Ziua Logo
  Nr. 3861 de miercuri, 21 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Inflatia este inca o amenintare

Romania trebuie sa recupereze in anii care urmeaza decalajul ce o separa de statele UE si sa imbunatateasca nivelul de trai al cetatenilor sai. Un element important in vederea atingerii acestor deziderate este reprezentat de adoptarea monedei unice europene. Astfel, guvernele care vor succeda in perioada post-aderarea trebuie sa urmareasca implementarea masurilor prevazute de programul de convergenta.

In momentul de fata, cel mai vulnerabil indicator pentru Romania, in vederea atingerii criteriilor de la Maastricht, este rata inflatiei. Desi Banca Nationala a prognozat o rata medie a inflatiei in 2007 de 4,3%, aceasta tinta este greu de atins. Cresterea salariilor precum si cresterea accelerata a deficitelor externe vor conduce la inflamarea inflatiei, ceea ce poate periclita indeplinirea programului de convergenta.

Recent, misiunea Fondului Monetar International din Romania a criticat autoritatile romane pentru ca nu au actionat decisv in preintampinarea riscurilor ridicate de o economie supraincalzita si de un deficit de cont curent in continua crestere. Un semnal de maxima preocupare l-a aratat si BNR care, in ultimul sau raport, a avertizat asupra riscurilor implicate de cresterea rapida a deficitelor externe.

Anul trecut, Romania a atins o valoare a deficitului extern de aproape 10 miliarde de euro, adica 10,5% din PIB. Dezechilibrul extern a crescut astfel cu 45% fata de 2005, fiind determinat de importurile masive si de deficitul comercial. Deficitul de cont curent este astfel corelat strict cu explozia deficitului comercial, care a crescut si el cu exact acelasi nivel, de 45%. Mai mult, tendinta de crestere a deficitelor se pastreaza si pentru anul acesta. Astfel, potrivit prognozelor oficiale, deficitul de cont curent ar urma sa urce in 2007 la 17,8 miliarde de euro.

Un alt risc care trebuie luat in calcul este dat de amplificarea dezechilibrului dintre economisire si investitii, precum si incertitudinile legate de evolutia viitoare a cursului de schimb. Investitiile straine directe au finantat, anul trecut, 93% din iesirile de valuta pe calea deficitului extern. Cu toate acestea, finalizarea privatizarilor si apetitul redus pentru investitiile green-field sugereaza ca anul 2007 va marca o scadere a nivelului investitiilor straine directe in tara noastra. Astfel, finantarea deficitelor externe va deveni o problema semnificativa in anii care urmeaza. Gradul de acoperire a deficitului de cont curent prin aportul investitiilor va fi cu mult sub nivelul de 70%, ceea ce va crea presiune asupra inflatiei si asupra monedei nationale. In acest sens, coordonarea politicilor bugetare cu politica monetara devine obligatorie pentru Guvern in urmatorii ani.

Un alt risc potential pentru procesul de dezinflatie este majorarea deficitului bugetar pana aproape de limita impusa de tratatul de la Maastricht. Experienta ultimilor doi ani de executie bugetara defectuoasa, capacitatea redusa a administratiei de a cheltui resursele bugetare si lipsa unei restructurari profunde a cheltuielilor publice reprezinta tot atatea motive de ingrijorare pentru evolutia politicilor bugetare in 2007.

Romania are nevoie de un set de politici fiscale si monetare clare si coerente care sa duca la efecte concrete, in primul rand la indeplinirea programului de convergenta. Introducerea monedei unice europene in 2013-2014 constituie obiectivul central al strategiei guvernamentale, iar toate eforturile publice trebuie canalizate spre indeplinirea acestui deziderat.

Mihai TANASESCU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Faptuloiu (4584 afisari)
 Cui i-a dat Voicu Stradivarius-ul pe mana? (3843 afisari)
 De cealalta parte a presei (3388 afisari)
 Planul B impotriva Iranului (2735 afisari)
 Pus la punct (2642 afisari)
 Pumn in plexul coalitiei anti-Basescu (457 afisari)
 S-au porcait in direct (244 afisari)
 Marea Britanie si Danemarca au anuntat azi retragerea trupelor din Irak (204 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00510 sec.