Ziua Logo
  Nr. 3949 de joi, 7 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Stiri pe scurt

S-a inventat hartia digitala vorbitoare

Hartia digitala care poate vorbi daca este atinsa de utilizator si a carei tehnologie ar putea fi utilizata in multe domenii de activitate, printre care se numara publicitatea si marketingul, a fost creata de o echipa de cercetatori din Suedia, potrivit bbc.co.uk. Cercetatorii de la Mittuniversitetet au creat un panou interactiv de hartie care emite sunete inregistrate in momentul in care este atins de utilizator. Prototipul a fost imprimat cu cerneluri conductoare, sensibile la presiune, si difuzoare. Cheia inventiei o constituie stratul exterior de hartie digitala imprimata cu cerneluri conductoare care, daca sunt supuse unei presiuni, transmit informatia la un micro-computer care contine fisiere audio inregistrate. Sunetul este emis apoi prin difuzoare formate din mai multe straturi de cerneluri conductoare si asezate pe panou. Mikael Gulliksson, coordonatorul proiectului, a declarat: "Cand te apropii de panou si pui mana pe o carte postala imprimata cu poza unei plaje, poti auzi o scurta descriere a acelui loc". Cercetatorii sunt de parere ca aceasta tehnologie poate fi utilizata de firmele de publicitate si, in viitor, la fabricarea ambalajelor pentru diverse produse, precum tigarile. "In prezent, aceste panouri sunt foarte scumpe, dar cercetatorii incearca sa gaseasca modalitati pentru reducerea costurilor", a indicat Gulliksson, care a adaugat ca tehnologia poate avea o gama larga de aplicatii. (D.M.)

Rolling Stones a provocat ambuteiaje in Belgia

Legendara trupa de rock britanica Rolling Stones, care si-a inceput turneul european marti seara, in Belgia, a provocat ambuteiaje pe zeci de kilometri pe autostrazile belgiene. Marti seara, politia rutiera a trebuit sa faca fata unui ambuteiaj care s-a intins pe o distanta de 30 de kilometri pe autostrazile E40 si E314 care leaga orasul Bruxelles de Werchter, unde a avut loc concertul veteranilor de la Rolling Stones. Situatia s-a inrautatit mai ales dupa ce s-a produs un grav accident pe una dintre autostrazi, in jurul orei 16.00. Concertul a fost deschis de cantaretul nord-irlandez Van Morrison, invitatul trupei Rolling Stones. Pretul unui bilet la acest concert a fost de 80 de euro. Werchter este prima data a partii europene a turneului mondial "Bigger Bang" organizat de grupul Rolling Stones. Vor urma aproximativ 20 de concerte, iar turneul se va incheia pe 21 august, la Londra. Trupa Rolling Stones va canta pe 17 iulie, pe stadionul Lia Manoliu din Bucuresti, la trei zile dupa un concert la Belgrad si cu trei zile inainte de un alt show, la Budapesta. (D.M.)

Statuia Maicii Domnului de la Fatima in Romania

Statuia Sfintei Fecioare Maria de la Fatima, purtata pana acum in pelerinaj in peste 100 de tari, va fi adusa in perioada 8-15 iunie, in Romania, a informat, ieri, Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti. Statuia va fi purtata in urmatoarele parohii bucurestene: 8 iunie - in Biserica Don Orione (Voluntari) si in Biserica Sfantul Anton de Padova (Colentina); 9 si 10 iunie - la Biserica Italiana, iar pe 10 iunie - Catedrala Sfantul Iosif. Pe 12 iunie, statuia va fi dusa in Biserica Sfanta Elena (Bucuresti) si in Biserica Sfanta Lucia (Greci), pe 13 iunie - in Biserica "Cristos Rege" (Ploiesti), pe 14 iunie - biserica Toti Sfintii (Craiova), pe 15 iunie - Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel (Pitesti). In 1917, Fecioara Maria a fost vazuta, la Fatima, de mai multe ori, in perioade diferite ale anului, de catre trei copii care se aflau cu animalele la pascut. Ulterior, cei trei pastori au spus ca Maica Domnului le-a transmis ca in intreaga lume va fi pace si multe suflete vor ajunge in Rai daca omenirea va asculta cuvantul Domnului. Mesajul din la Fatima (Portugalia) a fost imbratisat de Biserica Catolica, cinci papi consecutivi recunoscand minunea si puterea sa. Fatima a devenit unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din lume. (D.M.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Guvernul absurd (3064 afisari)
 Sotia lui Goga, "Privighetoarea lui Hitler" (2245 afisari)
 Mita la OTV (2219 afisari)
 Cartitele de sub Inter (2060 afisari)
 Rusia il plesneste pe Melescanu (1991 afisari)
 California Dreamin' (nesfarsit) (162 afisari)
 Negocieri, nunti si sfaturi pentru copii (160 afisari)
 Compromis pe schimbarile climaterice (70 afisari)
 Siamezele romance au trecut cu bine de prima operatie (66 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00518 sec.