Ziua Logo
  Nr. 3380 de joi, 21 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Guvernul reduce vizita la 15 zile

Confom noii legi privind documentul de identitate, persoana care gazduieste pe cineva mai mult de 15 zile neintrerupt trebuie sa anunte politia sau serviciul public comunitar * Termenul a fost redus de la 45 de zile * Tot dupa 15 zile cetateanul trebuie sa solicite si modificarea resedintei * De remarcat ca schimbarea datelor din buletin atrage dupa sine modificari obligatorii in carnetul de sofer, livertul militar si declaratia de la fisc

Primul document de identitate care se elibereaza la varsta de 14 ani va avea valabilitate timp de 4 ani, perioada dupa care va fi preschimbat, potrivit unei Ordonante de Urgenta adoptata de Guvern in sedinta de saptamana trecuta.

"Decizia este motivata pe de o parte, de modificarile de fizionomie intervenite, cat si de obtinerea unor noi drepturi de catre cetatenii romani, cum ar fi dreptul electoral", precizeaza biroul de presa al Guvernului. Actul normativ modifica, de asemenea, perioada de valabilitate a cartii de identitate pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 18-25 de ani, aceasta fiind de 7 ani, potrivit noilor reglementari. Cartile de identitate eliberate dupa implinirea varstei de 25 de ani au termen de valabilitate 10 ani, iar dupa implinirea varstei de 55 de ani, cartea de identitate se elibereaza cu termen de valabilitate permanent.

Actul normativ mai precizeaza ca persoana care gazduieste o alta persoana, in mod neintrerupt, pe o perioada de 15 zile are obligatia sa anunte politia sau serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor de la locul unde este situat imobilul. Exceptie fac situatiile in care persoana care locuieste la o alta adresa decat cea de domiciliu in interesul serviciului sau in scop turistic. De asemenea, persoana care locuieste temporar, in mod neintrerupt, mai mult de 15 zile la o alta adresa decat cea de domiciliu este obligata sa solicite serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor inscrierea in actul de identitate a mentiunii de stabilire a resedintei. Potrivit reglementarilor in vigoare, aceasta obligativitate o aveau persoanele care locuiau mai mult de 45 de zile la o alta adresa decat cea de domiciliu.

Prin introducerea noilor reglementari poate fi eliberata cartea de identitate provizorie, pentru situatiile in care persoanele fizice nu poseda toate documentele necesare pentru eliberarea cartii de identitate si pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, care locuiesc temporar in Romania. Actul normativ introduce principiul domiciliului efectiv si ofera posibilitatea oricarui cetatean sa-si stabileasca domiciului acolo unde locuieste statornic, chiar si in absenta unui document de spatiu.

La data intrarii in vigoare a acestei OUG se abroga Legea nr. 105/1996 privind evidenta populatiei si cartea de identitate, cu modificarile si completarile ulterioa-

re. (C.S.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Moldova fara tren (101 afisari)
 Topul celor mai importante personalitati (77 afisari)
 America yankeilor nostri (65 afisari)
 Tehnicile domnului Michael Shafir (62 afisari)
 Drepturile copiilor, ignorate de instante (54 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00437 sec.