Ziua Logo
  Nr. 3971 de marti, 3 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Oficiali de rang inalt din cadrul Comisiei Europene spun ca nu exista o astfel de scrisoare din partea ministrului Justitiei

Chiuariu respinge afirmatiile privind eliminarea din raport a datelor pozitive despre DNA

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a respins, azi, acuzatiile lansate de doua cotidiane centrale, conform carora ar fi cerut Comisiei Europene (CE) sa elimine din raportul de monitorizare afirmatiile favorabile Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), sustinand ca expertii Ministerului de Justitie (MJ) au fost cei care au intocmit documentele. ZIUA a aflat ca oficiali de rang inalt din cadrul CE sustin ca nu exista o astfel de scrisoare din partea ministrului roman. Pe de alta parte, exista speculatii ca scrisoarea lansata in presa romana ar proveni din interiorul reprezentantei noastre pe langa UE. Chiuariu a subliniat ca nu a transmis nici-o scrisoare oficiala catre CE, pentru a solicita modificari ale raportului, adaugand ca nu a avut cunostinta de concluziile acestui document inainte de a fi transmis Comisiei.

Mai mult, ministrul contrazice presa insistand ca ministerul pe care-l conduce nu a avut nici-o obiectiune la faptul ca "DNA a continuat sa-si asume angajamentele privind urmarirea penala a cazurilor de mare coruptie si sa-si demonstreze capacitatea de a pune in practica acest angajament". Intrebat cum comenteaza informatiile aparute in presa de la Bucuresti, Mark Gray, purtatorul de cuvant al CE, a raspuns ca poate confirma ca Executivul european a primit "un numar de comentarii in timpul procesului de intocmire a raportului" referitoare la DNA. Acesta a subliniat insa ca pasajele din raport referitoare la DNA nu au fost modificate sau scoase din forma finala a documentului, relateaza Mediafax.

Raportul reprezinta rezultatul schimbului de informatii dintre CE si autoritatile romane. Potrivit reglementarilor, Comisia are dreptul sa solicite punctul de vedere al Ministerului Justitiei (MJ) asupra corectitudinii informatiilor. Documentul reprezinta raspunsul expertilor MJ la solicitarea CE, spune ministrul.

Observatiile din document nu se refera la concluziile raportului, ci au in vedere constatarile si referirile care, in opinia MJ, nu reflecta intocmai realitatea.

Chiuariu a mai spus ca unele dintre observatiile MJ au fost insusite de catre expertii europeni.

Chiuariu a dat exemplu faptul ca ministerul roman nu a avut nici-o obiectiune la faptul ca "DNA a continuat sa-si asume angajamentele privind urmarirea penala a cazurilor de mare coruptie si sa-si demonstreze capacitatea de a pune in practica acest angajament". Ministrul a subliniat ca nu a avut cunostinta de concluziile acestui document inainte de a fi transmis Comisiei Europene. MJ a urmarit pe tot parcursul schimbului de informatii cu expertii comisiei ca datele sa fie prezentate corect si obiectiv, a sustinut Chiuariu. "Speculatiile incearca sa umbreasca concluziile raportului care a fost favorabil", a conchis ministrul Justitiei.

Pentru mai multe detalii, privind Raportul de monitorizare, accesati:

^http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-06-28&id=223023^

Acuzatiile presei

"Cotidianul" si "Evenimentul Zilei" sustin, in editia de azi, ca inainte de publicarea Raportului de monitorizare, ministrul roman al Justitiei, Tudor Chiuariu, ar fi trimis Comisiei Europene, prin reprezentanta romana la Bruxelles, un document in format electronic reprezentand obiectiile sale fata de forma provizorie a raportului. Ministrul ar fi solicitat comisarilor europeni eliminarea sau reformularea unor pasaje din Raport. El cerea eliminarea din Raport a unei propozitii: "Ritmul in care DNA conduce si incheie anchetele pe care le desfasoara continua sa ilustreze un inalt nivel de profesionalism al echipelor multidisciplinare de ancheta din cadrul Directiei". MJ oferea in acest sens trei argumente pentru care cerea atenuarea laudelor la adresa DNA, respectiv spunand ca "propozitia este redundanta, repeta ideea prezentata in paragraful precedent". Totodata, s-ar fi cerut precizarea ca "autoritatile romane au dubii asupra calificativului de inalt profesionalism al ritmului anchetelor DNA". Al treilea argument precizeaza ca "autoritatile romane vor sa atraga atentia ca, desi saluta solutionarea rapida a cercetarilor penale, doar ritmul acestora nu este un indicator de inalt profesionalism.

Comisia Europeana a refuzat sa elimine textele laudative la adresa DNA, asa cum a cerut Tudor Chiuariu, drept pentru care acestea s-au regasit in raportul final.

Ministrul Tudor Chiuariu s-ar afla in conflict cu DNA, precizeaza Cotidianul, dupa ce a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii demiterea procurorului sef Doru Tulus, de la conducerea Sectiei 2, care are in lucru majoritatea dosarelor in care sunt implicati politicieni, motivul demiterii fiind management ineficient.

Gray: CE a primit de la Guvern comentarii privind DNA, dar raportul despre Romania nu s-a schimbat

CE a primit, in timpul intocmirii raportului prezentat miercuri, comentarii din partea Guvernului roman legate de DNA, insa documentul final nu a fost schimbat, a declarat, azi, purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray (foto), fara a preciza natura acestor comentarii, informeaza Mediafax.

El a precizat ca, pe durata intocmirii raportului ce a fost prezentat miercuri, Comisia Europeana a avut contacte periodice cu guvernele roman si bulgar, cerand clarificari tehnice de la acestea in sprijinul intocmiri raportului.

Intrebat cum comenteaza informatiile aparute in presa de la Bucuresti conform carora Guvernul roman, prin Ministerul Justitiei, a cerut Bruxelles-ului scoaterea din raportul final, care a fost prezentat miercuri, a unor pasaje care evidentiau progrese inregistrate in activitatea DNA, Mark Gray a raspuns ca poate confirma ca Executivul european a primit "un numar de comentarii in timpul procesului de intocmire a raportului" referitoare la DNA.

Mark Gray a sublinit ca pasajele din raport referitoare la DNA nu au fost modificate sau scoase din forma finala a documentului. El a mentionat ca respectivele comentarii au venit din partea Guvernului de la Bucuresti.

Intrebat cine a facut acele comentarii, purtatorul de cuvant al CE a raspuns ca legatura intre Comisia Europeana si Executivul de la Bucuresti se face prin ambasadorul Romaniei pe langa Comisia Europeana. El nu a precizat ce contineau respectivele comentarii.

REACTII LA CALD

Andrei GHITUSCA, redactor Departament Anchete:

"Chiuariu se eschiveaza si da vina pe subalternii din minister. Spune ca nu a avut cunostinta de continutul documentului trimis CE, dar afirma cu siguranta ca ministerul nu a solicitat eliminarea laudelor la adresa DNA. Purtatorul de cuvant al CE il contrazice, fara a da detalii insa. Mai devreme sau mai tarziu vom afla adevarul. E greu de crezut ca purtatorul de cuvant de la Bruxelles minte."

A.G.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Moartea mega-spionului Mossad (4030 afisari)
 De ce Tariceanu nu merge la Washington (3299 afisari)
 Intelectualii lui Basescu si reteta lui Nastase (2794 afisari)
 America amenintata de un alt 9/11 (2320 afisari)
 "Tigareta III" (2223 afisari)
 ULTIMA ORA: Un terminal al aeroportului Heathrow, evacuat dupa descoperirea unui colet suspect (187 afisari)
 Mexicanul Carlos Slim Helu, cel mai bogat om din lume (83 afisari)
 Ar putea sa dea nastere propriei surori (71 afisari)
 Consiliul National de Integritate si-a ales presedintele (62 afisari)
 Ladislau Csendes, noul presedinte al CNSAS (57 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00543 sec.