Ziua Logo
  Nr. 3946 de luni, 4 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Ministrul mortii

Nicolaescu se joaca, cinic, cu vietile a sute de oameni * Contabilul liberal de la Sanatate refuza, fara explicatie, sa-si dea acordul pentru functionarea unui centru privat ultramodern de hemodializa

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu refuza sa-si dea acordul pentru functionarea unui centru privat ultramodern de hemodializa din municipiul Drobeta Turnu-Severin. In ciuda tuturor avizelor de specialitate primite, a autorizatiilor de functionare date de institutiile abilitate, a recomandarilor facute de medicii specialisti, Nicolaescu nu si-a dat acordul de principiu pentru functionarea centrului din capitala judetului Mehedinti, acord fara de care bolnavii nu pot fi primiti pentru a face sedintele de dializa care le prelungesc viata. De asemenea, nici presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dr. Vasile Ciurchea, cu acelasi dispret fata de bolnavi pe care il are si seful sau din fruntea ministerului, nu a incheiat contractul necesar cu Centrul de Hemodializa si Nefrologie Renamed Medical Service II de la Drobeta Turnu-Severin. Un dosar voluminos primit de redactia ZIUA in legatura cu aceasta grava situatie atesta, fara putinta de tagada, reaua-vointa a ministrului Eugen Nicolaescu. De asemenea, cazul pe care il prezentam in continuare ridica mari semne de intrebare asupra unor posibile interese personale ale ministrului Nicolaescu in nerezolvarea acestui caz. Repetam, este vorba de semnarea unui simplu acord de principiu, la baza caruia stau toate avizele de specialitate posibile si legale. Plus sutele de cereri ale bolnavilor cronici care solicita efectuarea dializei in centrul privat.

Odata cu aparitia Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, grupul de firme Renamed Farma din Craiova, reprezentantul in Romania al unor puternice companii germane, americane si japoneze in domeniul hemodializei, a inteles ca se pot infiinta centre private de dializa care sa beneficieze de finantare din partea CNAS. Grupul Renamed nu a cerut sa amenajeze centrele de dializa deja existente din spitalele ministerului condus de Nicolaescu ci a decis sa investeasca in construirea unor centre proprii de hemodializa la Craiova, la Drobeta Turnu-Severin si la Oradea. Peste 10 milioane de euro au fost investite de Renamed in construirea si dotarea celor trei centre, in care vor fi tratati sute de bolnavi de rinichi. Primul dintre centrele de dializa care este gata "la cheie" este cel din Drobeta Turnu-Severin, functional inca din ianuarie 2007.

Spitalul si-a dat acordul

Prin adresa nr. 4374 din 11 aprilie 2007, semnata de conducerea Spitalului Judetean din Drobeta Turnu-Severin catre Renamed Medical Service II, se da acordul pentru tratarea bolnavilor de rinichi care au nevoie de dializa in modernul centru: "(...)Va facem cunoscut ca in data de 11.04.2007, Consiliul Medical al Spitalului Judetean din Drobeta Turnu-Severin a analizat situatia Centrului de Hemodializa aflat in structura unitatii in corelatie cu oferta dvs. privind serviciile medicale de dializa pentru bolnavii aflati in acest program si s-au hotarat urmatoarele: Spitalul Judetean din Drobeta Turnu-Severin isi da acordul de principiu pentru bolnavii aflati in program de dializa cronica pentru a fi preluati de unitatea dumneavoastra. (...)" Prin aceasta adresa, in modul cel mai concret cu putinta, conducerea Spitalului Judetean Mehedinti recunoaste cinstit o realitate de netagaduit: imposibilitatea unitatii spitalicesti de stat de a trata la standardele cerute si in conditii omenesti bolnavii cronici de rinichi dependenti de dializa.

Avize si aprobari

Inainte de acordul conducerii Spitalului Judetean Mehedinti, pe data de 19 februarie 2007 este eliberata Autorizatia Sanitara de Functionare nr. 57, de catre Autoritatea de Sanatate Publica Mehedinti.

Conditiile foarte bune precum si dotarile la nivel european ale Centrului Privat de Hemodializa Drobeta Turnu-Severin au fost recunoscute si atestate ca atare si de catre Subcomisia Nationala de Evaluare a Unitatilor de Dializa Publice si Private (SCNEUD) din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, prin Decizia provizorie de evaluare nr. 50 din 27 martie 2007: "(...) in urma analizarii documentelor anexate cererii de evaluare, se constata indeplinirea conditiilor minime pentru contractarea serviciilor specifice pentru urmatoarele locatii: Centrul Privat de Hemodializa Drobeta Trunu-Severin, b-dul Carol I nr. 79, judetul Mehedinti." Decizia este semnata de dr. Carmen Sotinga, presedintele SCNEUD.

Trebuie sa precizam aici ca imediat dupa amenajarea Centrului privat de dializa din Drobeta Turnu-Severin, gupul Renamed a facut toate demersurile necesare pentru a intra in relatii contractuale cu CNAS. Nu inainte, insa, de a incheia contracte cu firme specializate in domeniul transportului bolnavilor, al cateringului, al recuperarii si distrugerii deseurilor rezultate, al curateniei si dezinsectiei, de protectie si paza etc. Practic, incheierea contractului cu CNAS ar fi trebuit sa fie o simpla formalitate.

Impotriva vietii

In ciuda tuturor acestor avize, cum spuneam, ministrul Nicolaescu refuza sa ofere o sansa la viata celor peste 100 de bolnavi cronici de rinichi din Mehedinti.

Conform specialistilor acestia au o situatie speciala. Intr-o incercare de a-si salva bolnavii de la o moarte groaznica, dr. Florin Margineanu, medic primar Negfrolog si A.T.I, sef, de peste 20 de ani, al Centrului de Dializa de la Spitalul Judetean Mehedinti, reprezentant al noului si modernului centru privat de dializa, ii scrie o scrisoare ministrului Eugen Nicolaescu, prin care ii descrie situatia teribila a bolnavilor sai, in speranta ca seful de la Sanatate se va indura de bietii bolnavi. "In judetul Mehedinti exista o boala renala, nefropatie endemica balcanica, ce face ca numarul bolnavilor cu insuficienta renala cronica care au nevoie de dializa sa fie foarte mare. Din cauza aparatelor de hemodializa foarte vechi, de peste 25 de ani, si a numarului redus al acestora, numai sapte aparate, nu reusim sa asiguram tratamentul la peste 100 de bolnavi care sunt in program de hemodializa cronica. Facem sedinte de hemodializa in cinci ture (24 de ore din 24), bolnavii fiind subdializati, prezentand numeroase complicatii. Cu ajutorul unui investitor cu putere financiara am amenajat in municipiul Drobeta Turnu-Severin un Centru de Dializa Privat - Renamed Medical Service II, care corespunde tuturor protocoalelor medicale de organizare si functionare. Centrul este dotat cu 20 de aparate noi, germane, de ultima generatie, o statie de tratare a apei cu osmoza inversa, fotolii pat cu comanda automata, sali de dializa pentru bolnavii purtatori de virusuri hepatice, conditii de microclimat si ambianta perfecte. Asistenta medicala este asigurata de patru medici nefrologi, asistente medicale si personal tehnic cu multa experienta in dializa. La amenajarea acestui Centru de Dializa am primit ajutorul tuturor institutiilor locale de decizie: Autoritatea de Sanatate Publica Mehedinti, Casa de Sanatate Mehedinti, Directia Spitalului Judetean, Primaria si Prefectura locale. Toti bolnavii dializati au cerut in scris la CNAS transferul in noul centru de dializa care este gata amenajat pentru functionare din luna ianuarie 2007. Pentru aceasta, cu mult respect va rog, in numele bolnavilor nostri si al meu personal, de a aproba de urgenta inceperea activitatii medicale in acest centru de dializa privat, asigurandu-va ca oferim bolnavilor nostri servicii medicale de calitate in limita fondului alocat programului de sanatate, pentru care va multumim!" In ciuda situatiei grave prezentate dar si a tonului aproape umil cu care dr. Margineanu i se adreseaza, Nicolaescu nu catadicseste sa-si dea acordul sau sa raspunda solicitarilor. n

Stie si premierul

Prin mai multe memorii, reprezentantul grupului Renamed, avocatul Dan Dutescu, exasperat de modul inadmisibil in care ministrul Sanatatii trateaza problema grava a bolnavilor dependenti de dializa, l-a informat pe premierul Tariceanu despre toate aceste probleme.

Din toate documentele rezulta ca Eugen Nicolaescu este un ministru anti-reforma in sanatate, ca arunca la cos principiile liberale si, nu in ultimul rand, ca nu-i pasa deloc de sanatatea oamenilor, asa cum de altfel a mai aratat si altadata. "Va reamintesc ca am investit peste zece milioane de euro in construirea si utilarea a trei centre private noi de dializa, cu aparatura de ultima generatie, prin eforturi proprii si credite bancare, in localitatile Drobeta Turnu-Severin, Craiova si Oradea. Aceste centre au o suprafata totala de peste 7000 mp si respecta toate criteriile si normele impuse de regulile Comunitatii Europene in domeniu. Aceste investitii au fost demarate si in buna parte finalizate dupa aparitia Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii care a avut ca principal promotor Guvernul Tariceanu. Doresc sa va marturisesc ca la inceputul anului 2006 am avut doua intalniri cu domnul ministru Eugen Nicolaescu, pe care l-am intrebat daca considera ca exista cadrul juridic necesar investitiei in domeniul sanatatii, respectiv in domeniul nefrologiei si dializei si daca, pe cale de consecinta, pot sa incep sa investesc in acest domeniu. Raspunsul domniei sale a fost categoric DA, spunandu-mi ca pot sa construiesc cate centre de dializa doresc, pentru ca orice investitie privata in domeniul sanatatii este bine venita!", se arata in memoriul trimis premierului Tariceanu. n

"Contabilul mortii" invoca privatizarea

In ciuda faptului ca, in orice mod ar fi interpretat textul Legii 95/2006, rezulta cu claritate posibilitatea legala de a investi in domeniul sanatatii si, implicit, obligativitatea CNAS de a contracta servicii in domeniul medical cu societati private, Eugen Nicolaescu, supranumit de multi bolnavi dar si de medici "contabilul mortii", se opune, cu o inversunare demna de o cauza mai buna, investitiilor reale in sanatate. Singurul asa-zis argument al lui Nicolaescu pentru acest comportament este ca "aceasta problema se va rezolva odata cu scoaterea la licitatie si privatizarea centrelor de dializa de la stat". Numai ca acest asa-zis argument duce la concluzia ca Nicolaescu ori nu mai este coerent in vorbire si gandire, ori ca ii crede prosti pe investitori. Spunem aceasta deoarece, chiar si pentru o persoana fara pregatire juridica, este usor de inteles ca intre privatizarea centrelor de dializa din spitalele de stat si contractarea de servicii de dializa cu un centru privat este o mare diferenta si ca una dintre actiuni nu are absolut nimic in comun cu cealalta. n

Tratament net superior, aceleasi costuri

In memoriul adresat premierului Tariceanu, presedintele grupului Renamed specifica un lucru foarte important, si anume ca, in ciuda conditiilor si a dotarilor extrem de bune, costurile unei sedinte de dialize la centrele Renamed nu vor fi mai mari decat cele ale dializei facute in conditiile mizerabile din spitalele de stat. De unde rezulta faptul ca, in final, avand in vedere raportul pret/calitate mult mai bun in cazul dializei facute in centrele Renamed decat in cea facuta la centrele din spitalele statului, costurile reale ale dializei de la Centrul Renamed sunt mult mai mici. "Mentionez faptul ca nu am solicitat costuri suplimentare pentru sedinta de dializa comparativ cu costul sedintei de dializa pe care CNAS il plateste, prin Programul national de dializa, centrelor de stat si private", se arata in memoriul transmis premierului Tariceanu. n

Comportament dubios

In plus, comportamentul ministrului Nicolaescu, cum spuneam, ridica mari semne de intrebare asupra motivelor pentru care seful Sanatatii refuza sa demareze una dintre componentele reformei in domeniul sanatatii, reforma pe care o clameaza pana la greata: "Am incercat sa intelegem motivul comportamentului domnului ministru liberal al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, si pentru ca nu dorim sa vorbim de incompetenta, nu dorim sa vorbim nici de rea-credinta sau de existenta vreunui interes personal al domniei sale in a bloca activitatea noastra in avantajul altor firme concurente pe piata, atunci refuzul de a comunica cu noi si, pe cale de consecinta, refuzul de a da o sansa bolnavilor dializati din Drobeta Turnu Severin, Craiova si Oradea sa primeasca un tratament de inalta calitate, este o consecinta a unei gandiri anti-liberale, anti-concurentiale si de impotrivire in sustinerea investitiilor de capital privat in domeniul sanatatii", se arata in memoriul trimis premierului Tariceanu. n

Marian GHITEANU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ministrul mortii (2641 afisari)
 Cum iesi din ce-ai intrat (2209 afisari)
 "Politia politica o comite numai factorul de decizie politica" (2013 afisari)
 Ivantoc a fost batut si inainte de eliberare (1762 afisari)
 Tony Curtis se intoarce (1694 afisari)
 Tudor Petrov Popa, liber dupa 15 ani (529 afisari)
 Cu un pas mai aproape de votul uninominal (91 afisari)
 Motiunea la adresa Guvernului Tariceanu intra luni in dezbaterea Parlamentului (79 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00539 sec.