Ziua Logo
  Nr. 3956 de vineri, 15 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Abuz DNA la Curtea de Conturi

Procurorii au descins ieri, fara aprobarea Parlamentului, la institutia condusa de Dan Drosu Saguna pentru a sigila birouri si a ridica documente originale

Printr-o actiune de forta, desfasurata in regim strict-secret, procurori ai Departamentului National Anticoruptie au efectuat ieri o descindere la sediul Curtii de Conturi a Romaniei, pentru a sigila birouri si a face perchezitie in unele dintre acestea. Actiunea a panicat ieri personalul Curtii de Conturi, angajatii fiind pur si simplu intimidati, si fiindu-le frica sa recunoasca presei evenimentul la care au asistat. Potrivit legii, Curtea de Conturi se afla doar sub controlul Parlamentului.

Pretextul descinderii

Conform informatiilor detinute din surse avizate care doresc sa-si pastreze anonimatul, ieri dimineata, la sediul Curtii de Conturi, s-a prezentat procurorul Emilian Eva, de la Sectia a II-a a DNA (care este acelasi magistrat care i-a deschis dosar penal liderului PC, Dan Voiculescu, in momentul in care acesta a condus comisia parlamentara anti-Basescu) pentru a ridica mai multe inscrisuri in original, aflate in posesia institutiei de control financiar. Inscrisurile ravnite de anchetatori ar viza un control mai vechi al Curtii la Ministerul Sanatatii, pe marginea unui import de produse medicale in valoare de miliarde de lei, demarat pe vremea ex-ministrului Daniela Bartos, in care ar fi fost implicat un consilier al acesteia, care azi ar detine o functie importanta in cabinetul premierului Calin Popescu Tariceanu. Alte informatii au indicat ca si actualul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ar fi vizat de ancheta DNA. Si ca totul ar fi pornit de la refuzul Curtii de Conturi de a pune la dispozitia DNA anumite documente originale, furnizand doar documente in copie xerox.

Saguna confirma descinderea

In scopul ridicarii actelor vizate, procurorul Emilian Eva ar fi rascolit biroul unei directoare de la Curtea de Conturi, de unde ar fi ridicat mai multe inscrisuri originale. Anchetatorii ar fi acuzat faptul ca lucratorii Curtii de Conturi ar fi refuzat cu ceva timp in urma, la solicitarea DNA, sa prezinte originalul unor inscrisuri suspectate ca ar fi false. Si din aceasta cauza au purces la perchezitie. Conform unor persoane din conducerea Curtii de Conturi, descinderea anchetatorilor la sediul institutiei ar fi fost autorizata printr-o ciudata hotarare judecatoreasca de autorizare a perchezitiei, emisa la cererea DNA. Este pentru prima data cand o institutie de importanta Curtii de Conturi este "calcata" la o asemenea maniera.

Contactat telefonic, presedintele Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna, a negat faptul ca biroul sau ar fi fost sigilat, asa cum anuntau sursele noastre.

A recunoscut insa prezenta procurorului Emilian Eva si ridicarea unor inscrisuri in original. Saguna a sustinut ca ancheta nu l-ar viza pe el personal, ci o pretinsa frauda de la Ministerul Sanatatii. Sustinerile sale ne-au parut neconvingatoare. Cu atat mai mult cu cat, dupa cum se stie, asupra lui Saguna s-au exercitat de multe ori, in ultimii ani, presiuni pentru a fi schimbat din functie, deoarece Curtea deranja exercitandu-si atributiile. (Razvan SAVALIUC)

Dispretul DNA

In pofida insistentelor jurnalistilor, DNA a adoptat ieri o pozitie de tacere totala, sustinand ca este o ancheta in curs si ca nu se pot da nici un fel de relatii. Este a nu stiu cata oara cand, in cazuri de anchete susceptibile de substrat politic, DNA adopta asemenea pozitii (cazul dosarelui lui Traian Basescu fiind cele mai relevante). Este inadmisibil ca o perchezitie la una din cele mai importante institutii ale statului sa nu fie recunoscuta, in conditiile in care o asemenea masura nu se poate efectua decat dupa ce s-a inceput urmarirea penala in cauza. Iar opinia publica are tot dreptul sa stie daca un inalt functionar al statului este cercetat penal. Cu atat mai mult cu cat Constitutia prevede ca nimeni nu poate fi considerat vinovat pana cand nu este condamnat definitiv de catre o instanta.Nimeni nu cere secrete din ancheta, ci doar confirmarea faptul ca DNA a deschis o ancheta. Reporterii ZIUA au insistat ieri la conducerea Parchetului General ca DNA sa fie somat sa respecte dreptul publicului la informatiile de interes si sa confirme eventualitatea urmaririi penale a presedintelui Curtii de Conturi. Pentru ca presa sa nu fie obligata sa se informeze de pe "la colturi" si sa lanseze informatii eronate. (R.S.)

Descindere

si la Ministerul Sanatatii

Procurorii DNA au ridicat si de la sediul Ministerului Sanatatii copii ale unor documente referitoare la o licitatie de achizitionare a contraceptivelor desfasurata in 2002. Potrivit procurorilor, modul prin care au fost achizitionate materialele contraceptive a adus prejudicii bugetului Sanatatii si, implicit, bugetului de stat. "In spiritul transparentei totale, Directia Juridica a Ministerului Sanatatii Publice a pus la dispozitia procurorilor toate documentele pe care le detine referitoare la aceasta licitatie", se arata intr-un comunicat al Ministerului. (A.G.)

Procurorul General nu a fost informat

Cu surprindere am aflat ca sefii DNA au refuzat sa informeze pana si Parchetul Inaltei Curti despre incident, invocand ca Procurorul General al Romaniei nu ar putea, conform legii, sa indrume activitatea DNA, decat prin intermediul procurorului sef. Deoarece nu este prima data cand Daniel Morar, seful DNA, instituie astfel de embargouri pe anumite informatii, interpretand legea dupa cum ii convine, am aflat ca CSM va fi investit oficial de Parchetul Inaltei Curti cu o cerere de stabilire clara a competentelor pe linia Procurorul General al Romaniei - procurorul sef al DNA. Morar are antecedente in materia obstructionarii dreptului la informare. Zeci de ziaristi au sesizat Consiliul Superior al Magistraturii, printr-un protest in luna februarie 2007, ca DNA refuza sa coopereze cu presa din cauza regimului impus de Daniel Morar. CSM nu s-a invrednicit inca sa solutioneze aceasta sesizare. Acelasi Morar este si autorul marii dezinformari nationale potrivit careia seful statului ar avea imunitate in fata legii penale, pentru a bloca "Dosarul Flota", in pofida Constitutiei care spune ca presedintele are acelasi tip de imunitate cu parlamentarii - adica doar pentru declaratii politice. (R.S.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Papagalul (5343 afisari)
 Crescatoria de papagali (4421 afisari)
 Abuz DNA la Curtea de Conturi (2499 afisari)
 Regii asfaltului prinsi la furat (2259 afisari)
 PNG s-a dezumflat sub 5% (2142 afisari)
 Mineriada, varianta Iliescu (326 afisari)
 Geoana: Daca nu se rezolva criza, PSD nu are retinere pentru motiune de cenzura sau anticipate (124 afisari)
 Razboi civil in Gaza (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00540 sec.