Ziua Logo
  Nr. 3994 de luni, 30 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Moartea Patriarhului

Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a murit in aceasta dupa-amiaza, la ora 17.00, in urma unui stop cardiac. Patriarhul Teoctist fusese internat, cu cateva ore mai inainte, la sectia de urologie a Institutului Clinic Fundeni pentru a fi operat de prostata. Echipa care l-a operat a fost condus de dr. Ionel Sinescu, iar medicii, imediat dupa terminarea interventiei chirurgicale, au anuntat ca Preafericitul se simtea bine. In urma cu sase luni, patriarhul implinise 92 de ani.

Patriarhul Teoctist s-a nascut pe 7 februarie 1915, in judetul Botosani. Pe numele real Toader, el a fost al zecelea din cei 11 copii ai familiei Arapasu. Se alatura monahilor inca de la varsta de 13 ani, iar sapte ani mai tarziu, in 1935, a primit numele Teoctist, dupa ce a devenit monah la Manastirea Bistrita-Neamt.

Teoctist a ocupat pe rand posturile de preot, ieromonah, eclesiarh, exarh al manastririlor, vicar administrativ si arhimandrit in diferite lacasuri de cult din Moldova. In pararel a urmat cursurile Facultatii de Teologie, pe care a absolvit-o Magna cum Laude, iar apoi pe cele ale facultatii de Litere si Filozofie din Iasi.

In anul 1950 a fost ales de catre Sfantul sinod al BOR, episcop-vicar al Patriarhiei, cu titlul de Botosaneanul. In anii urmatori, Teoctist si-a continuat ascensiunea in ierarhia bisericeasca. El a fost pe rand Arhiepiscop al Iasilor, Mitropolit al Moldovei si Sucevei si suplinitor pentru posturile de Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Transilvaniei si de Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Patriarhul Teoctist a condus Biserica Ortodoxa Romana peste 20 de ani, fiind inscaunat la 16 noiembrie 1986.

In 1999 a devenit membru de onoare al Academiei Romane. Teoctist s-a distins prin efortul depus pentru sustinerea proiectelor privind reeditarea Bibliei de la Bucuresti (tiparita pentru prima data in 1688) sau reconstruirea Catedralei Neamului.

A initiat si a pus in opera restaurarea sau construirea de noi manastiri si biserici in Arhiepiscopia Bucurestilor, la Arad, in Oltenia si in Moldova. Distins cu numeroase ordine bisericesti acordate de Patriarhia Ecumenica a Constantinopolului, Patriarhiile Alexandriei, Ierusalimului, Antiohiei etc. Primul Patriarh ortodox roman care a primit, la Bucuresti, la 7-9 mai 1999, vizita Suveranului Pontif Papa Ioan Paul al II-lea. A participat, impreuna cu patriarhii ortodocsi ai lumii, la Jubileul implinirii a 2000 de ani de la Nasterea Domnului Iisus Hristos, in cetatea Sfanta a Ierusalimului.

A.E.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Beslan: inregistrarea video care acuza Moscova (4111 afisari)
 Desertul Romania (3088 afisari)
 Un nou chix al diplomatiei romanesti (2923 afisari)
 Bani picati din cer (2847 afisari)
 Abramovici e zgarcit (2687 afisari)
 Moartea Patriarhului (819 afisari)
 Florian Pittis, internat in stare grava la Institutul Oncologic (566 afisari)
 A murit Ingmar Bergman (137 afisari)
 Germania ezita in privinta deschiderii pietei muncii pentru romani si bulgari (91 afisari)
 PD trage de timp in cazurile Murgeanu si Marinescu (83 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00511 sec.