Ziua Logo
  Nr. 3982 de luni, 16 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Fiecare cu targetul lui

Presedintele Basescu deplange situatia elevilor, a prescolarilor si a cercetarii

Presedintele Traian Basescu a decis sa-si dedice o parte din energie si elevilor, pentru a nu si-o epuiza pe deplin in favoarea pensionarilor. In consecinta, el s-a aplecat astazi asupra problemei invatamantului romanesc. Alaturi de circa 150 de invitati, printre care ministrul Educatiei Cristian Adomnitei si fostul ministru de resort Ecaterina Andronescu, presedintele a participat la dezbaterea asupra raportului comisiei prezidentiale intitulat "Romania Educatiei, Romania Cercetarii". Seful statului si-a dat verdictul fara intarziere: "Sistemul educational este ineficient, irelevant, inechitabil si de slaba calitate".

Raportul Comisiei

Comisia prezidentiala a tocat marunt invatamantul, punandu-i in evidenta toate lipsurile, indiferent de natura acestora. Raportul elaborat de comisie a atras atentia ca, din cauza calitatii slabe a invatamantului romanesc, "copiii nostri risca sa fie la maturitate din ce in ce mai putin competitivi pe piata europeana a muncii si tot mai putin priceputi in gestionarea vietii personale". Autorii raportului se tem ca mentinerea actualului sistem de invatamant din Romania ar putea pune in pericol insasi prosperitatea tarii. Potrivit membrilor comisiei, chiar si democratia ar putea functiona cu sincope din cauza mediocritatii educatiei. Sistemul de invatamant este nerelevant in raport cu economia si societatea viitorului si este inechitabil, neasigurandu-le elevilor aceleasi oportunitati de invatare indiferent de mediul lor socio-economic de provenienta.

Performantele elevilor olimpici, sustine raportul, nu au nimic de-a face cu calitatea generala a invatamantului romanesc, ci cu calitatea individuala a elevilor respectivi si a profesorilor care i-au indrumat. "Rezultatele olimpicilor nostri sunt prea putin relevante pentru sistem: ele reflecta excelenta lor personala si a catorva profesori care ii pregatesc, nicidecum starea sistemului". Nici edificiile in care se desfasoara procesul educational nu au scapat de critici, "majoritatea scolilor avand o arhitecura care corespunde unei conceptii despre scoala de la finele secolului al XIX-lea".

Raportul propune ca statul sa asigure un invatamant generalizat si gratuit de 13 ani si ca scolarizarea obligatorie sa se incheie la 16 ani. Comisia a propus ca scolile de arte si meserii sa fie desfiintate si sa se promoveze trei tipuri de licee, teoretic, tehnologic si vocational. Printre solutiile gasite la Cotroceni se numara si desfiintarea testelor nationale. Aceste masuri, se arata in raport, nu necesita cheltuieli suplimentarea din partea Executivului, ci doar asigurarea pentru Educatie a sase procente din PIB.

Nu putem fi la coada clasei, tragand in jos rezultatele UE

Prezentand concluziile la raportul Comisiei prezidentiale, Traian Basescu s-a aratat la randul sau dezolat de situatia invatamantului romanesc. Presedintele a explicat ca miza educatiei este astazi dezvoltarea in context european: "Trebuie sa privim educatia asumand locul nostru in competitia bazata pe cunoastere in Europa. Raportul comisiei prezidentiale arata o situatie ingrijoratoare: sistemul educational este ineficient, irelevant, inechitabil si de slaba calitate".

Presedintele s-a aratat de acord cu faptul ca Romania are nevoie de minim 6% din PIB pentru Educatie si a tinut sa precizeze ca "Guvernul, cu certitudine va asigura acest procent incepand cu 1 ianuarie 2008". Traian Basescu a adaugat ca este "estential ca finantarea sa devina previzibila" si ca "educatia are nevoie de acest minim previzibil si predictibil in alocare". "Lumea cercetarii poate fi si ea revigorata daca sunt concentrate resursele", a precizat presedintele. Un alt aspect definit de presedinte ca fiind nodal iI reprezinta descentralizarea, care "este un mijloc ce trebuie sa aseze scoala in mediul comunitar". "Nu strada, ci scoala favorizeaza implinirea unei persoane", a subliniat seful statului.

Potrivit lui Traian Basescu, un accent deosebit trebuie sa se puna pe educatia copiilor intre 0 si 6 ani, Romania nemaiputandu-si permite sa aiba un sistem de crese si de gradinite care sa nu stimuleze talentele.

REACTII LA CALD

Magda SEVERIN, redactor Departamentul Social:

"Raportul Comisiei Basescu dezbina sindicatele profesorilor. Liderul FEN, Catalin Croitoru, sustine ca acest raport este un pas decisiv al ultimilor 17 ani spre o reforma reala. In schimb, liderul FSLI "Spiru Haret", Marian Nistor, ia apararea dascalilor pe care ii critica raportul si arunca intreaga vina in spinarea politicienilor. Ambele federatii sindicale recunosc insa dezastrul din invatamant".

Alina OLTEANU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Hahalera de la Cotroceni si frica de lustratie (3948 afisari)
 Combinatorul Stolojan (3798 afisari)
 Periculosul Passaris ar putea evada (3283 afisari)
 Cneji si voievozi romani innobilati ungureste! (2934 afisari)
 La Sighet, Pintilie si-a descris "colaborarea" cu Securitatea (2372 afisari)
 Tonomat pentru inchiriat DVD-uri (104 afisari)
 Romania, fara marca inregistrata Dracula (95 afisari)
 Blocaj la Primaria Capitalei (87 afisari)
 Ping pong politic pe uninominal si somatii (63 afisari)
 Problema euro - transata azi la Toulouse (58 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00523 sec.