Ziua Logo
  Nr. 3992 de vineri, 27 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Blatul lui David

Ministrul de Interne a servit mafioti italieni * Acestia au ramas in posesia celui mai mare IAS din Ardeal, in schimbul eliminarii ministrului Flutur de la Putere

ZIUA a intrat in posesia unor declaratii uluitoare ale presedintelui Consiliului de Administratie al SC Agriful SRL Sibiu, Iulian Cezar Petcu, care dezvaluie modul in care firma sa a fost ajutata sa ramana proprietara celui mai mare IAS din Transilvania. Iulian Cezar Petcu relateaza - intr-o discutie purtata la sediul Agriful cu o ziarista, in prezenta unor asociati de-ai sai, intr-o asa-zisa conferinta de presa - cum s-a intalnit, la Hotelul Mariott, cu fostul sef al Departamentului de Control al Guvernului, actualul ministru al Internelor Cristian David, pe care l-a rugat

sa-l ajute sa ramana in posesia IAS-ul Agromixta SA

Dealul Ocnei - Sibiu.

O intalnire fructuoasa

Dupa aceasta intalnire, Departamentul de Control al Guvernului a stabilit, in urma unei anchete dispuse de David, ca privatizarea IAS-ului a fost una cat se poate de corecta. Desi un raport al Ministerului Agriculturii arata tocmai contariul. In schimbul acestui favor, Petcu trebuia sa puna umarul la debarcarea ministrului Flutur.

Pe baza documentului emis de institutia unde sef a fost Cristian David, statul roman, care cerea anularea contractului de privatizare incheiat cu Agriful, a pierdut procesul. De asemenea, Petcu povesteste si cum s-a intanit la Hotelul Hilton cu Verestoy Attila si cu seful Agentiei Domeniilor Statului, Barna Tanczos. Cu acea ocazie, Verestoy i-a promis ca problema se va rezolva, iar la scurt timp toate documentele emise de ADS au devenit favorabile Agriful.

Contraraportul lui David

De curand, ZIUA a dezvaluit ca pe vremea in care era seful Departamentului de Control al Guvernului (DCG), actualul ministru al Internelor Cristian David a contribuit la musamalizarea privatizarii frauduloase a celui mai mare IAS din Transilvania. O parte din IAS-ul Agromixta SA Dealul Ocnei - Sibiu a ajuns in proprietatea SC Agriful SRL Sibiu, societate detinuta de niste investitori italieni. In urma afacerii, statul a fost grav prejudiciat, inspectorii Ministerului Agriculturii si Alimentatiei (MAA) constatand ca firma italienilor "nu si-a respectat intocmai obligatiile asumate prin contractul de vanzare-cumparare actiuni nr. 29/2003". Ministerul Agriculturii a solicitat Agentiei Domeniilor Statului (ADS) "sa procedeze urgent la rezilierea contractului de privatizare, din cauza nerealizarii programului investitional asumat de SC Agriful prin contractul de concesiune". Si fiindca italienii trecusera la excavarea stratului de cernoziom de pe suprafetele arabile ale fostului IAS si la comercializarea acestuia cu basculantele, inspectorii MAA si ai Agentiei Protectiei Mediului Sibiu au cerut ADS "sa stabileasca prejudiciul creat prin decopertarea terenului cu destinatie agricola".

Concluziile inspectorilor din Ministerul Agriculturii au fost insa eliminate de un contraraport dispus de fostul sef al Departamentului de Control al Guvernului, actualul ministru al Internelor Cristian David. Documentul DCG, in care se arata ca privatizarea a fost "corecta" si ca Nota de control a MAA este "incorecta", a fost oferit SC Agriful SRL, care l-a folosit in instanta. Italienii, astfel sprijiniti de Cristian David si de un impasibil sef al ADS (Barna Tanczos), au castigat procesul cu statul roman, in pofida fraudelor comise. Practic, "investind" suma derizorie de 150.000 de euro, au intrat in posesia patrimoniului celui mai mare IAS din Ardeal.

Petcu rupe tacerea

Investitorii italieni au fost reprezentati in Romania de presedintele Consiliului de Administratie al SC Agriful SRL Sibiu, Iulian Cezar Petcu. De curand, insa, acesta a fost eliminat din afacere. Intr-o discutie purtata la sediul Agriful, dar in posesia careia ZIUA a intrat, Iulian Petcu se autodenunta si dezvaluie modul in care societatea a ajuns sa castige procesul cu statul roman. Declaratiile lui Petcu sunt extrem de grave. Reprezentantul italienilor marturiseste ca s-a intalnit cu actualul ministru al Internelor la Hotelul Marriot unde i-a cerut ajutorul. De asemenea, Petcu vorbeste si despre intalnirea sa de la Hotelul Hilton cu Verestoy Attila, in urma careia parlamentarul i-a promis ca problema se rezolva.

Prezentam in continuare uluitoarea marturie a presedintelui Consiliului de Administratie al SC Agriful SRL Sibiu. n

"Aranjamente de culise"

"Intermedierea (intalnirii cu Cristian David - n.r.) mi-a facut-o o persoana care este prieten atat cu mine cat si cu domnul ministru Cristian David", a declarat Iulian Cezar Petcu.

"I-am explicat domnului David, atunci cand ne-am intalnit la hotelul Marriot, care este situatia SC Agromixta SA Dealul Ocnei. Atunci domnul David era seful Corpului de Control al Primului-Ministru. Dansul a fost foarte amabil, datorita, bineinteles, si relatiei cu care s-a intervenit. A ramas ca sa avem un rezultat pozitiv ca urmare a cererii noastre, pe care am facut-o catre Departamentul de Control al Guvernului (in cerere, italienii solicitau combaterea rezultatelor Notei de Control a MAA, document care stabilea ca privatizarea fostului IAS Dealul Ocnei a fost una frauduloasa - n.r.). Cererea s-a solutionat pozitiv, dupa cum se stie. (...) Am avut acest rezultat pozitiv pentru ca domnul ministru David mi-a lasat de inteles ca una din probleme ar fi domnul ministru Flutur (n.r. - ex-ministrul Agriculturii) si ca daca putem sa-l ajutam intr-un fel pe dansul sau pe seful dumnealui, atunci dansul va promova pozitiv. Dansul putea sa ia decizia ca ceea ce am cerut noi acolo e purul adevar si nicidecum ca Agromixta-Agriful ar avea vreo vina. Ci vina o are ministrul Flutur ca a semnat o nota a corpului de control si ca nu avea dreptul, ca avea caracter imperativ. La asta s-au referit. (...) "Ajutorul" pe care noi l-am dat catre domnul ministru Flutur a fost vizita mea la Bruxelles, in 6 noiembrie 2006, si discutia purtata cu domnii Bergolla si Moronni, care faceau parte din cabinetul domnului Franco Frattini. Dupa aceasta intrevedere, am inteles ca domnul comisar european Frattini s-a implicat foarte direct si a dus dupa cum stiti la schimbarea domnului ministru Flutur. (...) Eu personal nu-i aduc nici o acuzatie domnului ministru David, mai ales ca sunt asociatul acestei societati si am beneficiat de acest contract de privatizare. Si rezultatul se vede: in momentul de fata, cu toate ca noi (SC Agriful - n.r.) am platit doar 150.000 de euro, acum avem 20 de milioane de euro in patrimoniu. Domnul ministru David s-a aplecat riguros asupra acestei probleme a noastre. Si rezultatul pozitiv il vedeti. Au fost niste aranjamente de culise, daca le putem spune asa. Si au fost posibile fiindca sistemul din Romania este bolnav, pentru ca oamenii de decizie sunt foarte usor de santajat si foarte usor pot fi cumparati. Ca probe detin inregistrari, audio si video", a spus Petcu. n

Promisiunea lui Verestoy

Presedintele Consiliului de Administratie al SC Agriful SRL Sibiu sustine ca a beneficiat si de ajutorul lui Verestoy Atttila care i-a promis ca problema se va rezolva.

"Intalnirea dintre mine si domnul Verestoy Attila a avut loc la hotelul Hilton, pe terasa Hilton, unde a participat si domnul director al ADS Barna Tanczos. Intalnirea este inregistrata si va puteti da seama de interventia domnului Verestoy Attila, atunci cand a spus: Stati linistiti ca noi rezolvam totul! Presedintele ADS, la data respectiva, era domnul Barna Tanczos. Fiind din partea UDMR, eu si asociatii mei italieni am incercat sa avem o relatie mai mult decat amiabila. Domnul Verestoy Attila ne-a promis ca va rezolva dansul situatia, ceea ce s-a si intamplat, atitudinea domnului Barna Tanczos a devenit critica la adresa ministrului Agriculturii Gheorghe Flutur cu toate ca dansul ii era subordonat. Deci, dupa aceasta intalnire, domnul Barna a devenit totalmente critic (...) Si va dati seama ca toate documentele care plecau din partea ADS-ului erau in favoarea noastra, si nicidecum in defavoarea noastra", se autodenunta Iulian Cezar Petcu. Declaratiile integrale ale lui Petcu pot fi ascultate pe siteul ziarului nostru, www.ziua.ro. n

Silviu ALUPEI
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cioroianu o tine in brate pe Manuela Vulpe (6082 afisari)
 Diplomatia Romaniei, revista pentru voyeuri (3731 afisari)
 Blatul lui David (2452 afisari)
 UE prevede dezastrul agriculturii romanesti (2339 afisari)
 MIRA se pregateste pentru Spatiul Schengen (2325 afisari)
 Papa recunoaste dovezile care confirma teoria evolutiei (608 afisari)
 Basescu: "Cu mama si cu socrii ma vad des si nu vreau sa le spun: Mama, v-am mintit!" (317 afisari)
 SUA mentin vizele pentru romani (255 afisari)
 Ion Iliescu, cautat in arhiva SRI, SIE si KGB (186 afisari)
 Ping-pongul expluzarilor intre Moscova si Londra continua (124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00536 sec.