Ziua Logo
  Nr. 1972 de miercuri, 6 decembrie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Nastase a inghetat discutiile cu PNL si PD pentru a nu bulversa electoratul

Premierul desemnat de PDSR Adrian Nastase a explicat, ieri, intr-o conferinta de presa, motivele pentru care formatiunea sa a intrerupt temporar negocierile cu PD si PNL. El a precizat ca, pana la turul al doilea al alegerilor prezidentiale, partidul sau nu va "desfasura cu o dinamica foarte mare" negocieri cu PNL si PD pentru sustinerea viitorului Guvern minoritar PDSR in Parlament, pentru a evita ambiguitatea mesajului transmis de partid in randul electoratului. Nastase a afirmat ca "supraexpunerea mediatica" a discutiilor PDSR cu PD si PNL a dus la o stare de confuzie in cadrul filialelor partidului, conturandu-se ideea ca se urmareste realizarea unei aliante cu cele doua formatiuni politice. Liderul PDSR a respins categoric aceasta varianta, subliniind ca partidul sau nu se va alia cu cei care timp de patru ani de zile "au distrus si au furat" tara. El a subliniat ca discutiile cu partidele din Opozitie nu vizeaza formarea unei aliante, ci doar obtinerea sprijinului parlamentar pentru viitorul guvern monocolor PDSR. Potrivit lui Nastase, partidele care nu vor vota in Parlament viitorul Guvern vor trebui sa-si asume raspunderea politica pentru ceea ce va urma.

"CV Tudor are un defect de neuroni"

Nastase a reafirmat hotararea PDSR de a trece in opozitie daca liderul PRM Corneliu Vadim Tudor va castiga alegerile prezidentiale, sustinand ca in acest moment Romania nu-si poate permite sa se prezinte in fata lumii cu un presedinte precum Corneliu Vadim Tudor, care lanseaza "tot felul de nebunii". In opinia sa, liderul PRM este "bun de cenaclu" si pe "post de bufon". Premierul desemnat al PDSR a apreciat ca "CV Tudor are un defect de neuroni, are o problema si cineva i-a inlocuit niste rotite". Liderul PDSR a declarat ca ar fi jenant pentru el sa raspunda acuzatiilor pe care le-a lansat la adresa sa Corneliu Vadim Tudor. El a adaugat ca liderul PRM va trebui ca, la un moment dat, dupa alegeri, sa "se intalneasca cu instantele si sa explice ce inseamna calomnie si insulta". Nastase a spus ca CV Tudor este doar un "termometru", o "sticla goala", care nu are nici un fel de solutii pentru rezolvarea problemelor populatiei. "Putem sa-l punem la departamentul inzestrarii Armatei, sa cumpere mitraliere", a spus Nastase, adaugand ca Vadim Tudor trebuie sa "se roage la capelele baptiste zi si noapte pentru faptul ca fosta putere l-a ajutat sa-si ridice procentele in randul electoratului". El a subliniat ca PDSR isi va canaliza toate eforturile pentru a oferi solutii la toate problemele care au contribuit la aparitia "efectului Vadim", iar actul de justitie va fi realizat cu fermitate.

Guvernul PDSR va negocia cu FMI un deficit de 4,5%

Nastase a mai anuntat ca Executivul pe care-l va conduce isi va incepe activitatea intre Craciun si Anul Nou, iar in luna ianuarie va cere convocarea Parlamentului in sesiune extraordinara. El a precizat ca principala grija a viitorului Guvern va fi adoptarea proiectului de buget si verificarea rezervelor statului, avand in vedere ca va urma o iarna dificila. Nastase a spus ca viitorul Guvern PDSR doreste ca deficitul bugetar sa fie de 4,5 la suta din PIB, si ca acesta sa fie prevazut in cadrul unui acord convenit cu FMI pe o perioada de doi-trei ani. In opinia lui Nastase, trebuie regandita relatia Romaniei cu FMI, avand in vedere ca in ultimele luni acordul cu acest organism financiar a "inghetat". "Actualul acord se incheie in luna februarie si viitorul Guvern trebuie sa pregateasca conditiile pentru negocierea unui nou acord", a afirmat Nastase. El si-a exprimat speranta ca viitoarele negocieri cu FMI si Banca Mondiala vor fi constructive si se va analiza "pana unde pot fi facute relaxari fiscale si cresteri salariale, fara sa se creeze inflatie". Liderul PDSR a criticat actualul Executiv ca pentru faptul ca a luat hotarari prin care a transferat sarcini fiscale viitorului Cabinet, cum ar fi marirea pensiilor si salariilor, ceea ce a dus la cresterea deficitului bugetar in acest an la noua mii de miliarde de lei.

Directorul MMT va fi ministrul Informatiilor Publice

Nastase a precizat ca a reusit sa definitiveze o formula pe care o va supune aprobarii conducerii partidului si apoi, Parlamentului. El a spus ca urmeaza restructurarea ministerelor, iar agentiile guvernamentale vor fi legate direct de ministere si nu in subordinea primului ministru. Nastase a confirmat ca va fi infiintat un Minister al Integrarii Europene, care va fi condus de vicepresedintele partidului Hildegard Puwak si va exista un ministru delegat, negociator sef cu UE - profesorul Vasile Puscas de la Cluj. Actualul negociator sef cu UE Aurel Ciobanu Dordea va putea ramane adjunct al echipei de negociatori. In viitorul Cabinet Nastase va mai fi si un Minister al Informatiilor Publice, condus de directorul Institutului MetroMedia Transilvania (MMT) Vasile Dancu, iar Ministerul Transporturilor se va uni cu cel al Lucrarilor Publice, a mai spus Nastase. El a adaugat ca un reprezentant PUR va primi postul de ministru delegat responsabil cu Intreprinderile Mici si Mijlocii, iar PSDR va avea oameni in "diverse locuri in structura guvernamentala, dar fara a face presiuni pentru un loc sau altul in Executiv".

Mihai TOADER

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Discoteca Dumars iese live pe Internet (32 afisari)
 Americanii cred ca au gasit leacul impotriva leucemiei (32 afisari)
 Artistul plastic Horia Bernea a murit la Paris (27 afisari)
 "Struma", o docu-drama semnata de Stelian Tanase (18 afisari)
 Gaura neagra langa Calea Lactee (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00418 sec.