Ziua Logo
  Nr. 3960 de miercuri, 20 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Oferte pentru Cernavoda pana in august

Comisia de negociere pentru atragerea investitorilor la constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 ale Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavoda (CNE) va solicita depunerea ofertelor angajante pana la 10 august, urmand ca analiza documentelor si selectia investitorilor sa aiba loc pana la 29 octombrie.

Guvernul va aproba strategia pentru selectia investitorilor pana la 2 iulie, iar comisia de negociere va fi infiintata pana la 15 iulie, potrivit unui calendar al proiectului stabilit de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), transmite Mediafax. Firmele care vor fi selectate sa realizeze cele doua reactoare vor participa cu aport in numerar la capitalul social al companiei de proiect in valoare de 30%, iar aceasta va atrage, apoi, fonduri in nume propriu, sustinute partial cu garantii de tip corporatist, fara sa fie nevoie de implicarea financiara a bugetului de stat, se arata in nota de fundamentare a unui proiect de Hotarare de Guvern elaborat de MEF. Necesarul de investitii pentru constructia unitatilor de producere a electricitatii se ridica la 2,2 miliarde de euro.

Compania de proiect va fi inregistrata pana la 31 martie 2008 si va functiona ca producator independent de energie. Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei de la Cernavoda, va contribui la capitalul viitoarei firme cu activele existente, evaluate la 250 de milioane de euro.

Compania de proiect va avea o structura a actionariatului care sa evite pozitia dominanta pe piata de energie, astfel ca nici o firma selectata nu va detine participatia majoritara, potrivit modelului finlandez utilizat pentru constructia centralei nucleare Olkilouto. Constructia celor doua reactoare va determina crearea a 3000 de locuri de munca.

Potrivit MEF, in perioada 2005-2010 trebuie scoase din uz mai multe unitati de producere a energiei electrice, care insumeaza aproape 2100 MW. Functionarea celor patru reactoare nucleare de la Cernavoda va asigura o putere instalata de circa 2800 MW, fiecare reactor avand o putere de circa 700 MW.

Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare, si functioneaza in prezent cu un singur reactor, care asigura 10% din consumul national de electricitate. Al doilea reactor este programat sa intre in exploatare comerciala in cateva luni. Printre firmele interesate sa intre in proiect se numara producatorul de tevi Tenaris Silcotub Zalau, producatorul de ciment Lafarge, Mittal Steel Galati, Electricite de France. (G.M.).

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Basescu nu poate. Si da vina pe Moscova (3171 afisari)
 Rasputin ucis de britanici (2817 afisari)
 Mitocanul de la malul marii (2238 afisari)
 Pasajul ingropat (2219 afisari)
 Tur virtual al buncarului lui Hitler (2155 afisari)
 Iliescu a scapat (379 afisari)
 Demisionar de la Cotroceni pentru o restanta (245 afisari)
 Sarko a baut numai ceai la intalnirea cu Putin (129 afisari)
 Avantaj PNL: PSD ar fi promis sa nu introduca motiune de cenzura (73 afisari)
 Partidele l-au lasat pe premier sa stabileasca data euroalegerilor (52 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00487 sec.