Ziua Logo
  Nr. 3946 de luni, 4 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Barometru pe 2006: 15% dintre romani nu au nici o carte in casa

Cultura la romani, investitie nerentabila

Romania are cel mai mic numar de spectatori de film raportat la totalul populatiei si cele mai putine cinematografe raportat la 100.000 de locuitori. Rezultatele studiului realizat de Centrul de Studii si Cercetari din Domeniul Culturii (CSCDC) pe un esantion de tari europene au fost date publicitatii la nici doua zile de cand un film romanesc a reusit performanta de a castiga trofeul Palm d'Or al Festivalului European de la Cannes. Tot astazi a iesit la rampa prozatorul Dan Mihu, care, prin intermediul postului RealitateaTV, il acuza pe Cristian Mungiu de plagiat. Mihu sustine ca regizorul castigator la Cannes, in calitate de membru al unui juriu de specialitate, ar fi copiat ideea scenariului sau, pe care ar fi transformat-o in film. In ansamblu, concluziile barometrului intocmit de CSCDC pe anul 2006 sunt mai mult decat ingrijoratoare. Astfel, 15% dintre romani nu au nici o carte in casa, asculta, cu predilectie, muzica populara si manele. Consumul privat de bunuri culturale este, ca si in 2005, dominat de televizor si radio, cele mai vizionate emisiuni sunt stirile, filmele, serialele si telenovelele. Internetul este folosit pentru lectura ziarelor, verificarea postei electronice, informare si descarcare de filme. Cu toate acestea, ministrul Culturii considera ca, desi 35% dintre romani sunt ignoranti din punct de vedere cultural, "suntem realmente competitivi in materie de domeniu cultural si acest lucru se vede".

Romania are cele mai putine cinematografe raportat la 100.000 de locuitori si cel mai mic numar de spectatori de film raportat la totalul populatiei, dintre tarile europene incluse intr-o cercetare realizata de Centrul de Studii si Cercetari din Domeniul Culturii (CSCDC), data publicitatii in aprilie.

Astfel, conform studiului, in Romania anului 2005 existau 0,4 cinematografe la 100.000 locuitori, in timp ce in Letonia anului 2004 erau 0,8, in Polonia 2003 -1,5, in Lituania 2004 - 2,4.

Cele mai multe cinematografe sunt in Spania, la nivelul anului 2004 - 10,2, confom cercetarii. In privinta publicului din cinematografe, Romania din 2005 este tot la coada listei, cu o frecventa de 0,2 (numar de spectatori/locuitor).

Iorgulescu: In Romania nu mai exista o problema a productiei de filme, ci doar a conditiilor in care acestea sunt prezentate publicului

Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a declarat ca tara noastra nu mai are o problema in ceea ce priveste productia de filme, "ci doar a conditiilor in care acestea sunt prezentate publicului".

"Romania este singura tara din Europa care dupa 17 ani de la revolutie nu si-a privatizat reteaua de cinematografe, iar cat timp acestea vor sta la stat, se vor degrada", a declarat ministrul Culturii si Cultelor.

Iorgulescu a pus blocarea, pana in acest moment, a acestor privatizari pe seama "opozitiei din partea unor grupuri de interese".

Barometrul 2006: 35% dintre romani, ignoranti din punct de vedere cultural

Bucurestenii "consuma" semnificativ mai multe produse culturale decat populatia din restul tarii, iar tendintele de consum cultural nu s-au modificat semnificativ in 2006 comparativ cu 2005, potrivit rezultatelor Barometrului Cultural pe 2006.

"In materie de literatura, romanii sunt pasionati de romanul de dragoste (...), mai putin de marea literatura, a mai afirmat Iorgulescu, citand din concluziile studiului. In materie de muzica, principalul interes este muzica populara. Nu e rau, dar poate ar trebui sa ne indreptam si in alte parti. In materie de film, in principal telenovelele (...), nu e rau, dar poate ar trebui sa ii ducem si spre filmele de arta", a schematizat ministrul Iorgulescu analiza CSCDC.

Preferintele culturale ale romanilor, in procente

Astfel, 15% dintre romani nu au nici o carte in casa, 22% au intre una si 20, 16% au intre 21 si 50 de volume, 17% au intre 51 si 100, 18% au intre 101 si 500, iar 6% declara ca au peste 500 de carti in casa. Acestia din urma sunt de la oras, au un venit mediu, stiu limbi straine, sunt preponderent barbati, cu varsta medie sau ridicata.

Cea mai mare parte dintre cei chestionati prefera cartile de dragoste (16%), apoi cele de aventura (15%), politiste (13%), clasicii romani (12%), romanele istorice (12%), clasicii internationali si science fiction, in vreme ce, suprinzator sau nu, 35% dintre repondenti au declarat ca nu citesc literatura.

Punctele de distributie a culturii scrise (chioscuri de ziare, librarii sau biblioteci) sunt cerute de populatie, ceea ce infirma conceptia potrivit careia internetul inlocuieste tiparul. Astfel, 81,2% dintre utilizatorii de internet au apreciat ca necesare chioscurile, 78,8% librariile si 70,5% bibliotecile.

In ceea ce priveste consumul de muzica, 4,6% au declarat ca nu asculta nici-un fel de muzica. Preferintele muzicale arata in felul urmator: muzica populara (19%), muzica usoara romaneasca (16%), manelele (8%), muzica usoara straina si muzica pop straina.

La consumul de emisiuni TV, cele mai vizionate sunt stirile (77% dintre respondenti se uita zilnic la jurnalele de stiri), filmele (33%), serialele si telenovelele (27%), dezbaterile politice (21%), transmisiunile sau emisiunile sportive (14%), emisiunile de divertisment (12%), talk-show-urile (8%), documentarele (7%), emisiunile culturale (6%) si filmele de animatie (6%).

Analiza "capitalului cultural" s-a realizat avandu-se in vedere mai multe variabile: nivelul de educatie, preferintele de consum, comportamentul de consum (frecventa achizitiilor, a vizitelor la un obiectiv de interes cultural).

Recent premiat, Mungiu este acuzat de plagiat

Desi avem un nivel cultural si o apetenta catre livresc care lasa cu mult de dorit, parem ca nu ne dezmintem in a critica si acuza tot ceea ce reuseste sa depaseasca media. Astfel, la numai doua zile de cand a reusit sa aduca in tara un trofeu la care au ravnit celebrii frati Coen, Emir Kusturica sau Quentin Tarantino, Cristian Mungiu este acuzat de plagiat de prozatorul Dan Mihu.

Acesta sustine ca regizorul premiat la Cannes a furat ideea care a stat la baza filmului "4 luni, 3 saptamani si 2 zile". Prozatorul a adaugat ca Mungiu a copiat tema scenariului sau, care a castigat un concurs organizat de HBO.

Dan Mihu mai spune ca printre membrii juriului care au evaluat lucrarile din concursul de scenarii s-a aflat si Cristian Mungiu, conform RealitateaTV.

Cristian Mungiu a obtinut, duminica seara, cu filmul sau "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", primul Palme dTOr pentru lungmetraj si, totodata, cel mai important premiu din istoria cinematografiei romanesti.

Cititi mai multe in editia ZIUA de maine!

REACTII LA CALD

Monica ANDRONESCU, redactor Departament Cultura:

"Barometrul Cultural prezentat astazi la MCC nu face decat sa confirme o stare de fapt vizibila si palpabila. Ca se contureaza un public de nisa, specializat in consumul de cultura este ceva firesc. Dar dincolo de asta este extrem de grav faptul ca 22% din populatia Romaniei are in casa pana in 20 de carti si ca 15% nu au fost capabili sa numeasca un scriitor roman. Si chiar mai grav decat asta este ca, dintre cei care s-au declarat ascultatori de muzica, pe locul al treilea sunt ascultatorii de manele, acest fapt ajungand sa fie considerat un act de "consum" de cultura..."

Cristina STEFAN
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ministrul mortii (2641 afisari)
 Cum iesi din ce-ai intrat (2209 afisari)
 "Politia politica o comite numai factorul de decizie politica" (2013 afisari)
 Ivantoc a fost batut si inainte de eliberare (1762 afisari)
 Tony Curtis se intoarce (1694 afisari)
 Tudor Petrov Popa, liber dupa 15 ani (529 afisari)
 Cu un pas mai aproape de votul uninominal (91 afisari)
 Motiunea la adresa Guvernului Tariceanu intra luni in dezbaterea Parlamentului (79 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00598 sec.