Ziua Logo
  Nr. 3956 de vineri, 15 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Mineriada, varianta Iliescu

Chiar in ziua in care, acum 17 ani, minerii - chemati de Ion Iliescu sa "curete" Piata Universitatii din Capitala de "golani" - erau felicitati de presedintele Romaniei pentru indeplinirea misiunii, fostul sef de stat a gasit de cuviinta sa iasa la rampa si sa mai improaste inca odata cu noroi victimele de atunci. El afirma, intr-un comunicat de presa, ce poate fi descarcat de pe site-ul ZIUA, ca adevarul despre acele evenimente este in fiecare an inlocuit cu minciuni si ca ceea ce s-a intamplat atunci este judecat cu patima si ura. "Nu apelul meu, la care au raspuns in primul rand cetatenii Capitalei si ai judetelor limitrofe ei, ci starea de anarhie instalata in Bucuresti i-a adus in oras pe minerii din cinci bazine miniere, nu doar pe cei din Valea Jiului. Violentele minerilor si ale altor cetateni sunt la fel de reprobabile, condamnabile si de nescuzat ca si cele ale gruparilor anarhiste din dupa amiaza, seara si noaptea zilei de 13 iunie 1990", declara, fara rusine, la 17 ani de la prima mineriada, fostul sef de stat. Mineriada din 13-15 iunie 1990, care a pus capat fenomenului "Piata Universitatii", a fost probabil cea mai grea lovitura pe care a primit-o democratia post-decembrista din Romania.

In documentul amintit, Iliescu tine sa precizeze ca manifestatia din 1990 din Piata Universitatii a fost "un prelungit si ilegal miting electoral" care "si-a pierdut ratiunea de a fi dupa 20 mai 1990". El ofera o versiune a evenimentelor pe care care o considera ca fiind cea reala si potrivit careia cei care au participat la manifestatia din Piata Universitatii "au dorit sa schimbe cu orice pret vointa cetatenilor" si aveau drept scop "denigrarea, de-legitimarea, destabilizarea si subrezirea noii puteri de la Bucuresti, intreruperea procesului de democratizare si de normalizare a vietii publice intr-o Romanie abia iesita din totalitarism".

"De asemenea, ei au urmarit izolarea internationala a tarii, pentru a crea conditiile unei <<noi Revolutii>>, care sa mature de la putere pe aceia care fusesera alesi la 20 mai. Principalul slogan al Pietei Universitatii a fost <<Singura solutie, inc-o Revolutie!>>", mai spune Ion Iliescu in comunicatul citat.

"Poporul se pronuntase liber in alegeri, exista o putere legitima, urma sa se formeze un nou Guvern si sa-si inceapa lucrarile Adunarea Constituanta. Faptul ca o minoritate extrem de agresiva intelegea sa conteste violent alegerea poporului a dat nastere unor reactii de respingere", sustine Iliescu.

Potrivit lui, afirmatia ca in 13 iunie 1990 manifestatia din Piata Universitatii a fost reprimata cu bestialitate este o "minciuna".

Cat despre evacuarea celor din corturile din fata Teatrului National, din dimineata zilei de 13 iunie, Ion Iliescu e de parere ca ar fi avut loc, citez "fara incidente".

In schimb, fostul presedinte sustine ca in dupa amiaza zilei de 13 iunie, grupuri organizate si violente au ocupat Piata Universitatii si au fortat trupele de ordine sa se retraga, apoi au atacat sediile Ministerului de Interne si Politiei de unde au furat arme si munitie, iar la TVR au amenintat cu moartea conducerea si personalul tehnic, lucru care a dus la intreruperea emisiei.

Fostul sef de stat a mai spus ca apelul pe care l-a facut a fost catre cetateni carora le cerea "sa-si faca datoria civica si sa apere democratia, sa vina in sprijinul institutiior statului de drept. In opinia sa, daca cineva vrea sa afle cine "i-a chemat" pe mineri la Bucuresti, trebuie sa afle mai intai "cine a comandat si a organizat violentele din ziua de 13 iunie 1990". "Cei care au atacat institutii, au incendiat, au furat arme si munitii, au devastat televiziunea au urmarit un singur lucru: sa provoace o reactie la fel de violenta, stiind ca violenta naste violenta", si-a explicat Iliescu punctul de vedere.

17 ani de la mineriada din 1990

Au trecut 17 ani de atunci, dar amintirea acelor zile continua sa ne cutremure.

In dimineata zilei de 15 iunie, minerii isi incheiasera "misiunea" pentru care fusesera chemati la Bucuresti. Inainte sa fie trimisi acasa, au fost adunati la Romexpo ca sa primeasca multumirile presedintelui de atunci, Ion Iliescu. Minerii l-au aplaudat si ovationat pe seful statului care le era recunoscator pentru modul brutal in care au intervenit atat impotriva protestatarilor din Piata Universitatii, cat si a oamenilor de rand. Bilantul oficial al evenimentelor din 13-15 iunie 1990 indica 6 morti si 560 de raniti.

Evenimentele din acea perioada au inceput sa fie anchetate abia din 1997, la presiunea Asociatiei Victimelor Mineriadelor. Cercetarile au fost inrerupte cativa ani si reluate abia in 2004. Conform procurorului general al Romaniei, in dosar sunt peste 20 de invinuiti printre care fostul presedinte Ion Iliescu, alaturi de alti fostii demnitari din acea perioada precum: ministrul de Interne Mihai Chitac, directorul SRI Virgil Magureanu si ministrul Apararii Victor Atanasie Stanculescu. Ancheta include acuzatii precum subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate si crime contra umanitatii.

15 iunie 2007. La 17 ani de la mineriada din 1990 nu exista inca nici un vinovat. Adevarul zace pe undeva, prin sertare, bine ascuns.

REACTII LA CALD

Margarita GEICA, redactor sef adjunct:

"Minciunile si cinismul d-lui Iliescu ma revolta visceral de fiecare data cand vorbeste despre mineriada. Sau despre revolutie. Refuza sa spuna ca organizatorii celui mai lung miting anticomunist au anuntat incheierea manifestatiei maraton dupa aflarea rezultatelor alegerilor prezidentiale. Dl Iliescu se preface in continuare ca nu stie cine i-a chemat pe mineri in Bucuresti, cine a dat ordinele si cine i-au fost executantii. Si doarme linistit cu toti acesti morti pe constiinta. La care se aduga cei impuscati la lovitura de stat din decembrie 1989. Zilele trecute, l-am auzit pe dl Petre Roman, prim-ministrul sau de atunci, declarand nonsalant la emisiunea lui Robert Turcescu de pe Realitatea TV, ca in octombrie 1990 i-a cerut sefului SIE de atunci sa le transmita rusilor sa-si retraga cei 25 - 26.000 de agenti sovietici sub acoperire care bantuiau prin Romania din decembrie 1989. Credeau ca invinsesera. Cei care intinasera idealurile d-lui Iliescu, de la groapa nu aveau sa se mai intoarca. Ramasesera ei, cei cu fete umane, sa conduca destinele tarii. Iar "golanii" Pietei Universitatii i-au speriat. Lustratie, Jos Iliescu, Roman si ai lor? Dupa ce au fost lasati sa "fiarba in suc propriu", doar-doar s-or potoli, au fost chemati minerii. Noii comunisti au mai invins inca o data".

A.Gh.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Papagalul (5343 afisari)
 Crescatoria de papagali (4421 afisari)
 Abuz DNA la Curtea de Conturi (2499 afisari)
 Regii asfaltului prinsi la furat (2259 afisari)
 PNG s-a dezumflat sub 5% (2142 afisari)
 Mineriada, varianta Iliescu (326 afisari)
 Geoana: Daca nu se rezolva criza, PSD nu are retinere pentru motiune de cenzura sau anticipate (124 afisari)
 Razboi civil in Gaza (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00503 sec.