Ziua Logo
  Nr. 3974 de vineri, 6 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Scandalul minunilor lumii

Cele sapte "noi" minuni ale lumii vor fi desemnate sambata, la Lisabona, dupa un vot controversat pe Internet si prin telefon care a mobilizat aproximativ 70 de milioane de persoane. Cu o luna inainte de anuntarea rezultatelor, 10 din cele 21 de situri culturale erau date ca "favorite": Acropole din Atena, orasul mayas Chichen-Itza din Mexic, Colosseumul din Roma, turnul Eiffel din Paris, Marele Zid chinezesc, ruinele incase de la Machu Picchu din Peru, orasul Petra din Iordania, statuile din Insula Pastelui, Monumentul Stonehenge din Marea Britanie si Mausoleul Taj Mahal din India.

Alaturi de acestea, in finala s-au mai calificat templele de la Angkor (Cambodgia), Palatul Alhambra din Granada (Spania), Biserica bizantina Sfanta Sofia din Istanbul (Turcia), Templul Kiyomizu (Japonia), Piata Rosie din Kremlin (Rusia), Castelul Neuschwanstein (Germania), Statuia Libertatii din New York (Statele Unite), statuia lui Iisus care domina orasul Rio de Janeiro (Brazilia), Opera din Sydney (Australia) si orasul vechi Timbuktu (Mali).

Cele 21 de finaliste au fost anuntate in ianuarie 2006, din 77 de situri culturale alese de un juriu format din arhitecti prestigiosi si fostul director general al UNESCO, Federico Mayor. Campania pentru desemnarea celor sapte noi minuni ale lumii a fost initiata de regizorul elvetian Bernard Weber, dupa ce rebelii talibani au distrus, in 2001, statuile uriase ale lui Buddha din Bamiyan, Afganistan. "Ideea a fost sa stimulam dialogul cultural si respectul cultural reciproc", a indicat Tia Viering, purtator de cuvant al acestei campanii. Cele sapte noi minuni ale lumii vor fi anuntate sambata, in cadrul unei ceremonii televizate, retransmise de pe un stadion din Lisabona.

O lovitura publicitara

Initiativa care vrea sa recreeze popularitatea celor sapte minuni ale antichitatii are parte si de critici. "Campania nu este nici democrata nici stiintifica", a indicat Nicole Bolomey, specialist din cadrul UNESCO. Potrivit acesteia, atentia este astfel focalizata asupra unui numar mic de monumente celebre si deturnata de la siturile care sunt cu adevarat in pericol, o initiativa opusa celei dupa care se ghideaza UNESCO pentru a defini Patrimoniul Mondial. "Taj Mahal nu risca sa se prabuseasca maine, dar alte situri din India sunt in pericol", a subliniat Bolomey. In mai, Academia chineza a Marelui Zid a facut un apel la chinezi pentru a vota in masa pentru monumentul national. "Marele Zid chinezesc si-a ratat sansa in urma cu 2000 de ani, atunci cand grecii au desemnat cele sapte minuni ale lumii. Ar fi regretabil sa se mai intample inca o data acest lucru", a spus Academia. De cealalta parte, responsabilii culturali din Cambodgia se indoiesc de faptul ca principala atractie turistica a tarii, templele de la Angkor, va fi aleasa: "Putini cambodgieni au acces la internet si, chiar daca tot poporul ar vota, nu ar fi suficient", a comentat Sim Sarak, directorul general al Ministerului Culturii de la Phnom-Penh. Secretarul general al Consiliului Suprem pentru Antichitati al Egiptului, Zahi Hawass, a calificat concursul drept "o lovitura publicitara". Piramidele egiptene de la Gizeh, singura minune din antichitate care a mai ramas in picioare, a fost declarata neeligibila de catre organizatori pentru ca "este deja o minune de onoare a lumii". (D.M.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Despre principii (2631 afisari)
 Ucraina modifica granita cu Romania (2520 afisari)
 Aromanii sunt sau nu romani? (2245 afisari)
 Strategia nationala de politie politica (1994 afisari)
 Fenomene extreme la Londra (1822 afisari)
 Vaduva Neagra si Dragonul de mare pun pe jar litoralul romanesc (318 afisari)
 Autostrada accidentelor in lant (194 afisari)
 Nunta in gasca "Nevestelor disperate" (76 afisari)
 Suma record pentru o pictura de Rafael (75 afisari)
 Privatizarea Automobile Craiova ar putea fi incheiata pana la 1 septembrie (57 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00516 sec.