Ziua Logo
  Nr. 3949 de joi, 7 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Cartitele de sub Inter

Prin intelegeri oculte cu edilii Capitalei, gasca lui Cocos de la DALLI a luat pe nimica toata, fara licitatie, parcajul subteran de 30.000 de metri patrati din centrul Bucurestiului

Stapanii parcarilor din Capitala - patronii SC DALLI Exim SRL, ascunsi azi in spatele lui Radu Jianu, un interpus al fostilor proprietari ai firmei Dorin Cocos si Adrian Petrache - au dat cea mai mare lovitura imobiliara in domeniul parcarilor subterane la Hotelul Intercontinental.

Este vorba de imensa parcare pe doua nivele, in suprafata totala de trei hectare, aflata sub hotelul de la kilometrul 0, detinuta de SC Service Ciclop SA, societate al carei actionar unic este Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Patronii DALLI au luat practic cu japca parcajul de la Inter, oferind in schimb o suma derizorie si ocolind licitatia ce ar fi trebuit sa se organizeze. Manevra a avut loc cu ajutorul unor prieteni din cadrul Primariei Capitalei, condusa la vremea "loviturii" de Traian Basescu. Despre aceasta Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, declara: "Sunt un mare admirator al lui Traian Basescu... este genul de om care ma face sa dorm linistit noaptea". Cum a pus mana DALLI - Cocos pe cel mai mare parcaj subteran din Capitala, veti afla in cele ce urmeaza. Cert este ca pentru a deveni posesorul celor 30.000 de metri patrati din buricul targului, DALLI a platit, cu taraita, circa doua milioane de euro. Daca raportam suprafata construita, la suma platita, rezulta ca DALLI a dat doar 66 de euro, pe metru patrat de constructie, in cea mai ravnita zona a Capitalei. Suma de cel putin 20 de ori mai mica decat pretul real.

Asocierea in participatiune

Sub mandatul primarului general Traian Basescu, firma DALLI Exim SRL, a omului de afaceri Dorin Cocos, a devenit detinatoarea celor mai ravnite parcari din Bucuresti. Printr-un contract de asociere cu Primaria Capitalei, pentru exploatarea parcarilor, contract prelungit cu promptitudine, dupa plecarea lui Basescu la Cotroceni, si de actualul primar general Adriean Videanu. Pentru parcarile terestre din Capitala, Cocos - DALLI nu a avut mare lucru de facut decat sa puna niste dungi de demarcatie pe marginea strazilor si sa-si puna panouri cu "P" si incasatori de tarife de ore de parcare. Cocos a pus insa ochii si pe reteaua de parcari subterane din Capitala. Cu predilectie pe parcajele detinute de SC Service Ciclop SA - societate al carei actionar unic era Consiliul General al Muncipiului Bucuresti (CGMB).

Mutarea de inceput

Prima miscare a fost reusita cu ajutorul unui grup de consilieri PSD de la Primaria Capitalei. Prin Hotararea nr. 245 din 31.10.2002, CGMB a dispus ca SC Service Ciclop SA sa se imparta in doua. In firma mama a ramas sediul cu vestitele ateliere de reparatii din b-dul Magheru, iar ca urmare a divizarii a luat fiinta SC Parking Ciclop SA. Divizarea s-a facut in pofida impotrivirii sindicatelor.

La 12.03.2003, intre SC Service Ciclop SA si SC DALLI Exim SRL s-a incheiat contractul nr. 504, privind asocierea in participatiune dintre cele doua societati, in scopul exploatarii parcajului de la Intercontinental. Astfel, DALLI a pus mana in conditii super-avantajoase pe imensul parcaj subteran, construit pe doua nivele, totalizand 30.000 mp, din care, pe langa spatiile de parcare faceau parte si un service auto, o spalatorie, si spatii de birouri. In urma asocierii, o parte a personalului Ciclop a fost transferat, cu mare scandal, la firma DALLI. Tandemul Cocos - Petrache a dorit insa sa cumpere parcajul.

Lovitura de gratie

La inaintare a fost trimis administratorul si omul lor de incredere Radu Jianu, cel care in prezent apare drept actionar majoritar, atat in firma DALLI, cat si intr-o firma recent infiintata (noiembrie 2006) - SC Parcaj Subteran Intercontinental SA. Radu Jianu le-a spus-o verde in fata directorilor de la Ciclop: "Este ordin sa dati parcajul, nu aveti cum sa va impotriviti". Stia Jianu ce stia! Ca un trasnet a cazut pentru salariatii Ciclop, Hotararea CGMB nr. 280 din 09.10.2003, prin care contractul de asociere nr. 504 din 12.03.2003 incheiat intre SC Service Ciclop SA si SC DALLI Exim SRL a fost transformat in "contract de leasing imobiliar cu clauza irevocabila de vanzare". Era miscarea prin care se evita astfel licitatia. Potrivit Hotararii CGMB, era fixat si pretul activului (parcajul subteran de la Intercontinental), la suma de 2.000.000 euro, stabilita in baza unui asa-zis "raport tehnic de evaluare" si a unui "proces-verbal de negociere". Hotararea CGMB a fost semnata de presedintele de sedinta Ion Victor Stan, de la PSD, despre care in cercurile Ciclop se vorbeste ca a fost unul din artizanii "combinatiei".

Cum s-a ocolit licitatia

Ca urmare a deciziei CGMB, reprezentantii in AGA de la Ciclop SA au semnat cu firma DALLI "Contractul de leasing imobiliar cu clauza irevocabila de vanzare". In contract se recunostea ca DALLI, pentru cele cateva luni anterioare de asociere, ar fi facut investitii de 271.000 euro, fara TVA, astfel incat aceasta suma a fost scazuta din pretul de vanzare stabilit la 2.000.000 euro.

S-a stabilit ca DALLI sa achite un avans de 20% (400.000 euro), urmand ca diferenta de pret sa fie esalonata in 12 rate lunare. Apoi, s-a introdus clauza contractuala, potrivit careia "Utilizatorul (n.r. - firma DALLI) isi rezerva dreptul de a solicita oricand in cursul derularii contractului, cumpararea activului inainte de expirarea prezentului contract de leasing, cu conditia achitarii integrale a pretului (...) In acest caz, locatorul (n.r. - Ciclop SA) se obliga ca in termen de maxim 10 zile de la data achitarii integrale a pretului activului de catre utilizator, sa se prezinte in fata notarului in vederea perfectarii actelor de vanzare-cumparare". Iata manevra prin care s-a eludat licitatia publica ce ar fi trebuit organizata. n

DNA se face ca ancheteaza

Bineinteles ca DALLI nu a mai asteptat sa treaca termenul celor 12 rate lunare si a achitat integral pretul. Cine mai era prost sa vanda un activ cu 66 de euro, metrul patrat construit, la kilometrul 0 al Capitalei. Pentru ca daca impartim cele 2.000.000 de euro, la cei 30.000 de metri patrati ai parcajului subteran, rezulta exact pretul de 66 euro.

Pai numai un metru patrat de teren, fara constructie, la Inter sarea pe atunci de 1500 de euro, basca pretul de contructie, care nu poate fi mai mic de 500 euro/m.p. Aceasta este miza afacerii daruite practic "admiratorului" lui Basescu. In mod legal, in acest caz trebuia organizata o licitatie publica, fiind vorba de un activ administrat de CGMB. Caz in care, fara indoiala, ar fi aparut alte oferte, mult mai mari, mai apropiate de pretul real al parcajului. Daca activul s-ar fi vandut la pretul de piata, aceasta insemna poate 10 - 20 de milioane de euro in plus, bani de care bucurestenii puteau beneficia pentru edificarea unor locuri de parcare sau sosele.

La un moment dat, dupa ce sindicalistii de la Ciclop au protestat fara succes, o echipa de procurori de la DNA a declansat, cu mare intarziere, o ampla ancheta. Chiar in urma cu cateva luni fostii si actualii angajati ai SC Service Ciclop SA au fost chemati, rand pe rand, sa dea declaratii la DNA. Dosarul este insa tinut la sertar, pentru ca in afacere apar nume grele din aria unor lideri PD, care s-au "combinat" cu PSD-isti din CGMB. Probabil ca se asteapta prescrierea faptelor, pentru ca dosarul sa fie tras pe linie moarta. n

Se pregateste falimentul SC Service Ciclop SA

In prezent, starea de spirit a angajatilor SC Service Ciclop SA este deplorabila. Se fac eforturi pentru plata salariilor, iar intreprinderea a fost adusa in pragul falimentului.

In mod deliberat am putea spune, cata vreme, de curand s-au cumparat utilaje de peste 300.000 euro. Pare manevra clasica premergatoare unei vanzari a ceea ce a mai ramas, astfel incat activul sa fie gata pregatit de functionare, dupa ce va fi instrainat. Angajatii se tem ca intreprinderea va fi vanduta prin manevre ale unor consilieri din CGMB, dupa vechiul model de la "Inter", iar lumea va fi trimisa in somaj. SC Service Ciclop SA, societate condusa practic de un grup de interese din CGMB, detine in proprietate un numar de sapte parcaje subterane. Absolut toate cele sapte parcaje au fost trecute de municipalitate in administrarea SC DALLI Exim SA. n

DALLI are 2508 locuri de parcare subterane

In timp ce o simpla vizita in spatiile sediului central al Ciclop, de pe b-dul Magheru, te copleseste cu mizeria si mirosul de mucegai, firma DALLI prospera de la un an la altul, de pe urma administrarii parcajelor. SC DALLI Exim SA detine in administrare un numar de 2508 locuri in parcaje subterane. Daca socotim doar un pret de 50 euro, chirie lunara, pentru un loc de parcare, rezulta ca firma DALLI scoate numai din exploatarea parcajelor subterane, intr-un an, peste 1,5 milioane de euro. Cine sa nu ajunga milionar in euro, in conditiile in care i se dau, fara licitatie, asemenea "oportunitati"? n

Japca la cetatean

In prezent, in toate afacerile firmei DALLI, apartinand omului de afaceri Dorin Cocos, este prezentat ca actionar majoritar si administrator numitul Radu Viorel Jianu. Acesta a fost in trecut un simplu angajat al tandemului Cocos - Petrache. Angajat care a ajuns peste noapte, in scripte, stapanul uriasei afaceri. DALLI detine in prezent o pozitie dominanta pe piata parcarilor terestre si subterane din Capitala. Toate facilitate de municipalitate. Cei mai afectati de patrunderea firmei DALLI pe piata parcarilor au fost cetatenii care aveau inchiriate locuri de parcare. De exemplu, daca un sofer platea din 1997 si pana in noiembrie 2003 (cand DALLI a pus mana pe parcari) chiria lunara de 80 RON, imediat dupa cadoul facut de CGMB, DALLI a majorat chiriile lunare la 110 RON. Din ianuarie 2004, chiria a fost iar majorata la 130 RON, depasind in prezent 170 RON. Cei care au ajuns pana la Consiliul Concurentei reclamand aceste majorari peste noapte, profitand de pozitia dobandita pe piata, nu au avut sorti de izbanda, inaltul for considerand ca este normal ca DALLI sa fie stapana pe mai toate locurile de parcare care au apartinut municipalitatii.n

Cum s-a dat Cocos la fund

Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, pretinde ca nu mai are nici o legatura cu afacerea DALLI, care ii aducea - zicea el - cam 50.000 - 60.000 de dolari pe an, din care trebuia sa dea 55% la Primarie si sa mai si suporte 19% plata TVA. Oficial, Cocos s-ar fi retras din afacere in iulie 2005, cand numele sau era tot mai asimilat de presa cu cel al lui Traian Basescu. Cocos declara presei pe atunci ca nu facea mare branza din afacere: "Principalul motiv a fost ca sotia mea a intrat in Consiliul General de la Capitala. Si fiind incompatibila, am zis, ce rost are dom'le, pentru 10 mii - 20 mii de dolari".

Razvan SAVALIUC, Mihnea TALAU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Guvernul absurd (3064 afisari)
 Sotia lui Goga, "Privighetoarea lui Hitler" (2245 afisari)
 Mita la OTV (2219 afisari)
 Cartitele de sub Inter (2060 afisari)
 Rusia il plesneste pe Melescanu (1991 afisari)
 California Dreamin' (nesfarsit) (162 afisari)
 Negocieri, nunti si sfaturi pentru copii (160 afisari)
 Compromis pe schimbarile climaterice (70 afisari)
 Siamezele romance au trecut cu bine de prima operatie (66 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00616 sec.