Ziua Logo
  Nr. 3361 de miercuri, 29 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Valeriu Stoica mai da Aliantei doar doua luni

Fostul presedinte al PNL a vestit, ieri, la dezbaterea "Politica si actualitate" organizata de Pro Democratia, un razboi intre liberali si democrati in lipsa unei fuziuni * "PNL si PD par sa aiba o strategie comuna a despartirii", a adaugat Stoica

Puterea si opozitia s-au aflat ieri la aceeasi masa, schimband pareri in mod civilizat, uneori chiar constructiv, in cadrul unei dezbateri organizate, la Bucuresti, de Asociatia Pro Democratia (APD). Tema "Politica si actualitate", anuntata de presedintele APD, Cristian Parvulescu, a starnit interesul mai multor personaje politice cu notorietate. Noutatea a constituit-o prezenta unui lot pesedist, format din patru lideri, intre care presedintele PSD Mircea Geoana. Impreuna cu reprezentantii puterii, acestia au cautat sa dezvolte raspunsuri la intrebarile cheie puse de organizatori: "Ce s-a intamplat in ultimele sase luni cu partidele politice?", "Cum functioneaza guvernarea?". Dezbaterea s-a dorit a fi "un fel de bilant", de evaluare a schimbarilor importante petrecute la nivelul scenei politice. Datorita ambitiei unor participanti de a se axa in mod exclusiv pe problemele cuprinse in punctajul ticluit acasa, intalnirea a semanat, pe alocuri, cu un dialog al surzilor. Cu toate acestea, simplul fapt ca un reprezentant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, a propus perpetuarea dialogului putere-opozitie in vederea stabilirii unor puncte de vedere comune in probleme majore precum integrarea a fost un pas inainte. PNL a fost prezent la eveniment prin ministrul Cristian David, deputatul Cristian Boureanu, strategul Valeriu Stoica si fostul parlamentar Radu F. Alexandru. PD l-a trimis pe vicepremierul Gheorghe Seculici. De partea cealalta au stat Mircea Geoana, Vasile Dancu, Duvaz si Mihai Tanasescu. Au ajutat cu statistici si previziuni sociologii Mircea Kivu si Sebastian Lazaroiu.

Previziunile fostului presedinte liberal

Fostul presedinte al PNL, Valeriu Stoica, a avertizat, in cadrul discutiilor, ca neintelegerile dintre PNL si PD se vor transforma intr-un razboi, iar Alianta s-ar putea rupe in urmatoarele doua luni, daca cele doua partide nu vor face ceva concret in privinta fuziunii. In opinia lui Stoica, proiectul fuziunii PNL-PD pare sa fie ratat, iar neintelegerile din Alianta au aparut mai curand decat se preconizase anul trecut. "Alianta poate continua neintelegerile si se va rupe sau va incerca sa regaseasca o cale a unitatii pentru a functiona Guvernul", a spus Stoica.

Fostul presedinte liberal considera ca Executivul nu are o baza solida si constanta de putere. "Liderii PNL-PD trebuie sa inteleaga ca Alianta poate repeta experienta CDR", a avertizat Stoica. El a afirmat ca, la inceputul acestui an, imediat dupa alegeri, liberalii s-au crezut superiori democratilor si au afirmat ca PNL poate absorbi PD. Lucrurile s-au schimbat.

"PD are iluzia ca va castiga singur alegerile"

"In prezent, PD are periculoasa iluzie ca va putea castiga singur alegerile urmatoare. Declararea publica a unei astfel de intentii este neinspirata, nefericita si reprezinta un "adio" adresat PNL", a apreciat Stoica. El crede ca este exclus ca PD sa castige singur urmatoarele alegeri. "PNL si PD par sa aiba o strategie comuna a despartirii", a adaugat fostul presedinte liberal. In opinia lui Stoica, actuala strategie a PNL va duce partidul la sase-opt la suta, "din cauza unei fidelitati prost intelese fata de liberalism". "Este de neinteles de ce a lasat PNL spatiul de centru-dreapta liber pentru PD. Aceste greseli trebuie urgent reparate prin negocieri ale liderilor PNL cu PPCD si PPE pentru trecerea partidului la curentul popular", a subliniat Stoica.

Alt liberal, Cristian Boureanu, a exprimat un punct de vedere oarecum diferit. El a aratat ca nu este "disperat dupa fuziune" si ca are incredere in alianta. Pe de alta parte, Boureanu a afirmat ca, in opinia sa, alegerile anticipate trebuie organizate dupa publicarea Raportului de tara, la sfarsitul acestui an, pentru ca Alianta "sta" foarte bine in optiunile electoratului. Deputatul PNL considera ca actuala putere si-a indeplinit o parte din promisiunile electorale si ca, in aceste conditii, se pot declansa alegeri anticipate. "Daca Raportul de tara va fi pozitiv, in noiembrie este obligatoriu sa facem anticipate, pentru ca acum Alianta are aproape 60% in sondaje", a spus Boureanu. Deputatul liberal a mai spus ca, pana atunci, trebuie gasiti liderii PNL si PD "care sa aiba minte pentru a face cele doua partide sa participe impreuna, la alegerile anticipate". Boureanu considera ca Alianta va fi ajutata si de imaginea presedintelui Basescu, despre care a spus ca "va sta zece ani la Cotroceni, iar parerea lui va conta".

Sanse mici pentru fuziunea PNL-PD

La randul sau, reprezentantul PD, ministrul de stat Gheorghe Seculici a apreciat ca este putin probabil ca fuziunea PNL-PD sa se realizeze de acum inainte - daca nu s-a facut pana acum - din cauza orgoliilor liderilor celor doua partide, care sunt greu de temperat. Seculici a spus ca, personal, este un sustinator al Aliantei si are incredere in aceasta constructie politica din toate punctele de vedere.

Liderul PSD Mircea Geoana, dar si colegii sai de partid, Duvaz si Tanasescu, au apreciat ca Guvernul actual plateste pretul unei coalitii "artificiale" si a unei lipse de strategie si previziune.

Geoana considera ca Guvernul s-a nascut cu un handicap sever, de fond, nefiind girat de increderea presedintelui Basescu. Liderul PSD a sustinut ca in primele sase luni ale actualei puteri nu s-a reusit transparenta actului de guvernare si nu s-a realizat o coordonare inter-institutionala. In opinia lui Geoana, cea mai slaba activitate este cea legata de integrare, unde "mecanismele nu functioneaza". Ministrul pentru implementarea aquisului comunitar, liberalul Cristian David, i-a replicat lui Geoana acuzand fosta putere pentru incetineala reformei. "Tot ceea ce a facut PSD rau se resimte si astazi. Noi facem reformele pe care fosta putere nu le-a facut in ultimii patru ani. PSD ar trebui sa vorbeasca despre marile intarzieri in reforma", a afirmat David.

Ovidiu BANCHES

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Caragiale, go home! (271 afisari)
 Poveste cu tineri artisti (105 afisari)
 Scolasticizarea invatamantului teologic (90 afisari)
 Bac' la mana dascalilor (77 afisari)
 A inviat Goma! (49 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00451 sec.