
 Un nou incident intre imigrantii romani la periferia Romei (634 afisari)
 Emil Constantinescu: "Basescu va sfarsi in gunoiul istoriei" (570 afisari)
 Bancomat furat in Bucuresti (567 afisari)
 Opt reguli care te tin departe de cancer (423 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00431 sec.