Ziua Logo
  Nr. 3949 de joi, 7 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

SUA si Rusia se asaza certate la masa dezbaterilor

Liderii celor mai puternice opt tari industrializate s-au adunat in Germania pentru a dezbate soarta planetei

Liderii tarilor membre ale G8 (cele sapte tari puternic industrializate - Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, SUA, Canada, Japonia - plus Rusia, s-au reunit, ieri, in cadrul unui summit gazduit in localitatea germana Heiligendamm, pe malul Marii Baltice. Agenda reuniunii include marile probleme ale mapamondului, la momentul actual. In privinta schimbarilor climatice, Berlinul incearca, de multe luni, sa isi convinga partenerii din G8 sa fixeze limite ale emisiilor poluante, initiativa ce intampina, insa, opozitia Statelor Unite.

Unii observatori optimisti apreciau, inainte de inceperea lucrarilor de la Heiligendamm, ca summit-ul ar putea avea unele rezultate la acest capitol, daca liderii G8 vor accepta sa coopereze pentru ajungerea la un acord pana in 2012, cand expira prima etapa a Protocolului de la Kyoto.

Relativ la problematica africana, Germania spera, ieri, ca vor fi reafirmate angajamentele asumate in cadrul summit-ului de la Gleneagles (desfasurat in 2005), privind dublarea ajutoarelor pentru dezvoltare, pana in 2010. La discutiile pe aceasta tema au fost covocati si liderii din Egipt, Algeria, Nigeria, Senegal, Africa de Sud si Ghana, aceasta din urma detinand presedintia rotativa a Uniunii Africane.

La capitolul comert se tinde spre un consens privind continuarea negocierilor initiate in cadrul "Rundei de la Doha".

E de asteptat ca dosarul iranian sa sa se afle in centrul dezbaterilor de politica externa si ca liderii G8 sa ceara Tehranului sa respecte rezolutiile Consiliului de Securitate - in special in privinta stoparii operatiunilor de imbogatire a uraniului. In caz contrar, Iranul risca sa-si atraga noi sanctiuni din partea ONU. Liderii G8 isi vor exprima, probabil, sustinerea pentru oferirea de asistenta in regiunea Darfur, din Sudan, incercand sa convinga Guvernul acestei tari sa accepte trupe de mentinere a pacii ale Uniunii Africane.

Problema Kosovo,

sub tensiune

Problema viitorului provinciei separatiste sarbe Kosovo se anunta extrem de sensibila, avand in vedere existenta unor divergente de opinie, pe aceasta tema, in randul statelor G8. Rusia se opune categoric ideii Statelor Unite, impartasita si de liderii europeni, de oferire a independentei acestei provincii. In ceea ce priveste Orientul Mijlociu, este de asteptat ca protagonistii summit-ului sa-si reitereze sustinerea pentru o solutie negociata, completa si definitiva la conflictul israelo-palestinian.

Foarte multi analisti au semnalat, in ultima perioada, tensiunile intre Rusia, pe de o parte, si Statele Unite, sustinute de Uniunea Europeana, pe de alta parte.

Summitul G8 este marcat de tensiunile dintre Statele Unite si Rusia, generate, in principal de planul SUA de a instala un scut anti-racheta in Cehia si Polonia, ambele fosti sateliti sovietici. Presedintele american, George W. Bush, aflat marti la Praga, a criticat Rusia unde, in opinia sa, "sunt impiedicate reformele care promiteau sa acorde puterea poporului, cu repercusiuni ingrijoratoare pentru evolutia democratica".

Intalnirea

Bush-Putin

Ieri in debutul summit-ului G8, Bush si-a exprimat convingerea ca Rusia nu va ataca Europa, in pofida amenintarii ca va orienta rachete catre continent in cazul in care americanii vor amplasa un scut antiracheta in centrul Europei, transmite Reuters. Declaratia lui Putin privind faptul ca si-ar putea alege tinte in Europa, a declansat, in ultimele zile, o mare valva mediatica.

In mod previzibil, intalnirea Bush-Putin, pe marginea summit-ului - de fapt, confruntarea intre seful Casei Albe si cel al Kremlinului - risca sa eclipseze dezbaterile pe tema incalzirii climatice. Presedintele american va deschide un nou ciclu de negocieri cu marile economii mondiale cu privire la reducerea emisiilor de gaz cu efect de sera, Bush urma sa se intalneasca, ieri dupa-amiaza, cu gazda summit-ului, cancelarul german Angela Merkel, in cadrul unei cine informale, organizata intr-un castel situat la aproximativ 15 kilometri de Heiligendamm.

Premierul britanic, Tony Blair, desi aflat in pragul predarii stafetei (si-a anuntat retragerea de la conducerea Partidului Laburist si de la cea a Guvernului londonez pentru 27 iunie) a sosit la summit cat se poate de optimist. El s-a declarat convins ca il poate convinge pe presedintele american, George W. Bush, sa procedeze pentru prima data la o "reducere" a efectului de sera.

Promisiuni neonorate

Un studiu realizat de cercetatori de la universitatile din Toronto si Moscova releva ca, incepand cu 1996, doar 48 la suta dintre angajamentele asumate in cadrul reuniunilor G7 (pana la acceptarea Rusiei in acest for), apoi G8, au fost respectate. Tinand cont de promisiunile formulate anul trecut in cadrul summit-ului G8 de la Sankt Petersburg, expertii au constatat ca promisiunea ajutorarii poporului libanez a fost respectata, dar nu si cea de reformare a interventiilor ONU pentru mentinerea pacii. Studiul arata ca anunturile din 2006 referitoare la cresterea eficientei energetice si la mijloace de transport in comun nepoluante au fost respectate doar in jumatate din cazuri. In schimb, promisiunile referitoare la energiile regenerabile si la datoriile tarilor africane au fost onorate in proportie de 89 la suta. (D.E.)

Summitul puterilor emergente

Liderii celor cinci puteri emergente - Brazilia, China, India, Mexic si Africa de Sud - se vor reuni azi la Berlin inainte de a participa la lucrarile G8, au anuntat surse din cadrul delegatiei indiene. Presedintele Mexicului, Felipe Calderon, i-a invitat pe ceilalti patru lideri pentru a discuta despre pozitiile in probleme globale, semnificative pentru tarile in curs de dezvoltare. Reuniunea va avea loc la Berlin, o conferinta de presa fiind programata pentru seara aceasta, la ora locala 21:00. Conform premierului Indiei, Manmohan Singh, punctul de vedere al tarii sale si cel al statelor in curs de dezvoltare este ca, in examinarea acestor chestiuni, trebuie sa se procedeze cu atentie, pentru a nu limita cresterea economica si proiectele de dezvoltare. In privinta schimbarilor climatice, Singh apreciaza ca trebuie tinut cont de principiul responsabilitatii comune, "cu diferente in functie de capacitatile fiecarei tari". (D.E.)

n Ileana CORNEA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Guvernul absurd (3064 afisari)
 Sotia lui Goga, "Privighetoarea lui Hitler" (2245 afisari)
 Mita la OTV (2219 afisari)
 Cartitele de sub Inter (2060 afisari)
 Rusia il plesneste pe Melescanu (1991 afisari)
 California Dreamin' (nesfarsit) (162 afisari)
 Negocieri, nunti si sfaturi pentru copii (160 afisari)
 Compromis pe schimbarile climaterice (70 afisari)
 Siamezele romance au trecut cu bine de prima operatie (66 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00508 sec.