Ziua Logo
  Nr. 3987 de sambata, 21 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Lacatul Arhivelor PCR

In ciuda insistentelor cu care cereau desecretizarea, cat mai rapid, a documentatiei din Arhivele Partidului Comunist (PCR), atat seful statului, Traian Basescu, cat si premierul Tariceanu, au evitat sa iasa public cu o declaratie oficiala referitor la anuntul facut de directorul Arhivelor Nationale, Dorin Dobrincu. Acesta a afirmat, in urma cu doua zile, ca misterioasa arhiva a PCR nu este secretizata, ba mai mult, ca intentioneaza sa faca posibil accesul cercetatorilor la respectivele dosarele. In acest sens, Dobrincu a anuntat ca pana in decembrie va fi finalizat proiectului privind legea arhivelor, reglementare ce va trebui sa stea la baza viitoare legi a lustratiei. ZIUA va invita sa cititi maine un material despre situatia in care se gaseste in prezent arhiva Partidului Comunist.

Dobrincu a precizat ca arhiva PCR este formata din 5000 de metri liniari de documente si este impartita in doua: arhiva istorica a CC a PCR si asa numita "arhiva administrativa". Prima cuprinde fonduri constituite de comunisti pentru perioada interbelica si a fost foarte bine pastrata, in timp ce cea de-a doua cuprinde documente considerate operative pana in 1989.

"Legea 16/1996 privind activitatea Arhivelor Nationale prevede in anexa sase o serie de criterii prin care anumite documente sunt considerate secrete si nu pot fi date spre cercetare. Practic, se considera ca documentele respective ating viata personala si de aceea sunt blocate. Acesta a fost mecanismul prin care timp de 17 ani toti directorii Arhivelor Nationale nu au deschis arhiva PCR".

Luna decembrie reprezinta termenul limita pentru finalizarea proiectului de lege privind arhivele.

Directorul institutiei a mentionat ca "noua lege trebuie sa fie clara si sa nu contina restrictii peste cele existente in legislatia europeana si sa permita accesul la dosare cercetatorilor". El a mentionat ca si Ministerul Culturii si Cultelor are in lucru un astfel de proiect, dar ca in el se regasesc multe puncte comune cu cele ale Arhivelor Nationale.

Directorul Arhivelor Nationale a declarat ca va incerca astfel sa schimbe fata institutiei pe care o reprezinta si sa o faca mai transparenta si eficienta. Arhivele vor beneficia de o pagina noua pe internet in care vor putea fi gasite date importante privind institutia. Inventarul fondurilor existente se doreste sa fie pus pe internet pentru ca si cercetatorii din alte judete sau aflati in strainatate sa poata avea acces la el. Dorin Dobricu a afirmat ca ceea ce a lipsit Arhivelor Nationale pana acum a fost o lipsa de proiecte si ca doar prin realizarea acestora se poate schimba fata institutiei.

Cititi in intregime materialul semnat de Cristian Andrei in ZIUA de maine!

C.S.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Securitatea si romanii din "exil, emigratie si diaspora" (3219 afisari)
 Bombardierele rusesti fac manevre langa Scotia (3043 afisari)
 Basescu s-a tradat? (3038 afisari)
 Americani, vi se pregateste ceva! (2654 afisari)
 Efectul Coldea (2362 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00605 sec.