Ziua Logo
  Nr. 3990 de miercuri, 25 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Tehnologiile depasite reduc capacitatea de export

Industria romaneasca - atat cat a ramas - are o rentabilitate incomparabil mai buna fata de perioada ceausista, numai ca, fata de trecut, contributia ei la PIB (Produsul Intern Brut) este injumatatita, dupa 17 ani de tranzitie.

Industria romaneasca a fost marele perdant al tranzitiei; nici nu putea fi altfel, avand in vedere fantasmagoriile economice ale ceausismului. Regulile pietei au actionat ca o matura, eliminand excrescentele productiei de dragul productiei. Inevitabil, 3,5 milioane de locuri de munca au fost pierdute prin aceasta operatie de ecarisaj.

Economia de piata a luptat din greu sa faca fata concurentei internationale. Multi muncitori industriali si-au cautat salvarea in mediul rural din care proveneau, suferind de o cronica suprapopulatie. (In treacat fie spus, industrializarea capitalista rezolva si problema suprapopulatiei agrare).

Pentru recuperarea decalajelor care separa Romania de tarile Uniunii Europene, necesara este acum o noua revolutie tehnica - capitalista - si o rata de investitii de circa 30 la suta (precum inainte de '89, cand insa investitiile se faceau arbitrar, fara a se tine seama de semnalele pietei...). Mai trebuie stiut ca, dupa 1990, privatizarea s-a facut taraganat, sub semnul coruptiei si clientelismului, cu greutati obiective determinate de lipsa de cumparatori. Cresterea masiva a preturilor a luat locul penuriei fizice de produse, nota cu cativa ani in urma economistul Ilie Serbanescu - o constatare valabila in continuare.

Care este situatia prezenta? Piata romaneasca este, in primul rand, una de desfacere. Ea trebuie sa se transforme intr-una de productie... Usor de spus... Marile investitii de-abia incep! Comisarul european pentru politici regionale, Danuta Hubner, a anuntat deunazi ca Romania va primi in 2007 circa 450 milioane de euro din fondurile structurale UE. Capacitatea de absorbtie a noilor state membre, printre care si Romania, este buna, intre 70 si 80 la suta. Fondul European de Investitii va infiinta in septembrie un birou la Bucuresti, pentru a gestiona un fond de 100 de milioane de euro, destinat intreprinderilor mici si mijlocii. De ce n-ar infiinta, insa, si statul roman un "Credit Industrial" dupa modelul antebelic?

Serban ORESCU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 44,2 grade la umbra. Urmeaza vijelii (2537 afisari)
 Omorata din gelozie (2274 afisari)
 Ei se bat in avioane si vitele mor de foame (2199 afisari)
 Munti de bani, droguri, arme si politica (1856 afisari)
 Basescu - Premiul Nobel pentru razboi (1792 afisari)
 Pretul "corect" al reconcilierii cu Libia (333 afisari)
 Irinel, brandul secolului (297 afisari)
 Britney Spears nu stie cine e tatal copilului (200 afisari)
 ZIUA ii incaiera pe Iliescu cu Basescu (192 afisari)
 Atentatele sinucigase in numele Islamului raman fara adepti (176 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01292 sec.