Ziua Logo
  Nr. 3991 de joi, 26 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Adrian Cioroianu, audiat la Senat

Rusia trebuie sa-si retraga trupele din Georgia si Transnistria

Audiat de Comisiile de politica externa si aparare din Senat, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu a concluzionat ca nu merita facut tam-tam pe seama retragerii Rusiei din Tratatul privind Fortele Conventionale in Europa, atat timp cat Moscova isi retrage trupele din Georgia si Transnistria. ''Suspendarea participarii Rusiei la Tratatul privind Fortele Conventionale in Europa ar putea reprezenta de fapt o miscare prin care Moscova sa exercite anumite presiuni pentru a-si renegocia interesele in regiune, dar nu reprezinta un pericol pentru Romania'', sustine ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu. Referindu-se la problema vizelor pentru cetatenii din Republica Moldova, Cioroianu a declarat ca mingea se afla in terenul autoritatilor de peste Prut, care ar trebui sa accepte deschiderea celor doua noi consulate in localitatile Balti si Cahul. Ministrul a comentat si unele dintre declaratiile presedintelui Traian Basescu pe probleme de politica externa, despre care a spus ca ''nu ne ajuta deloc, in conditiile in care vom fi iar intrebati cu totii, cand vom merge in diverse capitale europene sau la Parlamentul European, de ce nu mai terminam odata cu scandalurile''.

Ministrul Adrian Cioroianu a fost chemat, astazi, in fata senatorilor din Comisiile de politica externa si aparare, pentru a explica pozitia Romaniei cu privire la suspendarea participarii Rusiei la Tratatul privind Fortele Conventionale in Europa, tratat care reglementeaza cantitatea si amplasarea de armament conventional pe continent. Seful diplomatiei a sustinut ca impartaseste ingrijorarea parlamentarilor cu privire la decizia Kremlinului, dar a pledat pentru un dialog "echilibrat si pragmatic cu Moscova, in ton cu cel al partenerilor NATO ai Romaniei, in special in ton cu SUA, cu care Romania a avut deja consultari pe aceasta tema".

Cioroianu spune ca, in dialogul cu Rusia, Bucurestii nu vor renunta sa ceara retragerea din Transnistria, angajament luat in 1999 de Moscova, in cadrul Tratatului privind Fortele Conventionale si nerespectat: ''Obiectivul Romaniei este mentinerea conditionarii aflate in tratatul adoptat, anume indeplinirea de catre Rusia a angajamentelor asumate la Istanbul. Repet, retragerea din Georgia si retragerea din Republica Moldova. Acesta este obiectivul nostru''.

Oficialul roman a precizat ca exista o perioada de 150 de zile din momentul suspendarii Tratatului pana la o posibila retragere, Kremlinul urmarind sa foloseasca acest ragaz pentru a renegocia dosare importante, precum scutul antiracheta si situatia provinciei Kosovo. Cioroianu a amintit de discutia telefonica, din 18 iulie, dintre seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, si secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, in care oficialul rus a spus ca Moscova doreste discutarea, pe langa Tratatul CFE, a unor alte subiecte fierbinti. ''Rusia este in ofensiva politico-diplomatica si noi putem sa acceptam acest lucru, atat timp cat nu este contrar intereselor noastre nationale. Noi nu avem nici o problema cu Rusia, daca intelege ca noi suntem acum o tara membra NATO si UE si ne respecta acest statut'', a conchis Cioroianu.

Formula de consens pentru Kosovo

In cursul audierilor a fost abordata si problema statutului provinciei Kosovo. Adrian Cioroianu a afirmat ca Romania va pleda pentru o formula de consens, acceptata de Kosovo si Serbia. El crede ca varianta cea mai periculoasa in momentul de fata ar fi independenta unilaterala a provinciei, iar scenariul "cel mai putin rau" ar fi aplicarea planului Ahtisaari, care prevede o suveranitate supravegheata a zonei.

Solutia pentru rezolvarea problemei vizelor se afla la Chisinau

"Vreau sa le spun cetatenilor moldoveni, care sunt suparati pe noi, ca solutia se afla la Chisinau. Astept o mana intinsa in ideea deschiderii acestor doua consulate exclusiv pe probleme de viza. Trebuie sa se inteleaga faptul ca deschiderea acestor doua consulate reprezinta o solutie pentru ceea ce solicita cetatenii Republicii Moldova. Statul roman este gata sa le dea vize, dar nu se poate intr-un singur loc, dintr-un singur oras'', a sustinut Adrian Cioroianu.

Ministrul Afacerilor Externe a mentionat ca, in acest sens, i-a transmis, saptamana trecuta, o scrisoare omologului sau din Republica Moldova, Andrei Stratan, prin care i-a explicat ca aceste doua consulate sunt destinate exclusiv vizelor.

Basescu nu ajuta Romania

Adrian Cioroianu a declarat ca nu este deloc incantat de ultimul interviu acordat de presedintele Traian Basescu revistei "Politique International" din Franta (^http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-07-24&id=224342^). ''Unele lucruri spuse de presedinte in acest interviu nu ne ajuta deloc, in conditiile in care vom fi iarasi intrebati cu totii cand vom merge in diverse capitale europene sau la Parlamentul European de ce nu mai terminam odata cu scandalurile''. El a precizat ca subiectul razboiului dintre Parlament si seful statului nu ajuta imaginea externa a Romaniei si a subliniat ca tonul acestui conflict trebuie uitat nu numai de Traian Basescu, ci si de celelalte forte politice.

Oficialul s-a referit si la declaratiile ''agresive'' ale sefului statului fata de Federatia Rusa, explicand ca Basescu are o libertate mai mare de exprimare in probleme de politica internationala care, ulterior, se reflecta in sondaje.

El a adaugat ca, spre deosebire de seful statului, in calitatea sa de ministru al Afacerilor Externe, nu are aceasta ''marja de libertate'' si, oricum, nu poate sa adopte aceasta atitudine pentru ca nu este de acord sa sacrifice o institutie de dragul unui succes imediat in sondaje. Cioroianu s-a declarat astfel adeptul unei atitudini curajoase, dar nu agresive, in relatia cu Federatia Rusa.

REACTII LA CALD

George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:

''Afirmatiile facute de ministrul Cioroianu la audierea din Comisia pentru Politica Externa a Senatului demonstreaza inca o data - daca mai era nevoie! - ca actualul sef al diplomatiei romanesti nu este altceva decat o gluma politica. Insa o gluma care s-ar putea sa ne coste scump de tot.

Cioroianu a apreciat ca ''zgomotul'' facut in Romania pe subiectul suspendarii Rusiei din Tratatul CFE nu face bine, aceste lucruri trebuind discutate pragmatic in baza unui dialog diplomatic deschis. Probabil ca in conceptia lui Cioroianu ar fi trebuit sa se taca din gura in Romania atunci cand Rusia isi deschide drumul pentru un transfer masiv de armament greu la Nistru''.

Adrian ENCULESCU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Sex-ambasadoarea (20031 afisari)
 Adrieane, nici nu stii... (3695 afisari)
 Codex Aureus, afacere de milioane de dolari (3519 afisari)
 Dezamagire crunta la Oradea (2673 afisari)
 Cu papion roz si Porsche la Guvern (2489 afisari)
 PNL-ul il flituieste pe Nastase (314 afisari)
 Demiteri la varful RAAPPS (185 afisari)
 Brian May, doctorand in astrofizica (164 afisari)
 Rusia trebuie sa-si retraga trupele din Georgia si Transnistria (155 afisari)
 Haos in Turul Frantei (132 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01284 sec.