Ziua Logo
  Nr. 3855 de miercuri, 14 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Stiri pe scurt

Frana la gaze

Autoritatile incearca sa limiteze cresterea pretului gazelor naturale la consumatorul final la un nivel cat mai apropiat de rata inflatiei, astfel ca majorarea ar putea fi de 5-6%, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian. Pretul gazelor din productia interna este prognozat sa creasca cu 14%, ceea ce inseamna ca pretul platit de consumatori va urca cu 7- 8%. "Incercam ca impactul la populatie sa fie de 5-6%, cat mai aproape de rata inflatiei", a spus Vosganian. Ministrul Economniei a declarat la jumatatea lunii ianuarie ca nivelul majorarii ar putea fi mai redus de 5%, daca va scadea pretul de achizitie a gazelor naturale din import. In aceste conditii, impactul asupra inflatiei va fi de 0,5 puncte procentuale. (G.M.)

Taxa discriminatorie

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) considera ca propunerea legislativa privind introducerea impozitului de 1% din profit pentru companiile cu o cifra de afaceri mai mare de 100.000 de euro contravine principiilor Codului Fiscal si este discriminatorie.

Potrivit proiectului de lege initiat de Partidul Conservator, companiile in cauza vor plati o taxa de solidaritate de 1% catre pensionarii al caror venit este mai mic decat salariul minim pe economie. "Introducerea unei noi taxe incepand cu luna februarie, taxa ce aduce atingere unui impozit prevazut de Codul Fiscal (impozitul pe profit) reprezinta cresterea sarcinii fiscale suportata de persoanele juridice platitoare de impozit pe profit de la 16% la 17%, prin introducerea taxei de solidaritate sociala", se mentioneaza intr-un comunicat al Camerei de Comert. AmCham mai apreciaza ca masurile impuse prin acest proiect de lege au o natura discriminatorie, taxa de solidaritate sociala aplicandu-se doar in cazul operatorilor economici a caror cifra de afaceri anuala depaseste 100.000 de euro. In opinia reprezentantilor Camerei de Comert Americane, textul de lege incalca principiul certitudinii impunerii, pentru ca nu contine prevederi clare cu privire la determinarea, declararea si plata taxei si nu precizeaza daca impunerea se va aplica la profitul fiscal, ca in cazul impozitului pe profit, sau la profitul contabil. (G.R.P.)

IKEA in martie

Primul magazin IKEA din Romania, situat in zona comerciala a proiectului imobiliar Baneasa, va fi inaugurat la 21 martie, a anuntat compania. Retailerul suedez de mobila IKEA va distribui in Bucuresti si in imprejurimile Capitalei, anterior deschiderii magazinului, un catalog cu produsele care vor fi disponibile in viitorul centru comercial. IKEA mizeaza pe vanzarea produselor functionale, usor de asamblat si cu preturi reduse, gama de produse disponibile in magazinul din Baneasa insumand circa 7000 de articole de mobila si decoratiuni interioare. Avand in vedere suprafata totala magazinului, de 26.000 de metri patrati, cumparatorii vor fi ghidati in interior de sagetile de pe podea si tavan. In august 2006, IKEA avea 237 de magazine in 34 de state. (G.R.P.)

Program de reabilitare termica

Pana 15 aprilie, asociatiile de proprietari din Sectorul 6 al Capitalei pot depune la Biroul Unic al Primariei documentatia pentru reabilitare termica a imobilelor care vor intra in programul guvernamental de pe anul 2007. In prezent, doua blocuri au deja intocmit auditul energetic (verificare pentru stabilirea coeficientului de pierdere al energiei termice), urmand ca alte 12 blocuri sa fie supuse expertizei energetice in aceasta primavara. Pentru a beneficia de subventiile de la Bugetul de stat - 34% si de la autoritatile locale - 33%, asociatiile de proprietari trebuie sa aiba constituit un fond de reparatii din care vor suporta partea lor de investitie - 33%. Blocurile de locuinte sunt incluse in programele anuale de reabilitare termica daca asociatiile de proprietari aproba, cu votul a 50 plus unu din membri, decizia de interventie si semneaza conventia-cadru cu coordonatorul programului, pentru derularea si finantarea actiunilor.

(Magda SEVERIN)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ralph Fiennes, sex in toaleta avionului (4059 afisari)
 Macovei indezirabila (3774 afisari)
 Hotii de la cablu (2975 afisari)
 Cade Macovei (2921 afisari)
 Romania, incoltita de la Rasarit (2363 afisari)
 Cainii rosii ataca Lisabona (139 afisari)
 Jandarmii romani, acuzati de moartea celor doi protestatari albanezi (98 afisari)
 Premierul asteapta raspunsul Curtii Constitutionale (80 afisari)
 Parlamentul European a adoptat raportul Fava (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00588 sec.