Ziua Logo
  Nr. 3958 de luni, 18 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Controversatul om de afaceri craiovean este cercetat pentru o returnare ilegala de TVA in valoare de peste un milion de lei

Genica Boerica din nou in arest

Genica Boerica a ajuns din nou la sfarsitul saptamanii trecute dupa gratii, dupa ce a fost dat in urmarire generala pentru executarea unui mandat de arestare emis joi de Tribunalul Dolj. Boerica s-a predat sambata dimineata in jurul orei 10:45, in arestul Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj, fiind insotit la sediul politiei de avocatul sau. El este cercetat acum pentru o returnare ilegala de TVA in valoare de peste un milion de lei, obtinuta de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj. "Am venit degraba pentru ca stiu ce inseamna, am mai trecut prin situatia asta, stiu ce inseamna un mandat, sa nu mi se intample alte nebunii. Sunt acuzat ca in 2004 o societate comerciala a unui baiat din Bucuresti a luat o rambursare ilegala de TVA. Cum sa va spun, eu sunt infractorul de serviciu al Doljului", a sustinut Genica Boierica.

S-a predat cu intarziere

Potrivit comisarului-sef Georgel Enescu, comandantul IPJ Dolj, Boerica a fost dat in urmarire generala dupa ce Tribunalul Dolj a emis mandatul de arestare, iar acesta nu s-a prezentat vineri la Politie, asa cum ar fi trebuit, conform interdictiei care i-a fost impusa anterior. "Pe numele sau exista un mandat de arestare emis de judecatorii Tribunalului Dolj. Mandatul a fost emis pe 14, dar la noi a ajuns pe 15. Pentru ca el avea interdictia de a parasi tara, trebuia sa se prezinte periodic la Sectia 2 de Politie. Ar fi trebuit sa ajunga vineri seara la ora 19.00 dar nu a venit si l-am dat in urmarire generala", a afirmat Enescu. Avocatul lui Genica Boerica, Alice Draghici, a declarat ca la momentul emiterii mandatului de arestare clientul sau era internat intr-un spital in Bucuresti si de aceea a ajuns abia sambata dimineata in arestul IPJ Dolj. Aparatorii lui Boerica au formulat recurs impotriva mandatului de arestare emis de magistratii Tribunalului Dolj, recurs care va fi judecat astazi, la Curtea de Apel Craiova.

Returnare ilegala de TVA

Omul de afaceri craiovean este cercetat in calitate de instigator intr-un nou dosar privind o retunare ilegala de TVA ce ar fi avut loc in 2004, returnare care ar fi fost acordata pentru o tranzactie fictiva cu o plantatie de vita-de-vie din judetul Mehedinti, al carei pret a crescut in doar doua zile de la 500 de milioane la 62 de miliarde de lei. "Risca pedeapsa cu inchisoare de la 5 la 20 de ani. S-a retinut si infractiunea de spalare de bani, in sensul ca o mare parte din suma primita a fost spalata, utilizata in afaceri imobiliare si alte afaceri personale", a declarat Gheorghe Bica, seful Biroului de Combatere a Crimei Organizate Craiova. Potrivit Mediafax, in dosar mai sunt cercetati Radu Dragan de 28 de ani, din Bucuresti si Aurel Dorian Prie in varsta de 40 de ani din Craiova. Conform anchetatorilor, in cursul anului 2004, cei trei au constituit un grup infractional organizat si au intocmit documente fictive de vanzare-cumparare a unei plantatii de vita-de-vie, in suprafata de 25 de hectare, apartinand unei ferme din judetul Mehedinti, in valoare de 6,98 milioane de lei. Pe baza acestor documente, cei trei au solicitat si obtinut, de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj, o rambursare ilegala de TVA, in valoare de 1,12 milioane de lei, suma ce a fost virata in contul unei societati comerciale din Craiova, administrata de Dragan Radu. Anchetatorii au mai stabilit ca din cei 1,12 milioane de lei, 270.000 de lei au fost folositi de Genica Boerica la lucrarile de renovare si imbunatatire a vilei proprii din Poiana Brasov, 600.000 de lei au fost transferati in contul unei societati din Bucuresti administrate de Radu Dragan, iar 100.000 de lei i-a revenit lui Aurel Prie. Totodata, alti 150.000 de lei au fost transferati in contul unei societati comerciale din Craiova administrate de Boerica.

Opt ani de inchisoare

Infractiunea pentru care este cercetat acum Boerica a fost savarsita cu o saptamana inainte ca acesta sa fie arestat pentru prima data, in 2004. Atunci el a fost acuzat de complicitate la evaziune fiscala, spalare de bani si fals in declaratii, fiind condamnat la opt ani de inchisoare, de Tribunalul Bucuresti. Alaturi de el au mai fost condamnati mai multi cetateni arabi si egipteni. Boerica a atacat insa decizia Tribunalului, Curtea de Apel hotarand restituirea cauzei la instanta de fond, dupa ce a constatat incalcarea unor drepturi procesuale ale unor inculpati. Incepand din 2005, Boerica a formulat mai mult de zece cereri de revocare a masurii arestarii preventive si de eliberare sub control judiciar. Boerica si-a sustinut aceste cereri spunand ca a colaborat cu procurorii anticoruptie. Toate au fost insa respinse, nu mai putin de 76 de judecatori pronuntandu-se asupra acestui aspect. Genica Boerica, care este suspectat si ca ar fi finantat celule teroriste, a contestat insa de fiecare data hotararile instantelor.

Denunturi controversate in schimbul eliberarii

In perioada in care s-a aflat in arest, Genica Boerica a formulat mai multe denunturi impotriva lui Ristea Priboi, Ioan Melinescu, fostul presedinte al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, Adrian Nastase, fostul premier al Romaniei, Lucian Zaharia si Simona Busica. Ultimii doi, angajati ai Directiei Finantelor Publice Dolj, fiind acuzati de omul de afaceri craiovean ca i-ar fi pretins diverse sume de bani drept mita. Boerica a obtinut astfel intrarea intr-un program de protectie a martorilor, ceea ce ar putea determina ca instantele sa-i acorde o pedeapsa mai mica.

In decembrie 2005, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Boerica la opt ani de inchisoare, insa un an mai tarziu, Curtea de Apel Bucuresti a decis rejudecarea dosarului si punerea lui Boerica in libertate, cu interdictia de a parasi localitatea, dupa ce a depus marturie impotriva fostului premier Adrian Nastase in dosarul cunoscut sub numele "matusa Tamara". Pe baza marturiei lui Boerica, unicul martor din dosar, Nastase a fost pus sub acuzare pentru dare de mita. Nici in acest caz insa, marturiile lui Boerica nu i-au convins total pe anchetatori. Denuntatorul fostului premier a fost supus de anchetatori testului poligraf cu privire la declaratiile incriminatoare din dosarul "matusa Tamara". Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, in timpul unor raspunsuri s-au detectat indicii ale comportamentului simulat al lui Boerica. "Este inadmisibil ca o astfel de actiune publica, de denigrare din partea procurorilor DNA sa fie declansata si fundamentata pe baza unui denunt apartinand unui infractor notoriu. Arestarea denuntatorului s-a produs in timpul mandatului meu si el se afla in inchisoare la momentul denuntului. Pe Boerica nu l-am cunoscut si, ca atare, nu am purtat nici un fel de discutii cu acesta nicaieri iar denuntul a fost evident facut pentru a se putea obtine eliberarea sa conditionata", sustinea Adrian Nastase. (Andrei GHICIUSCA)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Secretul lui Macovei (3565 afisari)
 De la premiul Pulitzer la Paris Hilton (2616 afisari)
 Stanga postcomunista - o istorie a minciunii (2572 afisari)
 Apocalipsa dupa Newton (2485 afisari)
 "Sunteti de o nesimtire incredibila" (2440 afisari)
 Iliescu invinuit de omor in dosarul Mineriadei din '90 (556 afisari)
 Liberalul Dorin Chirtoaca, noul primar al Chisinaului (135 afisari)
 Guvernul Tariceanu, atacat cu aceleasi motiuni de PSD si PD-PLD (90 afisari)
 Designerul Gianfranco Ferre a incetat din viata (74 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00512 sec.