Ziua Logo
  Nr. 3952 de luni, 11 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Testul Tismaneanu

Vladimir Tismaneanu a primit de curand o scrisoare de amenintare cu moartea, trimisa la University of Maryland, College Park. Scrisoarea este o reactie dementiala fata de implicarea profesorului american in finalizarea raportului comisiei pentru investigarea crimelor comunismului.

In conditiile in care Ioan Petru Culianu, alt savant american de origine romana, a fost asasinat acum cativa ani la University of Chicago, amenintarile trebuie luate in serios. La Tismaneanu ar fi trebuit sa reactioneze nomenclaturistii comunisti, securistii, ideologii nostalgici ai comunismului totalitar. Insa limbajul antisemit virulent si grobian al scrisorii de amenintare aduce aminte de fascismul interbelic, iar amenintarea cu trimiterea la Auschwitz arata ca inca mai traiesc printre noi creaturi teratologice cu nostalgii genocidare, oameni care - daca ar avea puterea sau daca ar scapa nepedepsiti - nu ar ezita sa-i ucida pe cei pe care nu ii suporta. Cine si mai ales de ce ii doreste moartea lui Tismaneanu? Avem noi dreptul sa asistam pasivi sau indiferenti la actele de violenta simbolica, fara a deveni complici cu asasinii simbolici? Nu avem acest drept. Ceea ce numesc "testul Tismaneanu" reprezinta modul in care ne raportam la raportul comisiei prezidentiale de condamnare a crimelor comunismului, dar mai ales felul in care reactionam la amenintarile de asasinat la adresa lui Tismaneanu.

Opera politologica, publicistica, mediatica si raportul Comisiei prezidentiale conduse de Vladimir Tismaneanu au provocat de-a lungul anilor reactiile virulente ale unor reprezentanti ai extremei drepte si ai extremei stangi din Romania, ai unora dintre antisemiti, antiamericani, antidemocrati, anticapitalisti, precum si ale patriotilor de meserie, cei care ii contesta politologului american de origine romana dreptul de a cerceta comunismul romanesc, pe motiv ca ar proveni dintr-o familie (evreiasca) implicata in instaurarea comunismului din tara noastra. Desigur, multi dintre cei care il antipatizeaza pe Tismaneanu sau care au resentimente fata de el nu sunt nici comunisti radicali, nici fascisti sau legionari, ci simpli autori manati de invidie si de resentimente fata de succesele intelectuale, academice, publicistice, editorial si chiar politice ale marelui politolog.

Climatul de violenta simbolica actual se va perpetua daca oamenii normali vor asista pasiv la amenintarile indivizilor cu porniri criminale, antisemite, antidemocratice. Pe 18 decembrie 2006, cand presedintele Traian Basescu a prezentat in Parlamentul Romaniei raportul Tismaneanu, toata natiunea a asistat la spectacolul dizgratios oferit de Corneliu Vadim Tudor si liderii PRM. Recent, profesorul de stiinta politica Vladimir Tismaneanu a fost unul dintre cei mai ferventi sustinatori din diaspora ai presedintelui Basescu in campania acestuia impotriva partidelor parlamentare care l-au suspendat, iar apoi urmareau sa obtina votul populatiei de demitere din referendumul care a urmat. In ultimele doua saptamani am fost plecat intr-un turneu politic prin mai multe judete ale Romaniei, iar prin minte mi-au trecut mai multe variante ale acestui text. Am sa raspund intr-un text viitor la intrebarea cum se face ca neofascistii, comunistii nostalgici, securistii, neocomunistii, dar si oameni fara afiliere politica evidenta s-au unit in campania anti-Tismaneanu. Liantul este ura, iar Tismaneanu i-a ajutat pe acesti oameni sa-si dea frau liber sentimentelor. E si acesta un test.

Dan PAVEL
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Vicleanul (4280 afisari)
 Solutia letala Basescu (3087 afisari)
 Adrian Pintea (1954-2007) (2420 afisari)
 Afacerile primarului de Alba Iulia (2299 afisari)
 Lupte de strada la Gay Fest 2007 (2223 afisari)
 Tanasescu si Ivanovici - exclusi din PRM pe motive financiare (222 afisari)
 PD-ul pare sa se fi resemnat in privinta motiunii (180 afisari)
 Zsolt Nagy, suspendat din functie prin decret prezidential (87 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00553 sec.