Ziua Logo
  Nr. 3840 de sambata, 27 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Cei care contesta deciziile CNSAS s-ar putea adresa direct Justitiei

Senatorii din Comisia juridica au hotarat sa elimine dreptul Colegiului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) de a decide in privinta contestatiilor. Astfel, cei care nu sunt de acord cu deciziile Colegiului nu se vor mai putea adresa acestuia ci direct Justitiei. Totodata, membrii CNSAS nu vor mai putea face parte din partide politice si le este interzis sa desfasoare actiuni de natura politica.

Potrivit unui amendament introdus de catre senatorii Antonie Iorgovan (PSD) si Gavrila Vasilescu (PC) si adoptat de majoritatea celor din comisie, deciziile Colegiului pot fi atacate in conditiile legii contenciosului administrativ, dand, astfel, Justitiei dreptul de a analiza contestatiile, solutie ceruta, de altfel, de CNSAS, relateaza Rompres.

Un alt amendament admis de majoritatea senatorilor Comisiei Juridice a fost cel al senatorului Serban Nicolae, potrivit caruia ''procedura de constatare a unor incompatibilitati sau a unor fapte nedemne de calitatea de membru apartine Parlamentului''. Astfel, membrii Colegiului CNSAS nu mai pot fi revocati de Inalta Curte de Casatie si Justitie, cum prevede Ordonanta 16/2006 de modificare a Legii privind deconspirarea societatii si accesul la propriul dosar, ci trebuie sa fie inlocuiti de autoritatea care i-a numit.

Potrivit Ordonantei CNSAS, membrii Colegiului nu pot face parte din partide politice si li se interzice desfasurarea oricarei activitati de natura politica. Totodata, calitatea de membru CNSAS ''este incompatibila cu orice functie publica sau privata, in afara celei de cadru didactic in invatamantul superior''. Considerand insa ca sanctiunea incetarii mandatului este excesiva, senatorii su prevazut ca, in cazul unor astfel de fapte, sa se aplice Regulamentul de organizare si functionare CNSAS, ce ofera posibilitatea membrilor Colegiului sa se judece intre ei.

''Textele au fost dezbatute cu profesionalism si multa rabdarea, a declarat, la finalul sedintei, presedintele Colegiului CNSAS, Claudiu Secasiu. Votul final asupra Ordonantei CNSAS va fi dat in urmatoarea sedinta a Comisiei juridice. Urmatorul pas va fi dezbaterea in plenul Senatului, care e camera decizionala in acest caz.

Maine, senatorii Comisie juridice urmeaza sa reia discutiile pe marginea infiintarii Agentiei Nationale de Integritate.

REACTII LA CALD

Valentina DELEANU, redactor Departament Politica Interna:

''Senatorii au stabilit ieri ca cei care contesta deciziile Colegiului sa se adreseze direct justitiei, iar nu tot acestei institutii. Parlamentarii au simplificat astfel procesul de etichetare a persoanelor analizate de CNSAS. Pe de alta parte, senatorii au decis ca membrii Colegiului sa nu mai aiba voie sa desfasoare activitati politice, prevedere ce face referire si la interventiile din mass-media. Este o masura binevenita, menita sa separe opiniile membrilor CNSAS de afinitatile lor politice''.

Adrian Enculescu
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Caii troieni ai SUA in Europa ataca la Rusia (3798 afisari)
 Cazul Steinhardt (3281 afisari)
 Adevaratul Antonescu, cel din stenograme (3273 afisari)
 A fost prins! (3124 afisari)
 Mai animalule, unde e tata? (2883 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00572 sec.