Ziua Logo
  Nr. 3968 de vineri, 29 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Presa a taxat Raportul moale al Bruxelles-ului

Raportul Comisiei Europene prezentat, miercuri, la Bruxelles, nu a trecut neobservat in presa internationala, care a realizat, ieri, o evaluare proprie a observatiilor europene cu privire la progresele inregistrate de Romania si Bulgaria in cele sase luni de la aderarea la UE. Fara a scapa din vedere restantele tandemului romano-bulgar la capitolul "lupta impotriva coruptiei", presa internationala a taxat tonul moderat al evaluarii europene, precum si eforturile comisarului european pentru Justitie, Franco Frattini, de a salva aparentele.

Romania si Bulgaria au fost avertizate pe un ton "temperat" sa isi intensifice lupta impotriva coruptiei, scrie Financial Times in editia de ieri. Desi tandemul romano-bulgar "a esuat in totalitate" sa ofere o abordare eficienta a problemei coruptiei, oficialii europeni au evitat sa puna in aplicare sanctiunile pregatite pentru Bucuresti si Sofia, preferand sa le acorde un an pentru a se conforma standardelor Uniunii, noteaza publicatia citata. Criticile prevazute in proiectul de raport al Comisiei Europene au fost atenuate in cursul acestei saptamani in urma unor "actiuni de ariergarda" apartinand comisarilor Franco Frattini, Meglena Kuneva si Leonard Orban, relateaza Financial Times, precizand ca cei trei ar fi argumentat ca o evaluare deosebit de critica ar submina eforturile reformatorilor din cele doua state. Astfel, comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, a fost mandatat sa prezinte presei un raport "diluat", descris insa drept "credibil si echilibrat", care sa mentioneze, totusi, lipsa progreselor in lupta anti-coruptie. Evaluarea optimista a surprins unii observatori, in special prin mentiunea ca "au fost inregistrate o multime de rezultate concrete", inclusiv in contracararea coruptiei la nivel inalt, adauga cotidianul amintit, precizand, totodata, ca, la solicitarea presei, comisarul Frattini nu a putut oferi un exemplu in acest sens. "Intre timp, fondurile UE destinate dezvoltarii Romaniei si Bulgariei ar putea ajunge in buzunarele politicienilor corupti si ale infractorilor, asa cum s-a intamplat in sudul Italiei", avertizeaza Financial Times.

Cazul Nastase pune sub semnul intrebarii sistemul juridic

Forma moderata al raportului Comisiei Europene este sanctionata si de cotidianul britanic Independent, care precizeaza, la randul sau, ca reprezentatul Comisiei Europene pe probleme de Justitie "a fost fortat sa apere evaluarea de acuzatiile conform carora aceasta ar fi fost temperata". "Romania si Bulgaria se confrunta cu niveluri alarmante de infractionalitate, constand in asasinate la comanda, crima organizata si coruptie", scrie publicatia referitor la prima evaluare post-aderare a tandemului romano-bulgar realizata de oficialii de la Bruxelles. Raportul Executivului comunitar ridica semne de intrebare cu privire la cat de calificate sunt cele doua state balcanice pentru a face parte din clubul european, adauga publicatia citata, precizand ca Romania si Bulgaria au fost criticate pentru progresele inregistrate in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, dar si in ceea ce priveste reforma judiciara. Desi amenintate cu sanctiuni care le-ar fi impiedicat sa participe la procesele decizionale ale Uniunii pana la indeplinirea standardelor europene, cele doua state au la dispozitie un an pentru a se alinia solicitarilor Bruxelles-ului, adauga Independent, cu mentiunea ca "unii critici se indoiesc cu privire la stimulentele existente pentru ca Sofia si Bucurestii sa se conformeze, odata acceptate in UE". Reamintind ca Romania este considerata drept cea mai corupta tara din spatiul comunitar, ocupand locul 84 din 163 in clasamentul Transparency International privind perceptia fenomenului coruptiei in domeniul public, publicatia britanica ofera, in final, si un exemplu in acest sens, facand trimitere la cazul fostului premier, Adrian Nastase, "acuzat de santaj si luare de mita in valoare de milioane de euro". "Avand in vedere faptul ca audierile au fost suspendate, luni, pe o perioada de trei luni, raportul UE a pus sub semnul intrebarii intentia sistemului judiciar de a finaliza cazurile privind o serie de fosti politicieni", conchide Independent cu privire la tara noastra.

Coruptia ameninta stabilitatea

"Cele mai noi state ale UE sunt in continuare afectate de coruptie si violenta", scrie Times in editia de ieri. Romania si Bulgaria "continua sa prezinte coruptie la nivel inalt, potrivit raportului publicat ieri (miercuri, n.red.), care solicita continuarea eforturilor in urmatoarele sase luni", adauga cotidianul britanic citat, potrivit caruia "esecul inregistrat in privinta abordarii in mod eficient a crimei organizate reprezinta efectul cel mai vizibil al luptei pentru asanarea clasei politice si a sistemul judiciar" in cele doua state.

"Romania este criticata pentru faptul ca instantele sale continua sa emita verdicte minore in cazurile de coruptie, luandu-le prea mult timp pentru a-i aduce pe suspecti la proces", detaliaza Times. La randul sau, Bulgaria a fost atentionata pentru ca nu a reusit sa finalizeze vreun caz de coruptie la nivel inalt, relateaza publicatia. "Problema Comisiei Europene o reprezinta faptul ca in cazul Sofiei si al Bucurestilor scandalurile de coruptie la nivel inalt se intersecteaza cu rivalitatile dintre partidele politice, ceea ce ar putea ameninta stabilitatea guvernelor", noteaza Times.

Pentru moment, tandemul romano-bulgar a reusit sa evite sanctiunile europene, continua cotidianul britanic, amintind ca Romania si Bulgaria vor face obiectul unei monitorizari stricte "deoarece oficialii europeni se tem de un eventual recul vizand reformatorii". "In cazul in care acestia vor fi inlocuiti cu un regim mai putin calificat, in oricare dintre cele doua state, decizia de a le admite in UE va parea una pripita", incheie Times. (A.M.L.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 De ce nu se ieftineste nimic? (3134 afisari)
 Cand oligarhii se bat pentru sefia evreimii (2562 afisari)
 Intelectualii si puterea (1969 afisari)
 Presedintele Basescu si placerea lui cu intelectualii (1908 afisari)
 Tudor Eliad a trecut in lumea celor drepti (1459 afisari)
 A treia alerta terorista la Londra (134 afisari)
 Rachetele iraniene pot lovi teritoriul Romaniei (76 afisari)
 Chiuariu respinge afirmatiile privind eliminarea din raport a datelor pozitive despre DNA (54 afisari)
 Adolescentii, victime ale violentei online (50 afisari)
 Presedintele autosuspendat al Israelului, Moshe Katsav, a demisionat oficial (42 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00572 sec.