Ziua Logo
  Nr. 3964 de luni, 25 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Tensiune maxima la summit-ul UE de la Bruxelles

UE - jumatate de om calare pe jumatate de iepure schiop

A doua zi a summit-ului european de la Bruxelles debuteaza sub cele mai tensionate auspicii. Negocierile dintre liderii europeni, care vizau compromisul asupra noului proiect de Tratat Constitutional, s-au prelungit pana tarziu noaptea trecuta, iar declaratiile de dupa consultari nu promit un consens. Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy, principalii promotori ai noului Tratat Constitutional, au discutat separat cu presedintele polonez Lech Kaczynski, in incercarea de a-l convinge sa renunte la obiectiile la sistemul de vot din UE.

Chiar si premierul ceh, care a sprijinit pana de curand pozitia Varsoviei, a afirmat ca fratii Kaczynski "au inghetat sansele imediate de compromis". Dupa ce a starnit comentarii de tipul "politica poloneza este marcata de ura impotriva Germaniei" (Graham Watson), Polonia s-a declarat deschisa altor solutii in cazul lipsei unui acord privind sistemul de vot in UE si, mai mult, presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, a evocat azi o evolutie in pozitia Poloniei, care accepta, in sfarsit, "principiul" votului cu majoritate dubla prevazut in noul Tratat european, relateaza AFP.

Sarkozy i-a facut presedintelui polonez chiar o propunere de compromis, pe baza unui acord al Uniunii ce dateaza din 1994. Premierul polonez Jaroslaw Kaczynski a caracterizat negocierile drept "foarte dificile" si si-a exprimat pesimismul cu privire la ce s-ar putea intampla la finalul summit-ului. El a dat asigurari ca va continua discutiile pana la capat. Polonia s-a declarat deschisa altor solutii in cazul lipsei unui acord privind sistemul de vot in UE

Kaczynski a declarat, azi, intr-o conferinta de presa ca, in cazul in care nu va exista un acord asupra propunerii Poloniei privind modificarea sistemului de vot in UE, este pregatit sa ia in calcul alte optiuni, relateaza Reuters.

Hans-Gert Poettering: Varsovia accepta "principiul" votului cu majoritate dubla

Presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, a evocat azi o evolutie in pozitia Poloniei, care accepta "principiul" votului cu majoritate dubla prevazut in noul Tratat european, relateaza AFP.

"Exista o evolutie in pozitia Poloniei, deoarece accepta de acum inainte principiul dublei majoritati", a declarat Poettering, dupa ce a fost primit, in cursul diminetii, de cancelarul german Angela Merkel.

"Ceea ce a propus Polonia in timpul noptii este sa continuam cu procedura din Tratatul de la Nisa pana in 2020, apoi sa introducem sistemul de vot cu majoritate dubla", a precizat crestin-democratul german.

Acest sistem, despre care Polonia considera ca favorizeaza Germania, prevede ca o decizie este adoptata daca reprezinta 55 la suta dintre statele membre si 65 la suta din populatia Uniunii Europene.

"Anul 2020 nu este un termen acceptabil pentru Parlamentul European, dar exista o evolutie vizibila pe aceasta tema, iar cand exista o evolutie, apare speranta unui rezultat la final", a comentat presedintele Parlamentului European, exprimandu-si speranta ca liderii europeni vor ajunge la un acord in privinta acestui termen.

"Nu am ajuns inca la un rezultat satisfacator", a adaugat Poettering. "Mai avem mult de lucru si trebuie sa purtam discutii pe tema formularilor", a precizat el.

In cea de-a doua zi a summitului european, cancelarul german Angela Merkel va negocia intens in cursul zilei de azi cu presedintele polonez, Lech Kaczynski, in speranta ca va obtine sprijinul Varsoviei pentru proiectul unui nou Tratat, care va inlocui Tratatul constitutional respins la referendumurile din Franta si Olanda.

Merkel a declarat ca se va intalni separat cu liderii britanici, olandezi si cehi, cei care si-au exprimat o serie de obiectii cu privire la tratatul menit sa inlocuiasca proiectul de Constitutie respins de electoratul francez si olandez in 2005.

Graham Watson: Politica poloneza este marcata de ura impotriva Germaniei

Politica adoptata de Polonia, care blocheaza obtinerea unui compromis in privinta Tratatului european la summitul UE de la Bruxelles, este generata de ura impotriva Germaniei, a declarat liderul ALDE din Parlamentul European, Graham Watson, citat de Deutsche Welle, in pagina electronica de azi.

Polonia fratilor Kaczynski exclude orice compromis in privinta ponderii votului in Consiliul UE, respingand in continuarea dubla majoritate, sub pretextul ca un astfel de sistem avantajeaza Germania.

Momentul adevarului pentru cancelarul german

In ultimele saptamani ea a discutat in repetate randuri cu partenerii sai europeni pentru a stabili ce trebuie pastrat si ce trebuie scos din tratat. Ea a subliniat ca substanta textului ratificat deja de 18 tari, printre care si Romania, trebuie pastrata.

Ajutata de presedintele francez Nicolas Sarkozy, ea a ajuns la un consens cu 22 de tari membre, pentru un Tratat mai scurt, mai putin ambitios, dar care sa cuprinda aceleasi inovatii ca si Constitutia: un ministru european de externe si o presedintie fixa, si nu semestriala ca in prezent, sporirea numarului de decizii luate prin majoritate calificata si nu in unanimitate, si adoptarea unei "Carte a Drepturilor Fundamentale" ale cetatenilor cu caracter obligatoriu, garantie a bazelor democratice ale Europei.

Patru tari raman greu de convins: Marea Britanie, Polonia, Olanda si Cehia.

Tony Blair, care va fi inlocuit in curand de Gordon Brown, mai putin proeuropean decat el, nu vrea o Carta cu caracter obligatoriu, un ministru de externe sau o crestere a numarului de decizii luate prin majoritate. La randul lor, olandezii, deveniti eurosceptici, vor, ca si Londra, un text minimalist, pentru a evita referendumul. Ei cer si ca Parlamenterle nationale sa poata bloca proiectele legislative europene, daca vor considera ca Uniunea isi depaseste competentele.

Pentru mai multe detalii despre prima zi a summitu-ului si ce-si propune de fapt acesta, acesati:

^http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-06-22&id=222750^

REACTII LA CALD

George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:

"Uniunea Europeana nu va fi foarte curand capabila sa se manifeste la nivel international ca o entitate unica - cam aceasta ar fi singura concluzie posibila a ceea ce se intampla zilele acestea la Bruxelles. Marea Britanie a dorit dintotdeauna sa isi pastreze libertatea de miscare pe scena internationala, vazand Uniunea Europeana mai degraba ca un mecanism de domolire a continentalilor mult prea razboinici. Polonia traieste inca spaima ca Uniunea Europeana sa nu fie o Uniune Sovietica pe sistem nou. Blocajul de la Bruxelles nu va aduce nimic bun; Uniunea Europeana va ramane pe mai departe "jumatate de om calare pe jumatate de iepure schiop", fara sa aiba un cuvant de spus si fara sa fie in stare sa-si apere in mod eficient membrii."

A.Gh.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Prostia-i la putere! (4714 afisari)
 Nevasta aspirator (3311 afisari)
 Basescu respinge santajul energetic (3244 afisari)
 Ucisa de urs (2619 afisari)
 Evadare din Auschwitz (2193 afisari)
 Elwood este cel mai urat caine din lume (853 afisari)
 Jurnalul Regelui Carol I (283 afisari)
 Hagi: Am semnat pe trei ani cu Steaua (119 afisari)
 Motiunea PD pe Sanatate respinsa cu 150 voturi "impotriva" (110 afisari)
 Basescu il intalneste iar pe Putin, la Istanbul (89 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00526 sec.