Ziua Logo
  Nr. 3958 de luni, 18 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

O vara fara ordonante

Premiera in Parlamentul Romaniei: cu 47 de voturi ''pentru'', 17 ''impotriva'' si 4 abtineri, senatorii au respins legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante pe timpul vacantei parlamentare. Presedintele PSD, Mircea Geoana, anuntase inca de luni ca social-democratii vor vota impotriva proiectului, considerand ca ''Guvernul Romaniei are suficient de multe proiecte de legi si acte normative pe care trebuie sa le indeplineasca fara sa aiba nevoie de un cec in alb pe perioada verii''. Tot ''impotriva'' au votat si senatorii PD, PC si PRM, democratul Radu Berceanu afirmand ca ''sunt putine lucruri pe care Guvernul nu le putea face pana acum sau nu ar putea fi facute pana in vacanta parlamentara''. In schimb, reprezentantii PNL si UDMR s-au pronuntat, cum era si firesc, pentru aprobarea legii. Camera Deputatilor este insa camera decizionala in privinta acestui proiect.

Conservatorul Sabin Cutas a afirmat, in cadrul dezbaterilor, ca PC este un partid de opozitie, motiv pentru care ''este mai bine'' sa monitorizeze activitatea Guvernului, decat sa voteze acest proiect, relateaza Rompres. La randul sau, senatorul PRM Gheorghe Funar a precizat ca Executivul nu mai trebuie sa legifereze prin ordonante de urgenta, ci trebuie sa fie preocupat de interesul national. Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs a subliniat ca neadoptarea acestui proiect ''ar fi o greseala'', intrucat exista termene pana la care trebuie date unele reglementari si care sunt scadente la jumatatea vacantei parlamentare.

Chiar daca liderul grupului senatorilor liberali, Puiu Hasotti, a explicat ca in situatia in care Guvernul va fi nevoit sa dea o ordonanta va trebui ca Parlamentul sa fie convocat in timpul vacantei, legea a picat.

Dupa exercitatea votului, vicepresedintele Senatului, Doru Ioan Taracila, si-a exprimat regretul ca ''nici un membru al Guvernului nu si-a gasit timp sa sustina proiectul de lege''. In momentul votului, dintre ministrii senatori a fost prezent doar ministrul Apararii, Teodor Melescanu. ''Daca proiectul nu va fi adoptat in Camera Deputatilor, Guvernul va lucra in continuare prin ordonante de urgenta si, sigur, colegii parlamentari care, cu mare entuziasm, nu au fost de acord, vor trebui sa vina la Bucuresti sa discute aceste ordonante'', a afirmat ministrul, subliniind ca ''nu se poate concepe ca doua luni de zile sa nu se poata adopta o reglementare in Romania. Cei care au fost impotriva trebuie sa inteleaga ca, de fapt, priveaza populatia Romaniei de anumite reglementari care sunt in folosul cetateanului. Nu este un motiv de mahnire, dar nici de bucurie''.

Abilitarea Guvernului de a emite ordonante se refera la domenii care nu fac obiectul legilor organice, proiectul de lege impartind domeniile pe 11 capitole, din care capitolul 9, Comunicatiile, a fost eliminat de senatorii juristi. Astfel, Executivul ar putea emite, pe perioada vacantei parlamentare, ordonante de urgenta in domenii precum: finantele publice si economice, transporturi, dezvoltare regionala, lucrari publice si locuinte, agricultura si dezvoltare rurala, mediu, sanatate, turism, administratie publica, salarizare si prorogarea unor termene prevazute in actele normative cu putere de lege.

REACTII LA CALD

Ovidiu BANCHES, redactor Departament Politica Interna:

''Respingerea, in plenul Senatului, a proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare, tradeaza comportamentul politicianist al acelor senatori care, dupa ce au acordat in comisii avize favorabile proiectului, l-au <<trantit>> in plen fara explicatii solide. La fel de adevarat este ca procesul de avizare se consumase inainte de demararea concursului anomic <<start pentru opozitie>>''.

Adrian ENCULESCU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Secretul lui Macovei (3565 afisari)
 De la premiul Pulitzer la Paris Hilton (2616 afisari)
 Stanga postcomunista - o istorie a minciunii (2572 afisari)
 Apocalipsa dupa Newton (2485 afisari)
 "Sunteti de o nesimtire incredibila" (2440 afisari)
 Iliescu invinuit de omor in dosarul Mineriadei din '90 (556 afisari)
 Liberalul Dorin Chirtoaca, noul primar al Chisinaului (135 afisari)
 Guvernul Tariceanu, atacat cu aceleasi motiuni de PSD si PD-PLD (90 afisari)
 Designerul Gianfranco Ferre a incetat din viata (74 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00539 sec.