Ziua Logo
  Nr. 4011 de sambata, 18 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Noua Constitutie Europeana - identica cu prima

Relansat cu chiu cu vai in perioada presedintiei germane a Uniunii Europene, proiectul constitutional european reuseste sa atraga din ce in ce mai multe critici. Un studiu al organizatiei non-guvernamentale britanice Open Europe afirma ca noul Tratat European, convenit in iunie, anul acesta, in cadrul summit-ului de la Bruxelles, nu ar fi decat o versiune cosmetizata a Constitutiei Europene, respinsa prin referendum de Franta si Olanda in urma cu doi ani.

"Versiunea oficiala a noului tratat constitutional este relativ greu de citit pentru majoritatea non-specialistilor, de vreme ce imbraca forma unei serii de amendamente la tratatele existente, fara a reproduce textele ce vor fi modificate", afirma studiul lansat ieri de ONG-ul britanic Open Europe. "Cu alte cuvinte, noua versiune contine numai <<ingredientele active>> - modificarile propuse de Constitutia originala. Acest lucru a fost facut intentionat pentru a o face de necitit", sustine organizatia in cadrul unui comunicat de presa. "Unii contestatari ai referendumului au declarat ca <<noul>> tratat este mai scurt decat vechea Constitutie, asadar cele doua nu pot fi acelasi lucru ca si substanta. Argumentul este lipsit de onestitate. Odata adnotat, va deveni evident faptul ca <<noul>> tratat amendeaza, in esenta, tratatele existente in asa fel incat sa le faca aproape identice cu Constitutia respinsa. De fapt, produsul final are aceeasi lungime ca versiunea initiala a Constitutiei", adauga Open Europe, punand, totodata, la dispozitia celor interesati o comparatie intre cele doua documente, precum si un ghid al Tratatului European.

Cosmetizare europeana

Afirmatiile Open Europe, potrivit carora Tratatul European convenit la summit-ul organizat, in iunie anul acesta, la Bruxelles, pe ultima suta de metri a presedintiei germane a UE, nu ar fi decat o versiune cosmetizata a Constitutiei Europene negociate in 2004 au fost, de altfel, confirmate si de o serie de declaratii ale oficialilor europeni. In vreme ce cancelarul german, Angela Merkel, a recunoscut, la 29 iunie, ca "substanta Constitutiei a fost pastrata", premierul spaniol, Jose Zapatero, a precizat, cu doar doua zile mai devreme, ca "nu am omis nici unul din punctele esentiale" ale textului respins, in 2005, prin referendum, in Franta si Olanda. La randul sau, premierul Irlandei, Bertie Ahern, a admis ca "90% (din continutul Constitutiei europene, n.red.) a supravietuit" negocierilor pentru noul Tratat European, respectiv ca "nu a existat o schimbare dramatica a celor convenite in 2004". De aceeasi parere a fost si presedintele ceh, Vaclav Klaus, care a declarat, in iunie, pentru cotidianul britanic Guardian, referitor la Tratat, ca "s-au efectuat anumite cosmetizari ale textului, insa documentul de baza este, in principiu, acelasi".

"In ceea ce priveste conditiile impuse de (partea italiana, n.red.), am atras atentia cu privire la patru prevederi cheie, incluse in textul Constitutiei: mentinerea presedintiei permanente a UE, mentinerea unui coordonator unic al politicii externe si a serviciului diplomatic comun, mentinerea sistemului de vot si mentinerea unei singure personalitati juridice a Uniunii. Toate acestea au fost pastrate", a detaliat seful Executivului de la Roma, Romano Prodi, pentru La Repubblica. Observatiile Open Europe au fost confirmate si la nivelul institutiilor europene, Legislativul si Executivul comunitar constatand salvarea continutului Constitutiei europene. Mai mult, insusi arhitectul textului avizat negativ de cetatenii francezi si olandezi in 2005, fostul presedinte francez, Valery Giscard d'Estaing, a precizat pentru Telegraph ca Tratatul "este, de fapt, o reluare a unei parti importante din Constitutia europeana". (A.M.L.)

Istoria Tratatului

Studiul lansat, ieri, de ONG-ul britanic Open Europe intervine in contextul in care presa internationala anunta, in iunie, anul acesta, incheierea summit-ului european de la Bruxelles cu un succes rasunator, reprezentat de obtinerea unui acord asupra Tratatului European. Precedat de negocieri acerbe si nenumarate obiectii, documentul prevede ca UE va avea personalitate juridica in relatiile internationale, un presedinte al Consiliului ales pentru o durata fixa de trei ani si jumatate, un sef al diplomatiei - mai precis, un inalt reprezentant pentru politica externa si de securitate, potrivit doleantelor britanice - si, nu in ultimul rand, o politica externa comuna. Documentul mai stipuleaza, intre altele, ca deciziile se vor lua cu dubla majoritate, adica prin votul a minimum 55% din statele membre, a caror populatie insumata trebuie sa reprezinte 65% din totalul populatiei UE. Principiile generale ale Tratatului au fost definitivate in iulie, anul acesta, in cadrul unei conferintei interguvernamentale de la Bruxelles, textul urmand sa fie semnat pana la sfarsitul anului. Astfel, ratificarea de catre toate cele 27 de state membre ar putea sa se incheie in cursul anului 2009. (A.M.L.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Arhiva comica a Securitatii (11618 afisari)
 Nicolas Sarkozy de Nagy-Bocsa, Presedintele Frantei (4609 afisari)
 S-a inventat masina de spalat rufe fara detergent (2771 afisari)
 Tariceanu trei (2548 afisari)
 Terorismul global sau globalizarea terorismului (2276 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00521 sec.