Ziua Logo
  Nr. 4036 de luni, 17 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Invarteala de la Kremlin

Se intampla din nou - sezonul preelectoral din Rusia cand premierii sunt invartiti in mod aleatoriu. Ultimul care prinde postul se presupune ca va deveni urmatorul presedinte al Rusiei.

In perioada de sfarsit a domniei sale, Boris Eltan a schimbat o jumatate de duzina de premieri, cautand unul care nu doar sa asigure securitatea noi democratii si economii de piata ruse, ci si a "familiei" sale si a averilor acumulate in timpul domniei. Ultimul in post a fost atunci, bineinteles, Vladimir Putin.

Acum e timpul ca Putin sa faca cartile, dandu-l afara pe Mihail Fradkov si dizolvand Guvernul care l-a servit in timpul celui de-al doilea mandat pentru a pregati alegerile parlamentare ce se prefigureaza in decembrie si cele prezidentiale din martie 2008. In 1999, Eltan l-a ales pe Putin , pe atunci putin cunoscutul sef al FSB, fostul KGB. Putin a ales sa-l ridice pe la fel de misteriosul Viktor Zubkov, seful Serviciului de Supraveghere Fiscala (cunoscut si ca "agentia de spionaj fiscal").

In ciuda acestei asemanari motivatia acestor alegeri pare a fi cumva diferita. Alegerea lui Putin de Eltan - incurajata, ironie!, de Boris Berezovski, proeminentul oligarh si consilier al lui Eltan in prezent exilat la Londra in calitate de dusman de moarte al lui Putin - s-a bazat pe credinta ca tacutul aparatcik, chiar fost spion KGB, era un democrat in sufletul sau. La urma urmei, Putin a fost protejatul lui Anatoli Sobceak, liberalul primar al Sankt Petersburgului la caderea comunismului.

Familiar cu serviciile secrete, Putin a fost vazut ca bine plasat pentru a-l proteja pe Eltan si pe aliatii sai oligarhi. Intr-adevar, Berezovski a intentionat sa continue sa conduca tara din spatele scenei, dupa ce inima lui Eltan a cedat si apoi prin controlarea succesorului.

Insa in Rusia KGB este faimos pentru intoarcerile bruste in orice lupta cu aparatul Kremlinului. Astfel ca nimeni in afara de Eltan si Berezovski nu a fost susprins cand Putin, presupusa marioneta, a inceput sa traga sforile. Si chiar le-a tras, facandu-l pe Berezovski un ticalos international, exilandu-l pe fostul mogul media Vladimir Gusinski, incarcerandu-l pe magnatul petrolului Mihail Hordokovski si apoi impunand un nou regim autoritar in spatele fatadei institutiilor democratice ale lui Eltan. (...)

Inainte de nominalizarea lui Zubkov au aparut stiri ca urmatorul premier va deveni succesorul lui Putin la presedintie, Serghei Ivanov, actualul vicepremier fiind semnalat ca cel mai probabil candidat. Insa Ivanov, care este perceput ca "puternic", ar fi un concurent nedorit pentru Putin, care si el ramane un presedinte "puternic". Daca l-ar fi iritat pe Ivanov, puterea lui Putin deja ar fi inceput sa se dizolve.

Demisul Fradkov, in mod surprinzator, a prezentat cel mai bine problema atunci cand a explicat de ce s-a retras: cu alegerile apropiindu-se, Putin are nevoie de o mana libera. Astfel ca nominalizarea lui Zubkov ii permite lui Putin sa-si tina cartile ascunse - si astfel puterea totala in Rusia.

Desigur, Zubkov va continua stilul de conducere al lui Fradkov: "Da, cum spuneti Domnule Presedinte". Mai mult, fosta sa pozitie de sef al Serviciului Federal de Supraveghere Fiscala ii va permite sa aiba la dispozitie o comoara de informatii pentru a avea parghii pentru toti inamicii si concurentii posibili, poate si pentru a-i transforma in noi modele de Berezovski, Guzinski si Hordokovski, daca va fi nevoie.

Singura intrebare este daca Zubkov sau succesorul sau va reusi pana la urma sa-l transforme pe Tarul Vladimir in tipul de non-persoana in care s-au transformat toti rivalii lui Putin.

Copyright: Project Syndicate, 2007.

www.project-syndicate.org

Nina L. Khrushcheva
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Putinul nostru (2700 afisari)
 Gogeamite plagiatul (2395 afisari)
 Cosmarul unui castigator la Loto (2376 afisari)
 Taracila: Guvernul cade maine (1990 afisari)
 "Vulpea" la Mitropolie (1415 afisari)
 Franta avertizeaza asupra unui posibil razboi cu Iranul (232 afisari)
 Traian Basescu: Pensiile private sunt o lovitura pentru statul paternalist (222 afisari)
 Tariceanu: Motiunea PSD urmareste crearea de instabilitate politica (214 afisari)
 DNA acuza CSM ca a permis publicarea raportului Inspectiei Judiciare (183 afisari)
 Microsoft, amendata cu jumatate de miliard de euro (106 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00505 sec.