Ziua Logo
  Nr. 3831 de miercuri, 17 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Liberalii imping legile sigurantei spre Parlament

Pachetul legilor sigurantei nationale s-au intorsde la CSAT la Guvern fara aviz, continand doar cateva observatii. Satui de ping-pong-ul Presedintie-Guvern, reprezentantii PNL vor sa introduca proiectele in Legislativ

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a retrimis Guvernului pachetul de proiecte privind siguranta nationala fara aviz, a anuntat ieri secretarul general al Guvernului, Radu Stroe. In aceste conditii, sustine ministrul liberal, varianta cea mai probabila este trimiterea proiectelor in Parlament. Presedintele Camerei Deputatilor a precizat ca le asteapta cu bratele deschise. Bogdan Olteanu (PNL) a promis ca in prima sedinta a conducerii partidului, va propune ca parlamentarii liberali sa preia proiectele Guvernului ca initiative proprii, pentru a le introduce rapid in dezbaterea Legislativului.

Radu Stroe a subliniat ca pachetul de legi privind siguranta nationala a fost retrimis Executivului printr-o adresa semnata de secretarul institutiei, generalul Ion Oprisor. "Le-a retrimis secretarul CSAT, Ion Oprisor, cu o scrisoare de trei sferturi de pagina, care, probabil, contine observatiile si ideile sale personale", a afirmat ieri Stroe, conform NewsIn. In afara de motivatia ca actele normative nu au avizele SRI, SIE si SPP, secretarul general al Guvernului spune ca adresa mai continea si alte "pseudo-argumente", cum ar fi ca nu fusesera inglobate toate observatiile Consiliului Legislativ. Stroe a adaugat ca varianta cea mai probabila este trimiterea pachetului de legi in Parlament, impreuna cu adresa CSAT, urmand ca Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, ca si comisiile juridice, sa decida asupra lor. Adresa CSAT ar putea fi interpretata inclusiv ca un aviz negativ, a mai adaugat el. "Au trecut trei luni si CSAT nu si-a dat avizul. CSAT trebuia sa se intruneasca si sa dea, macar, aviz negativ, daca tot considerau ca nu am luat in considerare observatiile serviciilor", a precizat Stroe. El a subliniat ca serviciile nu aveau de ce sa isi dea avizul - in afara de faptul ca forma initiala a legii reprezenta punctul lor de vedere, serviciile, si nu ministerele isi dau avizele asupra actelor normative. Acelasi punct de vedere l-a exprimat ieri si consilierul pe probleme de siguranta in Cancelaria Premierului. Stejarel Olaru a aratat, conform Mediafax, ca "din punct de vedere legal, noi am avut toate avizele necesare si aceasta tergiversare nu ni se pare corecta".

Rapid, in Legislativ

Tot ieri, presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a anuntat ca in prima sedinta a Biroului Politic Central al PNL, va propune ca parlamentarii liberali sa preia proiectele Guvernului ca initiative proprii, pentru a le introduce rapid in dezbaterea Legislativului. "Observ ca presedintele Traian Basescu continua sa ignore interesul national si intarzie nepermis de mult adoptarea legilor privind siguranta nationala", a motivat Olteanu. El a aratat ca este necesara adoptarea rapida a respectivelor legi, astfel incat noile norme sa duca la reformarea din temelii a serviciilor secrete si la blocarea mecanismelor prin care este risipit banul public. Amintim ca si premierul Tariceanu anuntase, la Congresul extraordinar al PNL, ca liberalii vor prelua ca initiative ale parlamentarilor sai legile sigurantei nationale daca nu se adopta intr-un termen rezonabil pachetul promovat de Guvern.

Pachetul proiectelor de legi privind siguranta nationala, prezentat in CSAT in februarie 2006, a fost aprobat in Executiv in 25 octombrie, suferind modificari consistente. Ulterior, proiectele au fost trimise CSAT spre avizare, iar presedintele Basescu s-a declarat nemultumit de forma parafata in Guvern.

Pe de alta parte, presedintele Comisiei de aparare din Camera, Mihai Stanisoara (PD), a declarat, potrivit Mediafax, ca legile sigurantei au fost returnate de CSAT Guvernului pentru ca nu contineau observatiile Consiliului Legislativ, ale institutiilor care le-au avizat si ale celor din sistemul de securitate.

UDMR are amendamente

Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ieri ca nu avea cunostinta de faptul ca pachetul de legi privind siguranta nationala s-a intors de la CSAT la Guvern fara aviz, asa cum sustine secretarul general al Guvernului, Radu Stroe. Marko Bela a precizat ca, in Guvern, UDMR a fost de acord cu principiile pe care se bazeaza pachetul de legi, unul dintre acestea fiind ca serviciile secrete sa nu mai desfasoare activitati economice. Liderul Uniunii a subliniat ca, in cazul in care pachetul de legi propus de Guvern va ajunge in Parlament, Uniunea va propune amendamente prin care sa se previna posibilitatea "unor excese" din partea serviciilor secrete. (R.I.P.)

PSD miroase conflictul

Trimiterea la Guvern, de catre CSAT, a pachetului de legi privind siguranta nationala fara a le aviza este un pretext prin care se continua lupta inutila si contraproductiva intre presedinte si primul-ministru, a acuzat, ieri, presedintele PSD, Mircea Geoana. "Se foloseste aceasta problema ca o minge de ping-pong intre premier si presedinte. Trimiterea acestui pachet fara avizul CSAT e inca o dovada ca Traian Basescu continua lupta impotriva premierului Tariceanu", a spus Geoana, precizand ca PSD solicita ca aceste legi sa fie trimise neintarziat la Parlament. El a mai informat ca decizia BPN este ca, saptamana viitoare, social-democratii sa finalizeze un pachet de legi al PSD in care sa transeze acest subiect. (R.A.)

n Ovidiu BANCHES
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Legionarii Mota si Marin comemorati in Spania (3295 afisari)
 Penitenciarul universitar (3243 afisari)
 Maria Basescu pazita de un SPP-ist penal (3044 afisari)
 Un nor atomic terorist deasupra Europei (2529 afisari)
 Spaga inapoi! (2469 afisari)
 Primul transplant de uter, de la proiect la realitate (304 afisari)
 DIICOT ne prosteste in fata (274 afisari)
 Romani arestati la Chisinau pentru ''Unire!'' (181 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00548 sec.