Ziua Logo
  Nr. 3892 de joi, 29 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Quo vadis, PNL?

Care vor fi urmarile faptului ca Partidul National Liberal s-a hotarat sa-si asume singur riscurile guvernarii?

Trebuie subliniat, inainte de toate, ca, spre deosebire de trecut, liberalii sunt acum uniti in spatele presedintelui Tariceanu; acesta a avut grija, inaintea marii incercari, sa faca, in propria casa, o curatenie radicala.

Un esec al viitorului guvern Tariceanu in Parlament, o infrangere la viitoarele alegeri europene sau o scadere masiva in sondaje au, de acum incolo, desigur, o semnificatie cruciala pentru liberali. Riscul ca un viitor guvern Tariceanu alcatuit din PNL si UDMR sa fie rasturnat in Parlament este, insa, redus - raportul de forte fiind din cele care jeneaza, dar nu cauzeaza prabusiri - in lipsa unui adversar decis si puternic. PSD nu este un atare adversar, dar nici un prieten. A avea incredere totala in sprijinul PSD poate fi, de aceea, riscant; cel putin pana la alegerile viitoare, cele doua formatiuni au, insa, si interese comune.

Singuri fiind la guvernare - cu UDMR - liberalii castiga, insa cateva pozitii strategice: premierul Tariceanu nu va mai avea opozanti in Executiv; il citez pe domnul Teodor Melescanu: "In sfarsit, Guvernul Romaniei va putea functiona precum guvernele din democratiile occidentale". Dintr-un anumit punct de vedere, deci, tara va rasufla usurata, eventualele merite sau erori putand fi atribuite celor in cauza, fara ezitari. Alt atu este posibilitatea continuarii reformelor asumate de actualul Guvern Tariceanu; reformele se afla deocamdata in dificultate, in lipsa unei majoritati stabile.

In mare masura, succesul manevrei liberale depinde, insa, de viitorul politic al presedintelui Basescu; mai mult ca sigur, domnia sa va face, daca ramane presedinte, totul ca functionarea viitorului guvern liberal sa fie imposibila. Democratii au, pe de alta parte, indoieli cu privire la tactica presedintelui Basescu.

Vicepresedintele democrat Ioan Oltean declara, deunazi, despre PNL: "Vor face tot posibilul pentru a ne discredita si a ne distruge imaginea", de unde concluzia sceptica: "Avantajul plecarii PD de la guvernare va fi al PNL, care isi va face de cap". Aceasta fara a mentiona bonusul puterii, de care oricum PNL va profita.

Ce va castiga Romania de pe urma unui guvern unitar liberal?

Ramas singur la guvernare, PNL se va stradui, desigur, sa duca la indeplinire programul conceput initial impreuna cu PD; daca fostul partener de Alianta se va impotrivi, cum se poate crede, riscurile sunt mai curand pentru el.

Abia mai tarziu, in functie de evolutia PD si de factorul Basescu, se va putea spune, insa, daca PNL a procedat, din punct de vedere strategic, bine sau rau... Deocamdata, trebuie asteptat, nu fara bunavointa, precum la orice inceput, caci altminteri situatia existenta era fara iesire. Ceea ce electoratul nu va uita usor.

Serban ORESCU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 O scrisoare pierduta (5729 afisari)
 Mostenitoarea lui Versace se zbate intre viata si moarte (5298 afisari)
 Cel mai inalt ginere din lume (4231 afisari)
 Nervii la incercare (2966 afisari)
 Taxa verde la vedere (2299 afisari)
 Basescu: "Consideram ca, in linii mari, ne-am indeplinit misiunea la Basra" (158 afisari)
 Orban: Restructurarea Guvernului, amanata cu o saptamana (142 afisari)
 Calota arctica se topeste "surprinzator" de repede (131 afisari)
 Labirintul lui Pan (El laberinto del fauno) (80 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00526 sec.