Ziua Logo
  Nr. 3994 de luni, 30 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Pazea angajatori!

Salariatii lezati pot cere daune patronilor

De astazi, angajatii pot sa faca mai mult decat sa se planga prietenilor si familiei de relele tratamente la care sunt supusi de sefii lor. Codul Muncii le da acum posibilitatea sa rezolve aceste conflicte direct in instanta. Mai precis, angajatii care se simt prejudiciati moral si considera ca le-a fost atinsa imaginea le pot cere patronilor despagubiri.

Conform articolului 269 din Codul Muncii, care intra in vigoare incepand de astazi, ''angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul''.

Daca, totusi angajatorul refuza sa-si despagubeasca salariatul, acesta poate face o plangere la instantele judecatatoresti competente. Salariatii pot cere in justitie atat repararea imaginii publice, cat si compensarea in bani a prejudiciuluI. In cazul in care instanta dispune despagubirea angajatului, patronul are posibilitatea sa-si recupereze suma platita de la salariatul care se face vinovat de producerea pagubei.

Daca pana acum, angajatul putea justifica doar un prejudiciu material, incepand de astazi, patronul poate fi obligat sa plateasca daune si daca, in timpul serviciului, aduce atingere imaginii salariatului prin diferite atitudini si gesturi, prin comportament sau prin remarci discriminatorii de natura religioasa, sexuala sau etnica.

''Se introduce obligatia angajatorului ca, in termenul normelor si principiilor de raspundere civila contractuala, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral'', a declarat, la Realitatea TV, ministrul Muncii, Paul Pacuraru. Prejudiciul moral, a aratat minstrul, poate fi provocat inclusiv prin stresarea angajatului sau prin adresarea de cuvinte urate. Paul Pacuraru a precizat insa ca ''noutatea introdusa este raspunderea si pentru prejudiciul moral si aici sigur ca intram intr-un capitol controversat, pentru ca prejudiciul moral, prejudiciul psihic legat de o decizie sau alta a angajatorului, care il vatameaza pe angajat, este in general foarte greu de masurat, foarte greu de cuantificat''.

Specialistii din domeniu sustin ca formularea din Codul Muncii este una destul de ambigua. Irina Predescu, specialist in dreptul muncii, a declarat, la acelasi post de televiziune, ca ''prejudiciul moral este o notiune destul de generala si in dreptul muncii ea poate exista mereu. Intentia este buna, dar limbajul pe care l-a abordat legiuitorul este unul care lasa de dorit''.

REACTII LA CALD:

Corina SCARLAT, redactor Departamentul Social:

''Dupa ce ca am de scris o stire pe subiectul asta pentru prima pagina, mai veniti si voi sa ma stresati sa va dau o opinie despre noile reglementari. Vreti sa ne vedem la tribunal?''.

Alina OLTEANU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Beslan: inregistrarea video care acuza Moscova (4111 afisari)
 Desertul Romania (3088 afisari)
 Un nou chix al diplomatiei romanesti (2923 afisari)
 Bani picati din cer (2847 afisari)
 Abramovici e zgarcit (2687 afisari)
 Moartea Patriarhului (819 afisari)
 Florian Pittis, internat in stare grava la Institutul Oncologic (566 afisari)
 A murit Ingmar Bergman (137 afisari)
 Germania ezita in privinta deschiderii pietei muncii pentru romani si bulgari (91 afisari)
 PD trage de timp in cazurile Murgeanu si Marinescu (83 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00488 sec.