Ziua Logo
  Nr. 3956 de vineri, 15 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Stiri pe scurt

Atacul omidei paroase

Directia Fitosanitara Buzau a trimis avertizari la peste 50 de primarii privind atacuri iminente ale omidei paroase, informeaza Rompres. In custile de crestere de la doua din cele patru puncte de lucru au aparut semnale privind aparitia primei generatii de larve. Directorul Directiei Fitosanitare, Nicolae Coman, a declarat ca "rezerva biologica de anul trecut face ca omida sa fie foarte activa si sa atace specii arboricole nemaiintalnite pana in prezent, cum ar fi nucul". Potrivit sursei citate, specialistii au pregatit substante pentru 256 ha, parcuri si aliniamente stradale din cele 50 de localitati, dar primariile sunt obligate prin lege sa asigure tratamentul propriu-zis. Cat priveste costul tratamentelor in livezi si curti, acestea vor fi suportate de proprietari. (L.M.)

Romanii nu tin la virginitate

Nu mai putin de 17% dintre romani au avut primul contact sexual la o varsta mai mica de 15 ani, rezulta dintr-un sondaj efectuat de Neogen in randul utilizatorilor site-ului Internet Noi2.ro. Majoritatea romanilor (54% dintre respondenti) sustin insa ca si-au pierdut virginitatea la o varsta cuprinsa intre 15 si 20 de ani. Acelasi sondaj, efectuat pe utilizatorii din Bulgaria, a avut rezultate similare: 17,2% sustin ca si-au inceput viata sexuala la mai putin de 15 ani, 43% intre 15 si 20 de ani. Insa ponderea celor care declara ca au avut prima experienta sexuala mai tarziu, la o varsta cuprinsa intre 20 si 25 de ani este mai mare: 37% in Bulgaria, fata de 20% in Romania. Sarbii in schimb sunt mai precoce decat romanii si bulgarii: 40% sustin ca au avut prima experienta sexuala cand erau minori (sub 18 ani). In total, la sondaj au raspuns peste 2500 de persoane din Romania, Bulgaria si Serbia. (C.S.)

Tabere studentesti

Pana pe 19 iunie, studentii pot depune cereri la facultatile la care studiaza, pentru a primi gratuit (cazare plus bonuri valorice de 32 lei/zi/persoana) locuri de tabara la munte sau la mare. Agentia pentru Sprijinirea Studentilor a repartizat 5800 de locuri, din care 3000 la mare, in statiunile Paraul Rece, Calimanesti, Voineasa, Zarnesti, Sinaia, Izvorul Rece, Covasna, Costinesti (Iunona, Corsa, Vila Albatros si CP). Taberele au durata de 7 zile, astfel: Seria I - 13-20 iulie; Seria II - 20-27 iulie; Seria III - 27 iulie-3 august; Seria IV - 3-10 august; Seria V - 10-17 august; Seria VI - 7-24 august; Seria VII - 24-31 august. Pot beneficia de bilete studentii care, dupa anul precedent de studiu, sunt integralisti (au promovat toate disciplinele aferente anului curent si din anii anteriori de scolarizare), au obtinut rezultate bune la invatatura, au avut performante in cercetare sau sportive, ori au activat in cadru organizat la diverse manifestari culturale, artistice, stiintifice. Prioritate au integralistii orfani de ambii parinti, cei proveniti din casele de copii sau din plasament familial. Studentii selectati pentru a participa la programele tip "scoala de vara" au deja rezervate locurile. (Magda SEVERIN)

Garantie pentru pensiile private

Un fond de garantare va fi creat pana la sfarsitul anului si va fi alimentat de toate fondurile de pensii private ce vor primi avizul arbitrului sistemului, pentru a acoperi riscul contribuabililor la falimentul unei companii de gestionare a fondurilor, a declarat, ieri, Mircea Oancea presedintele CSSPP. "Cele aproximativ zece fonduri care se vor infiinta pana la sfarsitul anului vor fi obligate sa creeze un fond de garantare, pentru a restitui banii contribuabililor la fondul care s-a desfiintat din varii motive. Desi sansele ca acest lucru sa se intample este aproape imposibil, noi trebuie sa luam o astfel de masura", a spus Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Banii care vor fi depusi la acest fond nu vor proveni din activele persoanelor care au cotizat, ci din conturi separate ale fondurilor respective. Fondul de garantare trebuie sa ramana pentru a fi utilizat numai in cazul in care compania da faliment, dar nu va acoperi situatia in care randamentul promis de administratorul fondului respectiv nu a fost indeplinit. (C.S.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Papagalul (5343 afisari)
 Crescatoria de papagali (4421 afisari)
 Abuz DNA la Curtea de Conturi (2499 afisari)
 Regii asfaltului prinsi la furat (2259 afisari)
 PNG s-a dezumflat sub 5% (2142 afisari)
 Mineriada, varianta Iliescu (326 afisari)
 Geoana: Daca nu se rezolva criza, PSD nu are retinere pentru motiune de cenzura sau anticipate (124 afisari)
 Razboi civil in Gaza (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00522 sec.