Ziua Logo
  Nr. 3386 de joi, 28 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Stiri pe scurt

Avertismentul PPCD

Criza inundatiilor prefigureaza deja faptul ca Romania se va confrunta, in viitorul apropiat, cu o productie foarte slaba de grau, iar aceasta situatie trebuie ameliorata printr-o serie de masuri, a precizat ieri presedintele PPCD, Gheorghe Ciuhandu (foto). "PPCD considera ca Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale trebuie sa intervina de urgenta in favoarea producatorilor de grau, stabilind un pret minim garantat pe kilogramul de grau. Aceasta ar fi, insa, doar o solutie pe termen scurt", a afirmat crestin-democratul. Printre solutiile pe termen scurt solicitate de PPCD pentru ajutorarea producatorilor agricoli se numara: sustinerea gospodariei taranesti pe baza de proiecte, instituirea unui sistem echitabil si transparent de subventionare si sustinere a agricultorilor, aplicarea unui sistem functional de garantare a creditelor pentru tarani si a unei perioade de gratie avantajoase pentru returnarea acestora, organizarea si asigurarea functionalitatii si stabilitatii pietelor agricole, dezvoltarea serviciilor de colectare a produselor agricole, a burselor de marfuri si a pietelor de gros, introducerea si promovarea unui sistem de asigurari agricole la nivel national. (R.G.)

Vacaroiu vrea la serviciu

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu si al sau partid si-au schimbat brusc parerea in privinta necesitatii sesiunii extraordinare, solicitand ieri, in Biroul permanent al acestei Camere prelungirea activitatii senatoriale pana pe 11 august. Cererea lui Vacaroiu nu a intrunit insa suportul Puterii, care a decis ca astazi sa fie ultima zi de lucru a Senatului. Pozitia PSD este cel putin ciudata, tinand cont ca in primul moment al convocarii Senatului in sesiune extraordinara pana pe 29 iunie, principalul partid de Opozitie a criticat din rasputeri acest demers, apreciindu-l drept inutil. De aceasta data insa, PSD si-a dat seama cat de important este procesul legislativ si s-a plans ca sesiunea extraordinara nu-si mai are rostul atata vreme cat ordonantele aprobate la Senat nu au mai fost discutate si la Camera, si viceversa. Mai mult chiar, Vacaroiu a insistat in Biroul permanent al Senatului pentru prelungirea lucrarilor Senatului pe motiv ca aceasta Camera trebuie sa ia urgent in discutie doua ordonante referitoare la organizarea studiilor universitare, respectiv asigurarea calitatii educatiei. Cele doua acte normative au fost discutate, ieri, in Comisia de invatamant a Senatului, insa raportul asupra lor va fi finalizat la sfarsitul lunii august si vor fi dezbatute in plen in sesiunea ordinara din toamna. (R.A.)

Tokay, ambasador in Lituania

Fost deputat timp de 15 ani, iar in prezent consilier local municipal, aradeanul Gyorgy Tokay a fost numit de Guvern, la propunerea conducerii centrale a UDMR, ca ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Lituania. In urma analizarii dosarelor mai multor persoane, reprezentantii Guvernului s-au oprit la Gyorgy Tokay, la aceasta alegere contribuind si faptul ca acesta , in calitate de deputat, a reprezentat Romania in diverse tari, iar timp de zece ani a reprezentat tara in Adunarea Parlamentara a OSCE. "Voi reprezenta in integralitate interesele Romaniei si pe ale cetatenilor romani din acea zona. Nu in ultimul rand, voi reprezenta interesele firmelor romanesti pentru ca Romania va avea legaturi economice puternice cu aceste tari. Rolul meu va fi acela de a facilita, de a cauta posibilitati de conlucrare in domeniul relatiilor comerciale, al exportului si al importului", a precizat Tokay. Gyorgy Tokay isi va incepe misiunea diplomatica, la Vilnius, in toamna acestui an, dupa de ce fi validat de Parlament. (Rompres)

Nostalgii dupa CNEAA

Senatorul PSD Alexandru Athanasiu, fost ministru al Invatamantului, a criticat ieri ordonanta de guvern privind asigurarea calitatii educatiei, atragand atentia asupra faptului ca prin desfiintarea Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare (CNEAA), prevazuta in acest act normativ, are loc "o concentrare a atributiilor Ministerului Educatiei si nu descentralizarea acestora". Proiectul de aprobare a ordonantei prevede desfiintarea in cel mult trei luni a CNEAA, institutie aflata sub control parlamentar, si infiintarea unei agentii subordonate Ministerului Educatiei, care sa stabileasca criteriile de evaluare academica. In Camera Deputatilor proiectul de aprobare a ordonantei a fost amendat in sensul prelungirii termenului de desfiintare a CNEAA la sase luni. Senatul PSD Serban Nicolae a apreciat ca aceasta ordonanta trebuia finalizata in sesiune extraordinara, intrucat ea isi produce efectele si guvernul trebuie sa numeasca in termen de 30 de zile directorul acestei agentii. "In conditiile in care Senatul ar respinge, in calitate de Camera decizionala, aceasta ordonanta, in toamna toate structurile infiintate cu doar o luna in urma nu ar mai avea o baza legala", a spus Serban Nicolae. (Rompres)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Nicolas Poussin (1594-1665) (166 afisari)
 Trenurile in Moldova (58 afisari)
 Fantastica inginerie (43 afisari)
 "Ambasada romana din Stockholm m-a persecutat intotdeauna..." (39 afisari)
 Angela Gheorghiu si Roberto Alagna, din nou in "Boema" (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00446 sec.