Ziua Logo
  Nr. 3958 de luni, 18 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Victimele mineriadei din iunie 1990 cer inlocuirea procurorului Dan Voinea

17 ani, niciun vinovat

ULTIMA ORA

In jurul orei 17.30, aproape 200 de manifestanti, care participa la marsul de comemorare a victimelor mineriadei din iunie 1990, au ajuns in fata casei lui Ion Iliescu din Bucuresti. Ei au fost asteptati de mai multe zeci de sustinatori ai fostului presedinte al Romaniei

---

13-15 iunie 1990, trei zile care au marcat profund imaginea Romaniei si au ingrozit o lume intreaga. Acum 17 ani, Bucurestii cadeau victima celei mai violente mineriade. Sase oameni au murit si alti 560 au fost raniti. Oficial. Cladirile Politiei Capitalei si Ministerului de Interne, sediile partidelor istorice si ale altor institutii importante ale statului au fost devastate, iar pe strazi s-a declansat o adevarata baie de sange. Totul, sub pretextul instaurarii ordinii si linistii publice. Presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor (AVM), Viorel Ene, si-a exprimat, azi, intr-o conferinta de presa, nemultumirea fata de faptul ca dosarul privind evenimentele din iunie 1990 se afla inca la Parchetul General. El a solicitat inlocuirea lui Dan Voinea. "La 17 ani dupa evenimentele de atunci, dupa ce fortele de ordine si minerii au omorat si au batut sute de oameni, Procuratura nu are nici-o scuza ca nu a inaintat dosarele acestei mineriade catre instanta", a declarat presedintele Grupului pentru Dialog Social (GDS), Radu Filipescu. Mai multe manifestari au fost organizate, azi, in Bucuresti, pentru comemorarea a 17 ani de la reprimarea mitingului anticomunist din Piata Universitatii si a victimelor mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Conflictul a debutat in dimineata de 13 iunie, cand fortele de ordine au intervenit brutal in tabara grevistilor foamei din Piata Universitatii. Au avut loc confruntari violente, autobuzele Politiei au fost incendiate, la fel sediile Politiei Capitalei, Ministerului de Interne si SRI-ului. Presedintele Iliescu face a facut apel la adresa cetatenilor Capitalei sa sprijine organele de ordine si, in cursul noptii, in Bucuresti, ordinea este restabilita de catre armata.

A doua zi, au sosit doua trenuri pline cu mineri din Valea Jiului. Din balconul Guvernului, presedintele Ion Iliescu i-a indemnat sa mearga in Piata Universitatii pentru a face curatenie. In Universitate si la Institutul de Arhitectura, a inceput vanatoarea studentilor. Acestia au fost prinsi si batuti, iar laboratoarele si salile de curs devastate.

Iliescu le-a multumit minerilor

Minerii au fost apoi convocati la Complexul Expozitional, unde Ion Iliescu le-a multumit pentru ca au raspuns la chemarea sa. Au fost inregistrate oficial sase decese, iar raportul Ministerului de Interne vorbeste despre 185 de arestari.

"Suntem nemultumiti de justitia din Romania. Nu este admisibil ca un stat intrat in Uniunea Europeana sa aiba un dosar de 17 ani de zile in cercetare, tinand cont ca sunt documente din acea vreme, marturii, probe, ca vinovatii de acele represiuni se cunosc, dar procurorii refuza sa-i puna sub acuzare" - a afirmat Viorel Ene, la conferinta de presa de azi, potrivit Rompres.

Totodata, presedintele AVM a spus ca se impune inlocuirea in instrumentarea dosarului a procurorului general adjunct al Sectiei Parchetelor Militare, Dan Voinea, "pentru ca refuza sa se ocupe de probatoriul prin care pot fi pusi sub acuzare cei vinovati, apeland la diversiuni de genul reaudierii a zeci de parti vatamate si de martori".

"In momentul de fata, in cauza, cea mai mare nemultumire este aceea ca Ion Iliescu nu a dat nicio declaratie, in calitate de invinuit, iar Doru Viorel Ursu, Petre Roman si Miron Cozma sunt martori si lista continua", a spus Ene.

Membrii asociatiei au depus o coroana de flori la crucea ridicata in memoria celor disparuti, pe platoul din fata Teatrului National, iar un sobor de preoti de la Patriarhia Romana a oficiat o slujba de pomenire.

Organizatiile societatii civile au comemorat victimele primei Mineriade

Asociatia 21 Decembrie si Grupul de initiativa "Noii golani", impreuna cu reprezentantii altor organizatii ale societatii civile, au organizat, azi, o dezbatere despre mineriada din 13-15 iunie 1990 si au depus o coroana de flori in Piata Universitatii, la borna care marcheaza kilometrul zero.

Liderul Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, si-a exprimat nemultumirea fata de trenarea dosarelor acestei mineriade de catre procuratura, subliniind faptul ca audierea generalilor implicati in mineriada este in acest moment blocata din cauza Ordonantei nr.131, publicata in Monitorul Oficial pe 29 decembrie 2006, si prin care au fost mutate de la Parchetul Militar competentele de cercetare in aceste dosare, informeaza Rompres.

"Conform legii, militarii nu pot fi anchetati decat de catre alti militari, iar generalii implicati in acele evenimente nu mai pot fi cercetati", a spus Maries.

La dezbatere a luat parte si deputatul PLD Horatiu Buzatu, fost revolutionar si participant la manifestatiile din Piata Universitatii din primavara lui 1990, el promitand ca a demarat in Parlament strangerea de semnaturi pentru amendarea sau suspendarea ordonantei respective.

La randul sau, Buzatu si-a manifestat nemultumirea ca vinovatii pentru aceasta mineriada nu au fost inca trimisi in instanta de judecata, indicandu-l in acest sens pe fostul presedinte al Romaniei din acea perioada, Ion Iliescu.

Marsul "Mergem dupa vinovati" dedicat lui Ion Iliescu

"Pe langa organizarea mineriadei, Ion Iliescu este vinovat si pentru ca a deconectat Romania de la sistemul de valori la care tocmai reusise sa adere dupa decembrie 1989", a spus Buzatu.

La dezbaterea organizata de Asociatia 21 Decembrie au mai participat reprezentanti ai Aliantei Civice si Asociatiei "15 noiembrie".

Dupa momentul de comemorare de la Piata Universitatii, membrii Asociatiei 21 Decembrii si ai grupului Noii Golani au programata organizarea marsului "Mergem dupa vinovati".

Participantii la acest mars vor traversa tot centrul Bucurestiului, deplasandu-se de la Piata Universitatii pana in cartierul Primaverii, in fata resedintei fostului presedinte, senatorul Ion Iliescu.

Dosarul primei mineriade

Procurorii militari au stabilit, prin rechizitoriu, ca cei vinovati de uciderea celor sase persoane, in 13 iunie 1990, sunt ofiterii superiori care s-au aflat la comanda Ministerului de Interne in momentele acelea, respectiv generalul (r) Mihai Chitac - fost ministru de Interne, generalul (r) Gheorghe Andrita - fost adjunct al ministrului de Interne, coloneii de Politie in rezerva Calin Traian Stefan, Costea Dumitru si Constantin Vasile.

La inceputul anului 2004, fostul procuror general al Romaniei, Ilie Botos, a constituit o echipa care sa se ocupe de finalizarea dosarelor privind mineriada din 1990, demers ce a survenit unei intilniri intre seful Ministerului Public si liderul Asociatiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene.

Presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, ii ceruse procurorului general Ilie Botos sa-l desemneze pe generalul magistrat Dan Voinea, fostul sef al Parchetelor Militare, sa continue cercetarile pe care le-a facut, impreuna cu echipa sa, in cazurile mineriadei din t90.

Noul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, sesizat de societatea civila cu privire la dosarele revolutiei si mineriadei din 1990, declara, in 13 aprilie, ca a avut o discutie pe aceasta tema cu procurorul general al Romaniei, fiind asigurat ca au fost luate masurile optime pentru solutionarea acestor cauze.

In 24 aprilie, aproximativ 40 de persoane au protestat in fata Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, nemultumite de faptul ca dosarele Revolutiei si ale Mineriadei din iunie 1990 nu sunt rezolvate mai repede.

In primavara lui 2007, generalul-magistrat Dan Voinea, devenit seful procurorilor militari din Romania, declara ca dosarul mineriadei din 1990 si cel al Revolutiei din decembrie 1989 ar putea fi incheiate cu rechizitorii pana la sfarsitul acestui an.

"Sper ca pana in toamna dosarul Revolutiei sa fie finalizat cu rechizitoriu. Mai mult, inainte de acesta speram sa-l putem inchide pe cel referitor la mineriada din 13-15 iunie 1990. Nu va pot garanta insa aceste date, caci ele nu depind in totalitate de noi. Va pot spune insa ca facem tot posibilul pentru ca termenele pe care le-am avansat aici sa nu fie depasite", spunea procurorul Voinea, intr-o intalnire a Asociatiei 21 Decembrie prilejuita de aniversarea a 17 ani de la debutul manifestarilor din Piata Universitatii din 1990.

La inceputul lunii martie, Codruta Kovesi declara ca numarul procurorilor care investigheaza faptele comise in timpul mineriadei si revolutiei a fost suplimentat. Kovesi a precizat ca in dosarul mineriadei sunt 35 de invinuiti, acest caz fiind anchetat de cinci procurori si politisti. Procurorul general a mai spus ca a dispus constituirea acestui grup de lucru format din procurori si politisti pentru a se finaliza dosarul.

In aceeasi luna, 546 de intelectuali si opt organizatii nonguvernamentale au semnat un apel in care solicitau, la unul din puncte, rezolvarea acestor dosare, inititorul scrisorii deschise adresate Parlamentului Romaniei si Parlamentului Uniunii Europene fiind Sorin Iliesiu, vicepresedintele Aliantei Civice.

Ancheta privind mineriada din 1990 - in care sunt cercetate in jur de 20 de persoane, printre care si Ion Iliescu - include acuzatii precum subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal si crime contra umanitatii.

In cazul acestei mineriade au fost audiati mai multi fosti oficiali, printre care fostul ministru de Interne Mihai Chitac, fostul sef al Politiei Corneliu Diamandescu, fostul secretar de stat in ministerul de Interne Dumitru Penciuc, fostul consilier pe probleme de aparare si fost sef al Statului Major General din Ministerul Apararii Nationale Vasile Ionel, dar si Miron Cozma, fostul premier Petre Roman si fostul sef al Serciciului de Protectie si Paza, generalul Dumitru Iliescu.

Ion Iliescu a fost pus sub invinuire de procurorii militari in dosarul mineriada 13-15 iunie 1990. Fostul presedinte este acuzat de comiterea a nu mai putin de 13 infractiuni grave, printre care genocid, arestare nelegala, subminarea puterii de stat si a economiei nationale. Alaturi de el sunt acuzati Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu.

REACTII LA CALD

Victor RONCEA, sef Departament Politica Externa:

"La cateva saptamani de la mineriada din 1990, studenti si ziaristi care efectuau cercetari asupra evenimentelor din 13-15 iunie au descoperit si documentat la Cimitirul Straulesti II doua transee cu aproximativ 78 de morti neidentificati - decedati in perioada 13-17 iunie 1990. In cartea "Holocaustul Rosu", Florin Matrescu reda marturia doctorului D.G, medic la Spitalul Municipal din Bucuresti, care arata ca "intre 13 si 15 iunie, la Sectia de Neurochirurgie a Spitalului nr. 9 din Bucuresti au fost adusi sute de oameni inregistrati cu traumatism cranio-cerebral provocat prin lovire cu corpuri dure. (...) Dintre acestia, aproximativ 60 au decedat la un interval de timp mai scurt sau mai lung, unii dupa ce au fost operati". In ciuda oferirii acestor dovezi si marturii organelor de ancheta, acestea se prefac de 17 ani ca inca investigheaza. Mortii nu mai sunt, elita tanara anticomunista care putea schimba viitorul Romaniei a fost decapitata emigrand in masa, iar vinovatii nici macar nu mai sunt chemati la Parchet. Iata ce spunea Iliescu minerilor pe 14 iunie, la orele 4.00 - 4.30: "Ma adresez dv. de asta data, multumindu-va pentru raspunsul de solidaritate muncitoreasca pe care si de asta data l-ati dat LA CHEMAREA NOASTRA! Multumesc de asemenea tuturor celorlalte delegatii din judete care au venit si s-au adaugat acestor forte solidare ale muncitorimii romane. (...) Delegatia de mineri, in frunte cu dl. Cozma, se va deplasa spre Piata Universitatii pe care vrem sa o reocupati dumneavoastra (urale, ovatii prelungite, entuziasm, aclamatii)".

Agresiunea salbatica a guvernului si administratiei FSN conduse de Ion Iliescu si Petre Roman au modificat iremediabil, in rau, traseul firesc al Romaniei dezrobite de comunism. Dupa 17 ani, aceste personaje si complicii lor la crima sunt inca protejate de cei pe care i-au servit sau stapanit in cadrul structurilor statului. Este timpul sa plateasca."

Tudor BORCEA, Redactor Departament Investigatii:

"La 17 ani de la evenimentele din Piata Universitatii, de la cel mai lung miting anticomunist din istoria Romaniei (52 de zile), este imbucurator faptul ca Raportul final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania condamna explicit mineriada din 13-15 iunie, de sorginte criptocomunista, organizata de succesorii lui Ceausescu. Adevaratul pas inainte va fi facut in momentul in care dosarele mineriadelor, dar si al revolutiei romane, vor fi finalizate si cei vinovati pedepsiti conform legii."

A.Gh.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Secretul lui Macovei (3565 afisari)
 De la premiul Pulitzer la Paris Hilton (2616 afisari)
 Stanga postcomunista - o istorie a minciunii (2572 afisari)
 Apocalipsa dupa Newton (2485 afisari)
 "Sunteti de o nesimtire incredibila" (2440 afisari)
 Iliescu invinuit de omor in dosarul Mineriadei din '90 (556 afisari)
 Liberalul Dorin Chirtoaca, noul primar al Chisinaului (135 afisari)
 Guvernul Tariceanu, atacat cu aceleasi motiuni de PSD si PD-PLD (90 afisari)
 Designerul Gianfranco Ferre a incetat din viata (74 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00499 sec.