Ziua Logo
  Nr. 3837 de miercuri, 24 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Romania ingrijoreaza UE prin tendinte moscovite, conform "The Wall Street Journal"

Prestigiosul cotidian "The Wall Street Journal" publica in editia de astazi o analiza extrem de critica la adresa imixtiunii politicului in afacerile din Romania si in sistemul judiciar. Cazul Rompetrol i-a atras atentia analistului John W. Miller care isi construieste articolul - intitulat "Romania ingrijoreaza Uniunea Europeana intr-un caz cu ecouri similare Iukos" - pornind de la cazul a doi tineri investitori americani care au decis, in urma cu zece ani, sa colaboreze cu un proeminent om de afaceri roman. Cei doi se confrunta, in prezent, cu acuzatii de frauda si coruptie.

"Suntem ingrijorati" de evolutia cazului Rompetrol, declara Timo Summa, director al Comisiei Europene pentru extindere.

Intrebat despre acest subiect, presedintele Basescu a refuzat sa dea declaratii publicatiei americane. In contextul luptei anticoruptie din Romania, ziarul titreaza ca exista suspiciuni ca decizia de a redeschide cazul Rompetrol ar fi fost motivata de considerente politice pentru ca Dinu Patriciu l-ar fi sprijinit pe rivalul lui Basescu in alegerile din 2004.

REACTII LA CALD

Gabi MOROIANU, redactor Departament Economic:

"<<The Wall Street Journal, Europe>> publica astazi, pe prima pagina, un articol, continuat, amplu, in interiorul publicatiei. Autorii articolului subliniaza, inca de la inceput, practic, esenta a ceea ce se intampla astazi in Romania: unii oameni sunt nemultumiti ca altii fac bani! Pentru ca, iata ce scrie autorul articolului: Pe durata dificilei sale tranzitii de la comunism la capitalism, incepute in anii 1990, Romania adesea a vandut active degradate, aflate in proprietatea statului, pentru sume infime. Astazi, se dezvolta o reactie ostila la aceasta situatie, pe masura ce investitorii, multi dintre ei occidentali, incaseaza profitul in urma acestor afaceri". Si, poate cel mai important, in al doilea paragraf al articolului, scrie: "Un caz in mod particular - implicand fosta companie de stat Rompetrol - a divizat tara cu privire la rolul politicii in afaceri si sistemul juridic si a ridicat intrebari asupra onestitatii demersului anticoruptie al Guvernului". Ceea ce s-ar putea "traduce" prin aceea ca unii romani, dupa 17 ani de la evenimentele din decembrie 1989, inca n-au inteles ca esenta capitalismului inseamna afaceri si profit. Iar "cireasa de pe tort" este cea privitoare la "onestitatea demersului anticoruptie". Exemplul prezentat de Wall Street Journal privitor la "onestitatea demersului anticoruptie" este cel referitor la Rompetrol."

ZIUA va prezinta articolul integral in editia de maine!

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Uragan peste Basescu (4196 afisari)
 Operatiunea anti-Basescu (3936 afisari)
 SUA ataca Iranul pana in aprilie (3743 afisari)
 Ziua a avut dreptate: E ciordita! (2616 afisari)
 Goarnele Cotrocenilor: Rompres si Ev.Z (2583 afisari)
 Basescu a serbat Unirea alaturi de platformistii lui Stolojan, Tariceanu, prezidand sedinta de Guvern (291 afisari)
 Greva la Bursa de Valori Bucuresti (118 afisari)
 Cei care contesta deciziile CNSAS s-ar putea adresa direct Justitiei (51 afisari)
 Trend-ul pe 2007: de la virusi de tip Phantom la virusi de tip cal-troian (49 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00730 sec.