Ziua Logo
  Nr. 3952 de luni, 11 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

media culpa

Libertate si libertati cu Internet, blog, SMS (II)

Daca bloggerii s-au burzuluit cand Tim O'Reilly a incercat sa introduca putina rigoare britanica in boema blogului mondial printr-un cod etic pe Netoo, utilizatorii mesajelor SMS au mai putine emotii ca ar putea fi cenzurati. Spre deosebire de internauti, utilizatorii telefonului mobil au in mare masura mentalitatea unor clienti care folosesc pentru ca platesc. Ei sunt mai atenti fiindca identificarea lor sta la mana companiilor de telefonie. De aceasta libertate operationala s-au agatat politicienii cand au inceput sa trimita SMS-uri cu mesaje politice, in perioade electorale. Ei puteau miza pe viteza de reactie, pe natura "virala" a difuzarii SMS-urilor in cercurile de prieteni, de munca etc. si pe capacitatea mobilizatoare a SMS-ului pe o raza sub 50 km.

SMS-urile electorale au fost foarte eficiente in aducerea maselor la manifestatii publice atat in Filipine, unde presedintele Estrada a fost silit sa demisioneze dupa o campanie orchestrata impotriva sa prin SMS, in Ucraina in 2004, in Ungaria la alegerile din 2002 si 2006, dar si in Romania in 2004 si recent la referendum. Lubomyr Hajda, director la Harvard's Ukrainian Research Institute, saluta mobilizarea extraordianara a tinerilor la "revolutia oranj" prin mobil si Internet cu concluzia ca acestea ajuta la formarea unei natiuni civice in locul celei etnice. In 2007, in Romania batalia virtuala a fost de departe dominata de sustinatorii presedintelui Basescu, ca si in 2004. Au aparut mesaje de chemare ca "Poporul decide nu 300 de imbuibati. Il sustinem pe T.B. la ora 18 in Piata Universitatii. Vacaroiu presedinte si emigrarea noastra in Congo nu sunt solutii acceptabile", cu aluzii din campania SMS din 2004 cand rimele ironice Bombo/Congo au circulat cu succes. Replici au aparut si din cealalta directie, cum ar fi "Ii felicitam pe cei care nu asculta manele si nu beau la Golden Blitz. De la PNL pentru adevaratii domni din Romania, numai respect", parafraza la o reclama, dar si SMS-uri "otravite" cu false semnaturi.

Sa pui pumnul in gura SMS-ului este o incercare sortita esecului: nici o companie privata nu va accepta sa limiteze accesul abonatilor sai fara a risca pirderea lor si sacrificarea credibilitatii. Au incercat dictatori temuti in Zimbabwe, se controleaza Internetul si achizitia telefoanelor mobile in China, Coreea, Arabia Saudita, Iran etc. Suparati de continutul unor mesaje, unii lideri politici romani le-au denuntat, fara efect: Nastase in 2004 la Biroul Electoral Central, care a dat o decizie de interzicere a mesajelor cu caracter calomniator transmise de pe telefoanele mobile, Boc in 2007 la Parchet, pentru a-i sanctiona pe autorii mesajelor "otravite". Cum se poate face, e greu de stiut. Profesorul Sakosd Miklos de la Universitatea Central Europeana din Budapesta spune ca noile tehnologii media contribuie la transparenta, la contributia directa a cetateanului si la calitatea democratiei reprezentative. Cand politicienii vor fi constienti ca inteligentul 3G le poate transmite in direct tampeniile, conduita acestora va deveni implicit mai responsabila.

Brindusa Armanca
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Vicleanul (4280 afisari)
 Solutia letala Basescu (3087 afisari)
 Adrian Pintea (1954-2007) (2420 afisari)
 Afacerile primarului de Alba Iulia (2299 afisari)
 Lupte de strada la Gay Fest 2007 (2223 afisari)
 Tanasescu si Ivanovici - exclusi din PRM pe motive financiare (222 afisari)
 PD-ul pare sa se fi resemnat in privinta motiunii (180 afisari)
 Zsolt Nagy, suspendat din functie prin decret prezidential (87 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00504 sec.