Ziua Logo
  Nr. 3386 de joi, 28 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Stiri pe scurt

Munca, buna de integrare

Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, s-a declarat optimist in privinta evaluarii activitatii desfasurate in cadrul ministerului pe care il conduce. Aceasta evaluare, anuntata de primul-ministru, va fi realizata de partidele din care fac parte ministrii dar si de premier. Dupa aceasta evaluare se va hotari o eventuala remaniere guvernamentala. Barbu a precizat ca este singurul ministru care a anuntat ca isi va da demisia daca nu va reusi sa finalizeze ceea ce si-a propus (n.r. - recalcularea pensiilor). "Pentru moment, suntem in grafic cu recalcularea pensiilor si sper ca vom termina acest proces pana la sfarsitul anului. De asemenea, am reusit sa modificam Codul Muncii si vom propune un sistem de acordare a indemnizatiilor pentru mamici astfel incat drepturile sa se extinda si pentru persoanele neangajate. In acest moment, propunerile pentru aceste indemnizatii sunt in faza de dezbatere publica", a declarat ministrul Barbu. El a mai amintit si lansarea reformei in sistemul de asistenta sociala, reforma intarziata de guvernarea precedenta. "O alta masura restanta a guvernarii PSD este Memorandumul comun privind incluziunea sociala. Acest act a fost semnat de ministrul Muncii in luna iunie", a declarat Maria Muga, secretar de stat in Ministerul Muncii. Ministerul amintit a mai "mostenit" si restante in ceea ce priveste masurile necesare integrarii in Uniunea Europeana. "Din totalul celor 43 de masuri scadente in iulie 2005, 19 erau restante. In prezent, mai sunt patru masuri nerealizate dar in august vor fi adoptate si acestea", a adaugat Barbu. (Corina SCARLAT)

Repartitie la meserii

Circa 90.000 de candidati au participat la cea de-a doua repartizare computerizata in licee si scoli profesionale, dintre acestia aproximativ 7% neregasindu-se printre cei admisi, pentru ca nu au exprimat suficiente optiuni, informeaza Ministerul Educatiei si Cercetarii. Ministerul Educatiei si SIVECO Romania au organizat, in 26 iulie, conform calendarului oficial, repartizarea computerizata in scolile de arte si meserii a candidatilor care nu au promovat testele nationale. De asemenea, au fost repartizati pe locurile ramase libere in licee, candidatii care din diverse motive (de exemplu au completat prea putine optiuni in fisa de inscriere) au ramas nerepartizati in prima etapa. In urma repartizarii, din cei 90.528 candidati inscrisi, 84.676 au fost declarati admisi (252 la licee, respectiv 84.424 in scolile de arte si meserii). Nu au fost repartizati 5852 de candidati deoarece nu si-au exprimat suficiente optiuni. In Capitala s-au inscris pentru aceasta etapa 6285 de candidati, dintre acestia 6156 fiind repartizati. Dupa aceasta a doua etapa, la nivel national au ramas neocupate 17.976 locuri la licee si 13.650 de locuri la scolile de arte si meserii. Pentru cuprinderea in sistem a candidatilor ramasi nerepartizati, in perioada 1 - 6 august, comisiile judetene de admitere vor rezolva situatiile speciale ivite dupa repartizarea computerizata si vor repartiza pe locurile libere ramase in scolile de arte si meserii candidatii care nu si-au depus dosarele de inscriere in termen si cei care nu au participat la repartizarile computerizate. (Mihaela JITEA)

Control la dinti

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie la Asociatia Nationala a Tehnicienilor Dentari din Romania referitoare la posibila incalcare a legii prin fixarea unor niveluri minime ale preturilor de catre laboratoarele dentare. Potrivit unui comunicat al Consiliului, investigatia a fost declansata din oficiu. O echipa a Consiliului Concurentei a facut, ieri, printr-un ordin al presedintelui institutiei, o inspectie inopinata la sediul asociatiei, pentru a obtine documentele probatoare in investigatie. Inspectia inopinata este o procedura legala, pe care Consiliul Concurentei a anuntat ca il va folosi tot mai frecvent in abordarea proactiva a pietei. (A.G.C.)

Tantarul versatil

Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, explica invazia tantarilor in Capitala prin migrarea lor din judetul Ilfov. Edilul-sef a declarat, la conferinta de presa de ieri, ca a aflat de la specialisti cat de "versatil" este tantarul: "Am aflat si eu ca tantarul se relocalizeaza foarte usor. Zboara 12 km pe noapte, si mai ales femelele sunt periculoase", a argumentat el ineficienta campaniei de dezinsectie executata de firma cu care municipalitatea are contract pentru starpirea insectelor. Dupa ce a dat vina pe tantarii din judetul Ilfov, Videanu a anuntat ca firma 2D Bucuresti, prestatorul serviciului de dezinsectie si deratizare in Capitala, aplica insectelor nemiloase - care i-au scos din minti pe bucuresteni in ultimele saptamani - un "tratament dublu", dimineata la prima ora si seara. Primarul general sustine ca ploile au anulat, practic eficienta substantelor. (Magda SEVERIN)

Actiuni anti-specula

Cuantumul amenzilor aplicate saptamana trecuta de inspectorii Serviciul Autorizare Control din Primaria Sectorului 3 se ridica la peste 17.445 RON (174.450.000 ROL). Echipele mixte de control formate din inspectori si reprezentanti ai Sectiilor de Politie nr. 12 si nr. 13 au controlat 139 de agenti economici care functioneaza in pietele Bobocica, Ramnicu Sarat, Matei Ambrozie, Piata Titan I (Salajan), Iosif Albu, 1 Decembrie 1918 si Titan II (Minis). Actiunile au vizat in principal combaterea speculei si a comertului ilegal stradal neautorizat. S-a urmarit, de asemenea, identificarea agentilor economici cu documente de functionare avand termen depasit si s-a verificat respectarea normelor privind salubrizarea si pastrarea curateniei. (M.S.)

Afaceri la incubator

Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) va infiinta trei incubatoare de afaceri in judetele Hunedoara, Brasov si Alba, urmand ca, dupa un studiu de evaluare, programul sa fie extins in alte doua judete, au anuntat, ieri, oficialii ANIMMC. Programul national de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si afaceri are ca scop principal dezvoltarea sectorului IMM din Romania, prin crearea de noi locuri de munca in zonele defavorizate din judetele respective. Programul se deruleaza intre anii 2004 si 2008, conform strategiei guvernamentale pentru sustinerea dezvoltarii IMM, in baza alocatiilor bugetare prevazute anual prin legea bugetului de stat si a contributiilor alocate anual de catre Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) si Guvernul Japoniei. Prin intermediul incubatoarelor de afaceri, mici intreprinzatori vor beneficia de acces la utilitati si asistenta manageriala la preturi reduse si vor putea primi alocatii financiare nerambursabile. Beneficiarii programului vor fi IMM nou infiintate sau cele cu un istoric de functionare de maximum doi ani. Societatile respective trebuie sa prezinte un proiect fezabil de dezvoltare si sa creeze minimum trei locuri de munca in urmatorii doi ani. Bugetul total al programului se ridica la 133,21 miliarde de lei, din care Guvernul Japoniei contribuie cu 39 miliarde de lei. (M.C.B.)

Ajutoare McDonald's

In data de 28 iulie 2005, McDonald's lanseaza campania de ajutorare a victimelor inundatiilor din Moldova printr-un apel la solidaritate umana. McDonald's este o companie de oameni pentru oameni si dorim sa oferim sansa unui nou inceput unei familii din Moldova ramase fara adapost. McDonald's va construi o casa complet mobilata pentru o familie. Si clientii si partenerii nostri pot face donatii in urnele special amenajate in fiecare restaurant McDonald's din Romania. La sfarsitul campaniei, toate fondurile stranse prin contributii publice, prin sumele donate de McDonald's Romania si de Fundatia pentru Copii Ronald McDonald vor fi date publicitatii si imediat se va demara proiectul de constructie al casei care va recladi viata acestei familii sinistrate.

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Nicolas Poussin (1594-1665) (166 afisari)
 Trenurile in Moldova (58 afisari)
 Fantastica inginerie (43 afisari)
 "Ambasada romana din Stockholm m-a persecutat intotdeauna..." (39 afisari)
 Angela Gheorghiu si Roberto Alagna, din nou in "Boema" (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00425 sec.