Ziua Logo
  Nr. 3860 de marti, 20 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Miron Cozma mai ramane in inchisoare

Fostul lider al minerilor, Miron Cozma, a aflat azi, la ora 17.00 ca nu este inca un om liber.

Magistratii Tribunalului Bucuresti au admis recursul declarat de procurori impotriva deciziei de eliberare a lui Miron Cozma. Prin urmare, fostul lider al minerilor ramane in detentie pana pe 2 decembrie 2007. Sentinta este definitiva si a fost luata cu o majoritate de voturi, unul dintre cei trei judecatori din complet considerand ca ar trebui respins recursul procurorilor, iar Cozma sa fie eliberat din inchisoare. "Luceafarul huilei" ar trebui sa mai execute doar zece luni de inchisoare, din cei 10 ani de pedeapsa. Acesta isi mai poate reitera cererea de eliberare pana la 25 octombrie, relateaza Relitatea Tv.

Inainte de pronuntarea verdictului, fratele lui Miron Cozma, Tiberiu Cozma, s-a declarat rezervat in ceea ce priveste eliberarea acestuia, deoarece a mai existat o decizie similara, insa dupa recursul procurorilor fostul conducator de mineriade a ramas mai departe in inchisoare, transmite corespondentul NewsIn

In ultimul cuvant, Miron Cozma a declarat doar ca are convingerea ca orice decizie va lua instanta in cazul sau, aceasta va fi in interesul legii.

Eliberarea lui Miron Cozma a fost pusa in discutie, initial, de Comisia Penitenciarului Rahova. Membrii comisiei au decis, cu unanimitate de voturi, sa recomande eliberarea lui Cozma datorita comportamentului impecabil al acestuia. In motivarea comisiei, se arata ca fostul lider al minerilor a participat la activitati culturale in penitenciar si a respectat toate criteriile impuse eliberarii conditionate.

Avocatul lui Cozma a cerut eliberarea acestuia, aratand ca termenul normal de punere in libertate in cazul acestuia a fost depasit cu aproape trei ani si ca in ultimele sase luni acesta a fost recompensat de patru ori de conducerea penitenciarului in care era inchis, iar o data a primit chiar drept la supliment.

Avocatul a mai aratat, de asemenea, ca in perioada iunie - septembrie 2005, cat a fost liber, Cozma nu a incalcat in nici un fel legea, ba mai mult, s-a intors din strainatate pentru a participa la procesul pe care il avea la Curtea de Apel Bucuresti.

Alte argumente prezentate de avocat pentru a demonstra ca Miron Cozma nu mai reprezinta nici un pericol au fost faptul ca oricum acesta nu are voie sa intre in Bucuresti timp de cinci ani si ca nu are voie sa mai detina nici o functie din cele pe care le avea atunci cand a comis faptele pentru care a fost condamnat.

Decizia de eliberare din 9 ianuarie a fost atacata de procurori.

Potrivit avocatului, cand va fi pus in libertate, Cozma se va intoarce la Timisoara, iar in perspectiva, are o oferta de munca in Franta.

Procurorul de sedinta a cerut respingerea recursului formulat in aceeasi cauza de reprezentantii Asociatiei Victimelor Mineriadelor pe motiv ca s-a constatat ca nu au calitate procesuala. Reamintim ca sedinta de judecata de azi a fost suspendata, temporar, din cauza cererii depuse de presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor (AVM), Viorel Ene, care a solicitat recuzarea completului care judeca procesul lui Miron Cozma, dupa ce acesta a respins exceptia de neconstitutionalitate privind constituirea asociatiei ca parte civila in proces. Un alt complet al Tribunalului Bucuresti, care a judecat cererea de recuzare, a decis insa respingerea acesteia ca nefondata, astfel incat procesul s-a reluat azi dupa-amiaza.

Politicienii comenteaza eventualitatea in care Cozma ar fi fost eliberat

Pareri diferite despre verdictul Justitiei fata de decizia de eliberare a lui Miron Cozma au fostii presedinti ai Romaniei, Emil Constantinescu si Ion Iliescu. Ion Iliescu a declarat, pentru Realitatea TV, ca nu regreta decizia luata cu mai bine de doi ani in urma.

"Am avut sentimentul ca traim un proces de normalitate, de normalizare, ca trebuie sa mearga si la asemenea acte care revin sefului statului. Omul a fost condamnat, a ispasit o mare parte din pedeapsa. In conditii normale, un asemenea act de clementa e practicat in toata lumea", a declarat Ion Iliescu, cu referire la decretul de amnistiere pe care acesta l-a semnat si revocat pe ultima suta a mandatului sau prezidential.

Nu de aceeasi parere este Emil Constantinescu, in timpul caruia au avut loc ultimele doua mineriade conduse de Miron Cozma. "Daca lovitura de stat ce avea ca obiect in primul rand pe presedintele Romaniei din acea perioada, acesta era obiectivul clar, de altfel, acest aspect a fost declarat de Corneliu Vadim Tudor, in acest moment Romania nu ar fi fost nici in NATO, nici in UE si in mod categoric ar fi fost intr-o situatie chiar de dezintegrare", a declarat Constantinescu.

Ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, aflat la mina Lupeni, a declarat, azi, referitor la posibila eliberare conditionata a lui Miron Cozma, ca acesta nu mai face parte din realitatea Vaii Jiului.

In opinia lui Vosganian, Miron Cozma nu va mai putea fi un lider al minerilor din Valea Jiului nici daca acestia ar mai dori acest lucru deoarece o persoana care are cazier nu poate intra in subteran.

Reactie dupa aflarea verdictului

Inlocuitorul lui Miron Cozma in fruntea minerilor din Valea Jiului, Marian Holban, considera ca decizia instantei de a nu-l elibera pe fostul lider al ortacilor este nedreapta. "Omul acesta, dupa parerea mea, nu este singurul vinovat al mineriadelor", spune Holban.

"Luceafarul Huilei" si mineriadele

Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a marcat istoria ultimilor 17 ani prin evenimente de maxim barbarism in care a avut un rol esential. El i-a condus pe minerii din Valea Jiului spre Capitala, consacrand practic termenul de "mineriada". Puterea de convingere si siguranta de sine i-au adus sustinerea minerilor, pentru care lozinca "Murim, luptam, pe Cozma aparam!" devenise, la un moment dat, singura cale de urmat, relateaza Realitatea Tv.

Miron Cozma, fost subinginer la mina Lonea, a ajuns sa fie cunoscut de intreaga tara in iunie 1990. Atunci, la indemnul presedintelui Ion Iliescu de a face "curatenie" in Piata Universitatii, ocupata de asa-zisii golani, minerii condusi de Cozma au avut prima descindere sangeroasa in Capitala. Un an mai tarziu, in septembrie 1991, Cozma s-a intors cu minerii in Bucuresti, pe motiv ca nu le-au fost acceptate revendicarile sindicale. Minerii au asediat Guvernul si Televiziunea, iar actiunea lor a determinat caderea Guvernului Petre Roman.

In ianuarie 1997, Cozma a fost arestat preventiv pentru mineriada din 1991. Mii de ortaci s-au adunat zile in sir la Petrosani si au cerut eliberarea lui. In iunie 1998, Cozma a fost condamnat la un an si sase luni de inchisoare pentru mineriada din 1991. A fost pus in libertate in iulie 1998 cand peste o mie de oameni l-au asteptat la Petrosani, in ciuda ploii torentiale. Peste cateva luni, Cozma i-a mobilizat din nou pe mineri sa plece spre Bucuresti, invocand decizia de inchidere a unor mine.

La inceputul lui 1999, minerii au pornit spre Capitala, trecand de jandarmi si politisti in Defileul Jiului, la Bumbesti-Jiu, Horezu, Costesti sau Ramnicu-Valcea. Minerii s-au oprit doar dupa ce premierul Radu Vasile a acceptat sa stea de vorba cu Miron Cozma, la Cozia. Cozma a fost capturat in februarie 1999, la Stoenesti, dupa o confruntare violenta intre mineri si fortele de ordine.

Curtea de Apel Bucuresti a contopit, in 24 octombrie 2005, la cererea lui Cozma, pedepsele primite de fostul lider din Valea Jiului pentru mineriadele din septembrie 1991 si ianuarie 1999, respingand, o saptamana mai tarziu, recursul procurorilor. Curtea a decis astfel sa contopeasca pedeapsa de sapte ani si 11 luni pentru mineriada din 1991- executata deja din pedeapsa de 18 ani de inchisoare - cu cea de zece ani data de instanta suprema in dosarul mineriadei de la Costesti.

REACTII LA CALD

Roland Catalin PENA, redactor sef adjunct:

"Este surprinzator ca PSD se ocupa de toate problemele tarii mai putin de cea a eliberarii lui Cozma. Asta, daca luam in considerare ca, prin alegerea lui Mircea Geoana ca presedinte al PSD, ceva s-a schimbat acolo. Poate ar fi trebuit si domnul Geoana sa raspunda la o intrebare despre procesul Cozma. Ar avea si el o jucarie interesanta si si-ar lua distanta, legal, fata de Iliescu. Deocamdata, Geoana, cel care in toamna lui '96 ii adresa noului presedinte de atunci Emil Constantinescu o scrisoare de sustinere si de infierare a <<regimului comunist Iliescu>>, isi da iarasi in stamba. E Geoana, e Iliescu sau e acelasi PSD nereformat al baronilor de pana in 2004?"

Andrei GHITUSCA, redactor Departament Investigatii:

"Cred ca decizia de astazi a magistratilor a surprins pe toata lumea. Desi nu se poate comenta asupra gravitatii faptelor comise de Cozma, putini au fost cei care s-au indoit ca acesta nu va parasi arestul astazi, avand in vedere ca se afla la a treia incercare de eliberare conditionata si tinand cont de raportul intocmit de comisia penitenciarului, strict in favoarea detinutului".

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Al 13-lea semn zodiacal (7278 afisari)
 Razboiul anti-URSS a fost legitim (5886 afisari)
 Un nou scandal Basescu - Tariceanu (4102 afisari)
 Cacealmaua lui Madalin (3648 afisari)
 Pasalac nemtesc (3351 afisari)
 Urmariti inregistrarea video a ultimelor momente din viata lui John F Kennedy (869 afisari)
 Suspendarea, inaintea votului uninominal (152 afisari)
 BBC: SUA au un plan de atac asupra Iranului (123 afisari)
 Miron Cozma mai ramane in inchisoare (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00559 sec.