Ziua Logo
  Nr. 3946 de luni, 4 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Ivantoc a fost batut si inainte de eliberare

Militienii transnistreni nu s-au sfiit sa-l calce in picioare in fata presei, a familiei, si a reprezentantilor OSCE * Ivantoc a indurat si aceasta umilinta pentru ca a fugit spre interiorul Transnistriei afirmand ca este pamantul romanesc pe care s-a nascut

Eliberarea lui Andrei Ivantoc, sambata, si a lui Tudor Petrov Popa, asteptata pentru astazi, la orele 16.00, este evenimentul anului in Basarabia, afirma entuziasti ziaristii de la Chisinau. Incidentele violente legate de punerea in libertatea a fostului detinut politic de la Tiraspol Andrei Ivantoc, chiar daca au stirbit din bucuria eliberarii eroului roman au aratat intregii lumi adevarata fata a regimului separatist sustinut de Moscova: brutal si inuman.

Sambata, ora 12.00. Andrei Ivantoc este aruncat cu forta in masina viceministrului de Interne al Republicii Moldova Sergiu Golovaci, pe teritoriul transnistrean, dupa ce fusese maltratat sub ochii nepasatori ai reprezentantilor OSCE si ai autoritatilor "moldovenesti". Ivantoc fusese batut inca de la penitenciarul din Tiraspol, pentru ca refuzase sa semneze un act prin care practic recunostea autoritatile regimului filorus transnistrean. Aceasta este explicatia formei sale de protest de la frontiera gardata de trupele Armatei Ruse in zona Tighinei, unde a fost eliberat. Ivantoc a fugit spre interiorul Transnistriei afirmand ca este pamantul romanesc pe care s-a nascut si de pe care nu poate fi expulzat de catre niste forte teroriste.

Aceasta l-a costat o umilire publica, pe langa cele indurate timp de 15 ani. Aruncat la pamant, el a fost lovit cu pumnii si picioarele atat in fata oficialilor mentionati cat si a presei, a familiei sale si a camaradului sau Alexandru Lesco, eliberat in urma cu trei ani. A urmat apoi o oarecare negociere dupa care s-a decis recurgerea la forta.

Sechestrat in masina viceministrului

Arestat a doua oara, in masina oficialului de la Chisinau, Ivantoc a incercat sa iasa chiar in timp ce autoturismul trecea de bariera unde jurnalistii il asteptasera pentru mai multe ore. A urmat o goana nebuna, pentru ca ziaristii care au militat pentru eliberarea detinutilor politici vroiau sa se asigure ca Andrei Ivantoc, transportat impotriva vointei sale intr-o directie necunoscuta, va fi in siguranta, in libertate.

Convoiul serviciilor moldovenesti a fost urmat de echipa ZIUA pana la blocul de locuinte din Chisinau unde sotia sa are un apartament. Supozitiile ziaristilor au fost confirmate apoi, chiar de catre eroul roman, care a coborat dupa un timp pentru a da o declaratie presei romane prezente la fata locului. Multumind celor care i-au purtat de grija in acesti ani, Ivantoc si-a aratat vanataile de pe corp si ne-a declarat ca a fost scos din celula cu catusele la maini si legat la picoare, dupa ce a fost batut in repetate randuri. Inainte de acest moment, el a fost interogat in inchisoare de mai multi "analisti" rusi, care au incercat sa-i afle intentiile de dupa eliberare. Ivantoc si-a facut tot sambata un control medical prin care s-a constat: "comotie cerebrala, contuzie a tesuturilor moi ale fetei, capului si corpului. Echimoze multiple pe corp".

Astazi va fi eliberat Tudor Petrov Popa

Astazi, in jurul orelor 16.00, urmeaza sa fie eliberat si Tudor Petrov Popa, in zona podului Dubasari. El a fost izolat de fostii sai colegi de suferinta, fiind inchis in inchisoarea de maxima siguranta Hlinoaia. Mass-media si societatea civila de la Chisinau si Bucuresti spera ca lui Petrov Popa sa nu ii fie aplicat acelasi tratament umilitor. El va fi asteptat, si eI de catre copii sai, Victor si Carolina. Fiica sa s-a nascut la cateva luni dupa arestarea tatalui sau. (Victor RONCEA, Chisinau)

Cei trei patrioti romani

Andrei Ivantoc: nascut la 09.03.1961, sat Opaci, raion Causeni, Republica Moldova, cetatean roman si moldovean, casatorit, fara copii, rapit si intemnitat la 31 de ani.

Tudor Petrov-Popa: nascut la 23.02.1963, sat Chistelnita, raion Telenesti, Republica Moldova, cetatean roman si moldovean, casatorit, doi copii - Victor si Carolina -, rapit si intemnitat la 29 de ani.

Alexandru Lesco: nascut la 21.02.1955, sat Cosernita, raion Floresti, Republica Moldova, cetatean roman si moldovean, casatorit, fara copii, rapit si intemnitat la 38 de ani. n

Presa protesteaza

Jurnalistii prezenti, la finalul saptamanii trecute, la granita Transnistriei au transmis un protest fata de modul in care a fost supus violentelor Andrei Ivantoc in cursul eliberarii sale. "Noi, reprezentanti ai presei si societatii civile romanesti de pe ambele maluri ale Prutului, martori la eliberarea lui Andrei Ivantoc, detinut politic al regimului separatist de la Tiraspol timp de 15 ani, protestam energic fata de tratamentul barbar aplicat acestuia de reprezentantii securitatii transnistrene sub ochii reprezentantilor OSCE din Republica Moldova", se arata in protestul amintit. "Protestam atat fata de modul in care autoritatile de la Chisinau au asistat la violentarea in mod repetat a detinutului politic, cat si fata de incercarea acestora de a minimaliza si chiar musamaliza incidentul. Atat Sergiu Golovaci, viceministru de Interne, cat si Ion Stavila, viceministrul Reintegrarii, au mintit, incercand sa dezinformeze presa si opinia publica pentru a acoperi in mod rusinos molestarea lui Andrei Ivantoc de catre reprezentantii separatistilor. Mai mult, in intentia de a-l izola de jurnalisti, Golovaci l-a fortat pe Ivantoc sa intre in masina sa personala, desi acesta s-a impotrivit din rasputeri. De altfel, Andrei Ivantoc a incercat sa coboare din masina aflata in mers, dar viceministrul a acelerat cu mare viteza, generand o cursa infernala si nefireasca. Presa a fost intentionat blocata de reprezentanti in civil ai Ministerului de Interne in scopul interzicerii accesului in preajma lui Ivantoc", au mai apreciat jurnalistii prezenti la Tighina.

(Victor RONCEA, Chisinau)

Steaua Romaniei pentru eroii romani de la Tiraspol

Asociatia Civic Media s-a adresat Presedintiei in vederea conferirii Ordinului Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce pentru cei trei eroi romani Andrei Ivantoc, Tudor Petrov Popa si Alexandru Lesco. "Cei trei membri ai fostului grup condus de Ilie Ilascu (condamnat la moarte si eliberat intre timp) nu au cerut nimic, desi au aparat cu demnitate si onoare cauza romanilor aflati pe teritoriul actualei enclave filoruse Transnistria, unde populatia romaneasca, majoritara, este in continuare discriminata si atacata", argumenteaza apelul Civic Media, la care s-a alaturat si scriitorul Paul Goma, aratand ca "Andrei Ivantoc, Tudor Petrov-Popa si Alexandru Lesco si-au jerfit libertatea, sanatatea, familiile si viitorul lor". "<<Suntem romani si punctum>> este crezul vietii lor, afirmat in timpul mascaradei de proces din 1992 si de-a lungul intregii perioade de detentie. Sacrificiul lor este un exemplu viu pentru tinerii de astazi si pentru viitoarele generatii ale Romaniei", se arata in apelul expediat pe adresa Cotrocenilor, cu solicitarea ca celor trei eroi romani sa le fie acordata cea mai inalta distinctie a Statului Roman, Steaua Romaniei in grad de Colan. "Eroii basarabeni merita sa fie onorati si respectati cum se cuvine", adauga scrisoarea Civic Media, care mai cere Primariei Generale a Capitalei sa le acorde celor trei romani titlul de cetatean de onoare al orasului Bucuresti. Autoritatile statului sunt rugate, totodata, "sa grabeasca procesul de redobandire a dreptului natural la cetatenie romana a familiilor celor trei eroi, ultimii detinuti politici din Europa". (D.E.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ministrul mortii (2641 afisari)
 Cum iesi din ce-ai intrat (2209 afisari)
 "Politia politica o comite numai factorul de decizie politica" (2013 afisari)
 Ivantoc a fost batut si inainte de eliberare (1762 afisari)
 Tony Curtis se intoarce (1694 afisari)
 Tudor Petrov Popa, liber dupa 15 ani (529 afisari)
 Cu un pas mai aproape de votul uninominal (91 afisari)
 Motiunea la adresa Guvernului Tariceanu intra luni in dezbaterea Parlamentului (79 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00551 sec.