Ziua Logo
  Nr. 4021 de joi, 30 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Agentul PD

Presedintele invoca referendumul pentru uninominal de dragul procentelor democratilor

Intentia anuntata a sefului statului de a organiza un referendum pentru introducerea uninominalului a dat ocazia partidelor parlamentare - cu exceptia PD - sa-l acuze pe presedinte ca manevreaza tema consultarii populare in favoarea democratilor. Pentru a evita declansarea referendumului, alesii sunt constransi sa adopte proiectul de lege care vizeaza schimbarea sistemului de vot pana pe 25 octombrie, termen impus de Basescu. Marti, membrii comisiei de cod electoral au facut un prim pas in acest sens, insusindu-si proiectul de uninominal propus de Asociatia ProDemocratia. Cu toate acestea, seful statului a avertizat, ca in cazul declansarii referendumului, va supune votului populatiei un alt sistem de scrutin, mai simplu decat cel prevazut in proiectul APD: votul uninominal majoritar, in doua tururi. Acest sistem este folosit in prezent la alegerea primarilor. Basescu si-a motivat decizia, precizand ca i-ar fi greu sa explice o modalitate foarte complicata de vot la referendum. De altfel, presedintele si-a aratat dezacordul fata de proiectul APD inca din luna iulie, declarand atunci ca acest sistem asigura alegerea a doar jumatate din parlamentari prin vot uninominal, cealalta jumatate putand ascunde toate "hahalerele" din partid. Presedintele APD, Cristian Parvulescu, a apreciat ieri ca sistemul propus de Basescu nu este in opozitie cu cel al Asociatiei. De altfel, documentul propus de ProDemocratia va intra in dezbaterea Senatului pe 3 septembrie, odata cu debutul unei noi sesiuni parlamentare, alesii avand la dispozitie 10 zile pentru a depune amendamente, pe care comisia de cod electoral le va analiza. Ulterior, proiectul va fi dezbatut in plenul Camerei superioare, unde va primi un vot final. Documentul va urma apoi acelasi parcurs legislativ in Camera Deputatilor. Proiectul APD vizeaza introducerea votului uninominal mixt, prin compensare. (R.I.P.)

Presedintele in campanie pentru PD

Clasa politica a reactionat la avertismentul presedintelui privind posibila organizare a unui referendum pe tema uninominalului odata cu alegerile europarlamentare. Toti actorii politici cu exceptia PD considera ca presedintele face campanie electorala pentru PD si risca sa atraga antipatia Bruxelles-ului.

PNL: Euroalegerile nu se suprapun cu alt vot

Presedintele isi pregateste terenul pentru o dorinta a sa mai veche de a suprapune data unui eventual referendum cu data euroalegerilor, pentru a putea amesteca cele doua campanii si pentru a putea sprijini direct partidul prezidential, respectiv PD, afirma vicepresedintele PNL Crin Antonescu. "Presedintele va incerca, fara doar si poate, sa profite daca celelalte partide politice nu vor reusi sa concretizeze acest consens, pentru a interveni in campania electorala nu in favoarea votului uninominal de care ii pasa foarte putin, in opinia mea, ci pentru a putea potenta scorul partidului sau democrat", sustine Antonescu. "Din punctul de vedere al PNL, nu e nevoie de nici un ultimatum prezidential sau de alta natura. Noi am elaborat proiectul impreuna cu Pro Democratia si, din cate cunosc eu, si in Comisia parlamentara pentru elaborarea acestui proiect de lege, condusa de liberalul Mihai Voicu, lucrurile au ajuns, in fine, la un consens, incat la inceputul sesiunii parlamentare Senatul sa abordeze proiectul ca prima Camera sesizata", sustine Crin Antonescu. El insista ca "ar trebui ca recomandarea UE, ca alegerile pentru Parlamentul European sa nu fie amestecate sau interferate cu oricare alt tip de vot, sa fie respectata".

PSD: Recomandarea Bruxelles-ului este de nesuprapunere a referendumului cu europarlamentarele

Presedintele PSD, Mircea Geoana, sustine ca suprapunerea referendumului pe uninominal cu alegerile europarlamentare ar putea deranja Uniunea Europeana.

"Exista o recomandare expresa de la Bruxelles sa nu se suprapuna alegerile europene cu alegeri sau teme de interes national. Europa doreste ca alegerile pentru Parlamentul European sa se concentreze pe problematica legata de tematica europeana si de prioritati europene" - a declarat Geoana.

Liderul social-democrat considera ca nu se impune organizarea unui referendum, cu atat mai mult cu cat exista vointa politica pentru introducerea votului uninominal.

"Incercarea presedintelui Traian Basescu de a fi principalul propagandist al PD-ului nu este deloc sanatoasa", a afirmat presedintele PSD, care considera "joaca de-a referendumul" drept o "arma electorala a presedintelui si a democratilor".

UDMR: Presedintele forteaza

Chiar daca se va adopta legea privind votul uninominal pana in 25 octombrie, presedintele Traian Basescu tot va organiza un referendum pentru ca sa aiba posibilitatea sa ajute in campanie PD, sustine liderul deputatilor UDMR, Marton Arpad. El crede ca nu prea exista sanse ca legea privind votul uninominal sa fie adoptata in Parlament pana la data anuntata de presedintele Traian Basescu, deoarece procedurile sunt extrem de complicate. "Stie si el ca ar fi foarte greu, daca nu chiar imposibil, teoretic s-ar putea realiza, dar practic, sunt prea multi factori implicati - printre care si el - in aceasta ecuatie. Or, presedintele are tot interesul sa existe un referendum in ziua alegerilor pentru Parlamentul European", a spus Marton. El adauga ca indiferent daca va reusi sau nu Parlamentul sa adopte legea, seful statului va incerca "prin incalcarea spiritului Constitutiei" sa forteze organizarea unui referendum pentru ca sa participe la campania PD. "Daca o vom adopta pana pe 31 octombrie, va fi prea tarziu, daca o vom adopta pana in 25 octombrie va spune ca nu e buna, iar daca va fi si buna tot va gasi el un pretext pentru referendum, poate unul privind protejarea cainilor vagabonzi", a concluzionat deputatul UDMR.

PRM: Campanie pentru PD

Presedintele vrea sa suprapuna un referendum fara obiect peste data alegerilor europarlamentare ca sa poata face campanie electorala in favoarea PD, apreciaza vicepresedintele executiv al PRM, deputatul Lucian Bolcas. "Este un referendum fara obiect. Nu poti santaja Parlamentul cu niste termene de adoptare a unei legi", sustine deputatul PRM. El arata ca daca va parcurge procedurile parlamentare normale, legea privind votul uninominal nu poate fi adoptata pana in 25 octombrie. In plus, Bolcas subliniaza ca se anunta dezbateri furtunoase in urma deciziei Comisiei parlamentare de cod electoral de a transmite Senatului varianta promovata de Asociatia Pro Democratia.

"Nu a ajuns Parlamentul asa de rau incat sa inghita pe nemestecate proiectele Pro Democratia", avertizeaza deputatul PRM.

PC: Retorica electorala agresiva

"Exact in ziua in care proiectul Pro Democratia a fost trimis de Comisia Electorala la Senat si isi urmeaza cursul firesc in procesul de legiferare, apare Traian Basescu care ameninta cu referendumul daca nu este adoptat votul uninominal. Dl Basescu vrea sa arate, de fapt, ca de el depinde adoptarea votului uninominal si nu de Parlament", apreciaza Dan Voiculescu. In opinia liderului conservator, prezenta lui Traian Basescu la scoala de vara a femeilor din PD si "retorica electorala agresiva arata un presedinte nerabdator sa inceapa campania electorala PD". El considera ca "seful statului ar trebui sa fie mai prudent in a recunoaste falimentul statului pe care-l conduce". "Atacurile lui Traian Basescu la adresa statului ticalosit sunt vorbe goale. Traian Basescu are, insa, intr-adevar dreptate atunci cand vorbeste despre reminiscentele statului ceausist, el insusi fiind exemplul cel mai bun de reminiscenta a acelui sistem", a afirmat Voiculescu.

(Grupaj realizat cu sprijinul Rompres)

Acuzat de demagogie

Presedintele Comisiei parlamentare de elaborare a codului electoral Mihai Voicu (PNL) a declarat ieri ca Traian Basescu nu isi doreste de fapt introducerea votului uninominal despre care a spus ca este o "demagogie", ci doar sa intre in campanie electorala alaturi de PD.

Intrebat despre afirmatia sefului statului potrivit careia, la un eventual referendum, ar "merge" pe varianta cea mai simpla, votul uninominal in doua tururi, ca la alegerea primarilor, vicepresedintele PNL a spus ca nu vrea sa comenteze acest lucru pentru ca, de fapt, Traian Basescu nu isi doreste introducerea sistemului de vot uninominal. "De fapt, presedintele Traian Basescu nu doreste sub nici o forma introducerea sistemului de vot uninominal, pentru ca domnia sa, nu altcineva, sustinea de curand ca acesta reprezinta o demagogie", a declarat Mihai Voicu, citat de Mediafax. (R.G.)

PD pe aceeasi voce

"Declaratia facuta de presedintele Traian Basescu la Constanta, marti, este in acord cu ceea ce a cerut Partidul Democrat luni, ca, la inceputul sesiunii parlamentare, proiectul legii votului uninominal sa fie introdus in procedura de urgenta", a declarat liderul PD, Emil Boc. Acesta a reafirmat ca democratii doresc ca proiectul legislativ sa fie cat mai curand dezbatut si adoptat, astfel incat alegerile parlamentare viitoare sa se desfasoare sub egida votului uninominal. n

APD: Presedintele, previzibil

Presedintele Asociatiei Pro Democratia (APD) Cristian Parvulescu apreciaza ca sistemul votului uninominal in doua tururi de scrutin, preferat de seful statului, nu este in opozitie cu cel al APD, anuntul de marti al lui Traian Basescu fiind previzibil. "Nu ma mira anuntul presedintelui. Traian Basescu a fost previzibil. De fapt, eu nu consider ca gestul presedintelui a fost unul neprietenos, ci o iau strict ca pe o invitatie la adresa partidelor parlamentare sa-si termine treaba pe care au inceput-o", a declarat Parvulescu, citat de Mediafax. El si-a sustinut teoria, invocand motivatia pentru care Basescu a anuntat ca va alege pentru introducerea votului uninominal varianta in doua tururi, respectiv pentru ca este varianta cel mai usor de explicat populatiei. Parvulescu a precizat ca seful statului nu este in opozitie cu principiile proiectului APD. (R.I.P.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Zbor misterios (3473 afisari)
 La ce bun un doctorat la Sorbona sau la Oxford? (3198 afisari)
 Curentul pro-Anania (2855 afisari)
 SUA si Iranul in plin razboi al amenintarilor (2081 afisari)
 Calificare cu nelinisti (1786 afisari)
 Elena Basescu: Tata are dreptul sa aiba relatia cu presa pe care o are (432 afisari)
 Laura Codruta Kovesi se desparte de sot (272 afisari)
 Accident aviatic soldat cu doi morti (253 afisari)
 Starea de sanatate a senatorului Iorgovan este stabila (155 afisari)
 Rasturnare spectaculoasa de situatie in ancheta uciderii ziaristei Anna Politkovskaia (129 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00508 sec.