Ziua Logo
  Nr. 2162 de joi, 26 iulie 2001 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Casa lui Brumarescu, pierdere planificata a Guvernului Nastase

Rasvan Moldoveanu

In premiera absoluta, in urma unei hotarari a Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, statul roman a restituit un imobil proprietarului de drept. Printr-o decizie definitiva a Tribunalului Bucuresti, Dan Brumarescu recastigase, in 1993, casa furata de catre comunisti. Apoi, a pierdut-o, din nou, atunci cand Curtea Suprema de Justitie a admis recursul in anulare promovat de catre Procurorul general. In acel moment, toate caile de atac impotriva sentintei nedrepte erau epuizate. In aceasta situatie s-au aflat, si inca se mai afla mii, poate zeci de mii de proprietari de imobile si terenuri, luate cu japca de catre regimul comunist. Brumarescu nu s-a dat batut. Spre deosebire de guvernele Romaniei, maestrul Adrian Vasiliu, avocatul lui Brumarescu, a luat in serios faptul ca tara noastra este membra a Consiliului Europei si semnatara a Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Avocatul Vasiliu a mizat pe dreptul lui Brumarescu la un proces echitabil si pe dreptul acestuia la proprietate. Si pe existenta unei instante superioara celor din tara: Curtea Europeana a Drepturilor Omului. A trimis o jalba la Strasbourg si a castigat. Deciziile acestui tribunal european nu se discuta. Se executa. De catre tari ca Marea Britanie, Franta, Germania etc. Fara comentarii. Romania a executat, marti, hotararea europeana, retrocedandu-i casa lui Brumarescu. Dar a comentat. La auzul deciziei Curtii, in ianuarie, premierul Adrian Nastase, aflat in vizita pe la organismele europene, a rabufnit, acuzand instanta de la Strasbourg ca se comporta ca o agentie imobiliara care isi permite, vezi Doamne!, sa evalueze valoarea caselor din tarisoara noastra.

Una peste alta, s-a creat un precedent: Cazul Brumarescu. La Curtea Europeana a Drepturilor Omului exista, dupa estimarile avocatilor, sute de dosare care reclama incalcarea dreptului de proprietate in Romania. Sute de romani, ramasi cu buza umflata dupa ani chinuitori de procese costisitoare, isi cer casele inapoi la Strasbourg. Ei reprezinta doar o mica parte din cei care, dupa 10-11 ani de procese, s-au ales cu praful de pe toba. Aderarea la Conventia Europeana a Drepturilor Omului presupune, in primul rand, respectarea prevederilor acestui document. Doar in cazuri nefericite, cand autoritatile - de exemplu cele romanesti - o dau in bara, o mica parte din cazuri ajunge la Curtea Europeana.

Toate guvernele Romaniei de dupa admiterea in Consiliul Europei au profitat de lentoarea inerenta a Tribunalului de la Strasbourg si pe numarul mic al romanilor care recurg la aceasta instanta. Nu numai in problema proprietatilor, ci si in privinta abuzurilor magistratilor, politistilor si autoritatilor de tot felul. Cate decizii va lua Curtea Europeana a Drepturilor Omului impotriva statului roman pana la viitoarele alegeri legislative? Extrem de putine. Din pacate pentru cetateni, din fericire pentru stat. Desi fiecare decizie nu face decat sa demonstreze ca Romania batjocoreste Conventia Europeana a Drepturilor Omului, la care a aderat, Guvernul Nastase transforma in victorii esecuri gen "Brumarescu". Dom'le, noi am respectat cu sfintenie decizia Europei. I-am dat omului casa inapoi. Noi respectam proprietatea.

Norocul Guvernului este ca, din diverse motive - ignoranta, lipsa de bani, epuizare nervoasa -, nu toti romanii apeleaza la Tribunalul de la Strasbourg. Imaginati-va ce fata ar face Adrian Nastase daca s-ar pomeni cu zeci de mii de hotarari ale Curtii Europene care sa dea castig de cauza adevaratilor proprietari sau celorlalti nedreptatiti din Romania!

Asumandu-si, relaxat, doua-trei cazuri "Brumarescu" pe mandat, sub forma de pierderi planificate, Guvernul Nastase si Justitia Rodicai Stanoiu pot incalca, in continuare, fara teama, Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Dreptul la un proces echitabil si dreptul la proprietate, vorbe de dansii inventate la Strasbourg, n-au cum sa stopeze terfelirea pe mai departe a proprietatii, consfintita, la deruta, de toti guvernantii de dupa 1989 auto-instalati, cu aere democrate, in casele furate de comunisti de la miile de Brumaresti ai acestei tari.

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Bebe Carabina a primit 10 ani de puscarie (362 afisari)
 Scandalul de la DJTS Timis se acutizeaza (125 afisari)
 Andreea Marin isi ia parfumul pe Kilimanjaro (63 afisari)
 Asociatia si Liga pentru protectia Cumparatorilor de Autoturisme au ramas cu buzele umflate (54 afisari)
 "Brigada mobila", "Din Dragoste" si "Orient Expres" intra in vacanta (51 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2001 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00419 sec.